Nyheder

Alle raske gravide bør træne

3. juli 2009

Canadiske forskere giver nye og forskningsbaserede råd til de gravide, som er i tvivl om, om de bør begynde at træne eller træner for hårdt.

Så er der nyt til gravide, der ikke kan finde ud af om det er sundt at træne, mens maven vokser.

På en stor idrætsforskerkonference i Oslo, som samlede toppen af verdens idræts- og folkesundhedsforskere, gav den canadiske idrætsforsker Michelle Mottola fra University of Western Ontario et overblik de motionsråd, der kan uddrages af forskningen i området.

Det skriver Forskning.no

På konferencen slog den canadiske ekspert nok engang fast, at det er godt med motion til gravide. Hos moderen styrker det hjerte- og kredsløbet, reducerer risikoen for åreknuder, blodsprængninger, forstoppelse og hæmorider, det holder vægten lidt i ave – og kan i følge amerikansk forskning muligvis endda reducere risikoen for en fødselsdepression. Desuden forebygger motion en række sygdomme, bl.a. svangerskabsdiabetes

Stærkere hjerter

Meget tyder på, at også er godt for barnet i maven, at mor får motion. Amerikanske forskere fremlagde sidste år forskning, der peger på, at børn af gravide, som har trænet før fødslen, holder en lidt lavere puls og dermed har en bedre “hjertefysik” end børn af mødre, der ikke har været fysisk aktive.

“Desuden er en gravid, der f.eks. har svømmet og gået under graviditeten og dermed styrket sine lunger og hjerte, som udgangspunkt bedre i stand til at klare både selve fødslen og tiden efter, ” siger Michelle Mottola, der har været med til at udforme canadiernes officielle anbefalinger om motion til gravide.

I Canada lyder rådet til alle gravide, også de overvægtige, med uproblematiske graviditeter – at dyrke konditions- og styrketræning. Det samme råder vores egen hjemlige Sundhedsstyrelse gravide til.

Ned med pulsen

Det første og vigtigste for en gravid, som er usikker på, om hun skal begynde at træne eller træner for meget, er at finde ud af, om hun tilhører det store flertal af kvinder med en helt uproblematisk graviditet – det, lægerne kalder en lavrisiko-graviditet.

Som dansk gravid bør man få svar på det ved scanningerne i 12. og 20. uge eller ved de første jordemoder- eller lægebesøg.

“Hvis man har en lavrisiko-graviditet og samtidig ikke træner med for høj intensitet, bør der ikke være noget i vejen for at være gravid og fysisk aktiv,” siger Michelle Mottola til det norske forskningsmedie, Forskning.no.

Hun anbefaler her gravide på 20-29 år at holde en puls på mellem 110-131 slag i minuttet under træningen, mens 30-39-årige bør ligge inden for intervallet 108-127 slag i minuttet.

Undgå overophedning

Herhjemme siger Sundhedsstyrelsen, at hvis man er gravid – og ellers er frisk og rask – bør man sørge for at få 30 minutters motion dagligt ved “moderat intensitet”. F.eks. i form af cykling, gang, svømning, jogging, trappegang, og motionsidræt med en gennemsnitshastighed på 4 km/t.

Men ikke sport ved så høj intensitet, at man kun kan svare ja/nej, hvis man ikke i forvejen er i rigtig god form – og heller ikke risikobetonede sportsgrene som bl.a. ridning, kontaktsport- og holdsportsgrene.

Med andre ord – det er ikke for sent at gå i gang med træningen, hvis du er gravid og aldrig har set indersiden af en gymnastiksal før. Bare du ikke sætter dig for at komme i topform eller gør øvelser, hvor du risikerer at falde, støde sammen med andre og skade fosteret.

De første tre måneder – første trimester – af ventetiden, er gravide dog lovligt undskyldt fra træningen, hvis hun – som mange er – er plaget af kvalme, træthed og generelt ubehag, mener Michelle Mottola.

“Hvis man gerne vil begynde at træne som gravid, vil det bedste tidspunkt at begynde være i andet trimester (3 måneder inde i graviditeten red.),” siger hun.

Er løb for meget?

Løb – som mange nok vil mene er en hård omgang for fosteret at klare, er reelt ikke noget problem. I hvert fald ikke for fosteret, som ligger godt beskyttet i maven i flere liter fostervand.

Tommelfingerreglen er, at hvis man har løbet meget før man blev gravid, kan man fortsætte – hvis bare man sætter farten lidt ned og lytter til kroppens signaler. Det må ikke gøre ondt.

“Jeg vil derimod ikke anbefale den kvinde, som ikke har været fysisk aktive før, at begynde at løbetræne under graviditeten. Hun bør hellere gå eller svømme,” siger Michelle Mottola.

De canadiske forskere anbefaler også joggeerfarne kvinder i sidste tredjedel af graviditeten at skifte løbebånd og løbestier ud med f.eks. cykel eller motionscykel.

“Her er kroppens vægt støttet bedre, så leddene ikke belastes for meget,” siger Mottola til Foskning.no.

Råd om motion

  • Dyrk motion – hvis du er sund opg rask.
  • Hvis graviditeten er normal bør du træne uanset, om du har gjort det før graviditeten eller ej.
  • Få 30 minutters daglig moderat fysisk aktivitet – f.eks. gang, cykling, svømning eller jogging
  • Undgå træning som spinning, løb o.s.v. ved høj fysisk intensitet, hvis du ikke har trænet før.
  • Undgå bl.a. ridning og hold- og kontaktsportsgrene, hvor du kan falde eller få stød i maven.
  • Er du i god form er 2-3 ugentlige træningspas á 20-30 minutters varighed ved høj intensitet (hvor du ikke kan samtale) i orden
  • Lyt til kroppen – det må ikke gøre ondt.

Kilde: fpn.dk

(oprettet 8. juli 2009)

Forrige artikelFerien er farlig for parforholdet

Næste artikel7 gode vaner til efter ferien