Nyheder

Alkohol og tobak værre end stoffer

27. juni 2022

Forskere har lavet en videnskabelig sammenligning af de sociale og sundhedsmæssige omkostninger ved forskellige former for narkotikabrug.

Alkohol og tobak værre end cannabis og ecstasy

<!–

–>

Alkohol og tobak er værre end cannabis og ecstasy, mener britiske forskere, der har udarbejdet en 'rangliste' af forskellige narkotiske stoffer. Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet The Lancet.

Ranglisten er et forsøg på at udarbejde en videnskabelig sammenligning af de sociale og sundhedsmæssige omkostninger ved forskellige former for narkotikabrug. For at gennemføre sammenligningen brugte de britiske forskere et relativt enkeltsystem, hvor de opstillede tre forskellige trusselskategorier: Fysisk skade, afhængighed og social skade, som hver blev inddelt i tre undergrupper.

Derefter bad forskerne et panel af psykiatere specialiseret i afhængighed, politifolk, kriminalteknikere, kemikere og læger om at rangliste 20 forskellige narkotiske stoffer på en skala fra et til tre for hver af de ni kategorier.

Resultatet blev, at heroin og kokain havnede øverst på ranglisten over de farligste stoffer. Derefter fulgte barbiturater (lægemidler mod angst, søvnproblemer og epilepsi), illegal metadon, alkohol, ketamin, benzodiazepiner, amfetamin, tobak, buprenorfin (et opiod anvendt mod opioidafhængighed), cannabis, opløsningsmidler, 4-MTA (et amfetaminstof), LSD, methylphenidat (amfetaminlignende stof, f.eks. Ritalin), anabolske steroider, GHB, ecstasy, alkylnitrater (såkaldte 'poppers') og khat.

Kilde: Dagens Medicin og The Lancet

Forrige artikelButikker vil ikke flytte slik fra børnehøjde

Næste artikelTag en pizza mod kræft