Nyheder

Alkoholgrænsen for kvinder skal sættes ned

21. august 2008

Danske kvinders europarekord i druk er en af årsagerne til de mange tilfælde af brystkræft. Mange hundrede kvinder ville hvert år slippe for den frygtede sygdom, hvis de modne kvinder aldrig drak mere end en genstand om dagen og helt holdt sig fra hormontilskud. Det viser en doktordisputats fra Kræftens Bekæmpelse om livsstilens indflydelse på brystkræft.

Det er ikke nyt, at alkohol og hormontilskud har indflydelse på brystkræft. Men at de to risikofaktorer har så stor betydning kommer bag på forskeren bag den doktordisputats, som nyligt blev forsvaret.
– Det er jo rigtigt mange tilfælde af brystkræft, vi kan fjerne med ret enkle forebyggelsesmidler, siger overlæge Anne Tjønneland. Hun er leder af afdelingen for Kost, Kræft og Helbred under Kræftens Bekæmpelses Institut for Epidemiologisk Kræftforskning. Næsten 24.000 kvinder deltager i undersøgelsen I sin doktordisputats, Livsstils risikofaktorer for brystkræft, samler hun resultaterne af næsten ti års arbejde med at analysere en meget stor befolkningsundersøgelse. 23.798 danske kvinder efter overgangsalderen har svaret på omfattende spørgeskemaer om deres livsstil. Resultaterne er blevet kørt sammen med det danske Cancerregister. – Det viser sig, at vi rent faktisk kan gøre ganske meget for at undgå brystkræft. Faktorer som sene børnefødsler, tidlig menstruation og sen overgangsalder vidste vi godt har indflydelse på brystkræft. Men dem kan den enkelte kvinde jo ikke gøre så meget ved. Nu kan vi se, at for meget alkohol er skyld i omkring 14 procent af alle brystkræfttilfældene og brug af hormoner i overgangsalderen skyld i 16 procent af tilfældene i undersøgelsen, siger overlæge Anne Tjønneland. Hvert fjerde tilfælde af brystkræft kan forebygges Hvis de tal fra undersøgelsen kan overføres til hele befolkningen kan alkohol og hormoner være skyld i op mod hvert fjerde af de årlige 4.000 tilfælde af brystkræft blandt danske kvinder. Både alkohol og hormontilskud mod overgangsalderen øger østrogenniveauet i blodet og øger derved risikoen for brystkræft. Hormontilskuddene er på kraftig retur, efter der kom advarsler mod hormonerne for fire-fem år siden. Men danske kvinder drikker til gengæld alt for meget. Gennemsnittet blandt danske kvinder er en genstand pr. dag – det er dobbelt så meget som gennemsnittet hos vesteuropæiske kvinder. Kun tre procent af kvinderne i den danske undersøgelse oplyser, at de slet ikke drikke. En tilsvarende spansk undersøgelse viser, at det for spanske kvinder er 51 procent som slet ikke rører alkohol. De drikkevaner blandt danskerne er i disputatsen beregnet til at være skyld i 580 tilfælde af brystkræft hvert år. Behov for lavere alkoholgrænse og mere oplysning – Sundhedsstyrelsen bør sænke den officielle alkohol-anbefaling fra maksimalt 14 genstande om ugen til kun syv. Vi har behov for en kampagne, som får det budskab klart ud til kvinderne, siger Anne Tjønneland.
Næsten en ud af fem kvinderne i befolkningsundersøgelsen oplyser, at de drikker to genstande eller mere pr. dag. 18 procent er det præcise tal. I USA er det kun tre procent af kvinderne, som drikker to genstande eller mere. Sundhedsstyrelsen vil overveje genstandsgrænsen Sundhedsstyrelsen oplyser, at man for tiden arbejder på at udrede, om der skal ændres på de nuværende genstandsgrænser. I det arbejde indgår også data om alkohols betydning for udvikling af brystkræft. Styrelsen planlægger at komme med en udmelding i løbet af efteråret.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelMidler mod depression skaber usikre bilister

Næste artikelRøg og druk skyld i dansk overdødeligehed

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.