Nyheder

Alle HUSK-produkter tilbagekaldes

Foto: Adobe Stock
20. april 2021

Efter en enkelt positiv test for salmonella i et HUSK-produkt vælger producenten at trække alle produkter tilbage. Man opfordrer samtidig alle kunder til at kassere eller refundere deres HUSK. Selvom risikoen er lille, skal sundheden komme først.

En mistanke om salmonella-kontaminering af udvalgte sendinger af HUSK-kosttilskud og -lægemidler fik for nyligt Orkla, som producerer HUSK, til at lave en delvis tilbagekaldelse af produkter. I starten var det enkelte sendinger, som man mente, muligvis kunne være kontamineret. Men listen blev løbende udvidet. 

Orkla har løbende foretaget test på produkterne og fandt i starten ikke spor af salmonella. Derfor skete tilbagekaldelsen på baggrund af et ekstremt forsigtighedsprincip. Nu er situationen dog lidt en anden. En test, foretaget på et HUSK-produkt, som endnu ikke var kommet i butikkerne, faldt nemlig positivt ud. Produktet var kontamineret med salmonella. Der er endnu ikke fundet spor af salmonella i de produkter, som har været på hylderne, men det ene fund får alligevel Orkla til at reagere og kalde alle deres varer tilbage fra butikkerne. De opfordrer desuden kunder til enten at refundere deres produkter eller smide dem ud. 

[relateredehistorier]

Smid produktet ud eller returner det til forhandleren. Lad være med at tage chancer, for der kan være punktvis kontaminering. Vi arbejder på højtryk for hurtigst muligt at komme tilbage på markedet og ud til vores trofaste forbrugere, men sikkerheden kommer først, siger Nilüfer Sahin, kommunikationsdirektør for Orkla-selskaberne i Danmark.

Producenten skriver, at de har fået flere henvendelser fra kunder, som gerne vil tage deres HUSK, og overvejer at fortsatte den daglige vane, fordi risikoen for salmonella ser ud til at være så lille. Men her understreger Orkla altså, at det er en dårlig ide.

Ingen lignende tilfælde

Det er aldrig før sket herhjemme, at man har oplevet udbrud af salmonella, der stammer fra loppefrøskaller, og der skal derfor laves en gennemgribende undersøgelse af alle produktionsled for at finde frem til, hvor kontamineringen er opstået. Nilüfer Sahin siger, at Orkla tager situationen meget alvorligt og er dybt rystede over, at en sådan fejl har kunnet finde sted.

– Vi er dybt chokerede over situationen og sender vore tanker til alle, der er blevet syge i forbindelse med salmonellaudbruddet. Vi har ikke tidligere oplevet noget lignende, og ser på sagen med den største alvor. Efter at have trukket alle produkter tilbage fra markedet, går vi derfor også nu i gang med at undersøge hele vores produktionskæde til bunds, så vi kan finde ud af, hvordan problemet er opstået, udtaler Nilüfer Sahin i en pressemeddelelse. 

HUSK har været på markedet i mere end 40 år, og der er altså aldrig tidligere opstået problemer af denne karakter. Derfor er der på nuværende tidspunkt heller ikke grund til at frygte, at man ikke med ro i maven kan kaste sig over HUSK, når det igen kommer på hylderne. Orkla er i tæt dialog med både myndigheder og butikker for at sikre forbrugernes sundhed og tryghed.

Sund tarmflora styrker sundheden

Husk fås både som kosttilskud og naturlægemiddel, og det er begge typer, som er omfattet af tilbagetrækningen. Produkterne virker ved at arbejde med maven og tarmfloraen, og en del forbrugere oplever, at deres livskvalitet øges ved at tage produkterne, skriver Orkla.  

Og netop maven og tarmfloraen viser stadig mere forskning også har indflydelse på sundheden på et meget overordnet plan. Det skyldes både floraen indvirkning på immunforsvaret samt den forbindelse, der er mellem tarm og hjerne. Feltet er endnu ikke forsket til bunds, men stadig flere undersøgelser viser, at tarmfloraen kan have indvirkning på alt fra overvægt til depression. Derfor er det heller ikke mærkeligt, hvis man oplever mange gavnlige effekter af sit HUSK-produkt.

Men for nu bør man altså lægge indtaget på hylden, til der bliver meldt ud fra producent of myndigheder, at det igen er sikkert at putte HUSK i kurven. 

Forrige artikelProblemer med pollen?

Næste artikelKom til gratis søvnwebinar