Nyheder

Alle skolebørn bør få gratis frugt

20. maj 2009

Gratis skolefrugt til alle børn senest i år 2012. Sådan lyder opfordringen til fødevareministeren fra 26 organisationer, der arbejder med børn, skoler, sundhed og ernæring. Et stykke frugt om dagen giver større sundhed, mindre slikforbrug og skaber sunde vaner, viser undersøgelser.

Kun et ud af ti børn i Danmark spiser nok frugt og grønt. Det er en af grunde til, at Forebyggelseskommissionen anbefaler gratis skolefrugt til alle skolebørn. Og den anbefaling støttes varmt af 26 organisationer – heriblandt Kræftens Bekæmpelse – som opfordrer til, at gratis skolefrugt skrives ind i den nationale handlingsplan for forebyggelse. Omkostningen til en landsdækkende frugtordning er 225 mio. kroner om året.

-Der er altså rigtig mange børn, der vil få gavn af en landsdækkende frugtordning, siger seniorkonsulent Susanne Tøttenborg, Kræftens Bekæmpelse.

De gode vaner varer ved Hun henviser blandt andet til en norsk undersøgelse, der viser, at de børn der får et stykke gratis frugt om dagen, spiser mindre slik. Desuden holder de gode vaner. De norske børn fik gratis frugt i et år, men man kunne se, at frugtbørnene spiste mere frugt end andre børn hele tre år senere.

-Hvis et års gratis frugt kan mærkes i tre år eller måske længere, så tror vi på, at et helt skoleliv med frugt har effekt resten af livet. De får altså gavn af frugtordningen her og nu, men også på lang sigt. Det er en god måde at lære at spise sundt, siger Susanne Tøttenborg.

Frugten skal være gratis Frugt og grønt er med til at forebygge overvægt, som kan give blandt andet hjerte-karsygdomme, diabetes og kræft. Erfaringer med frugtordninger viser, at et stykke frugt midt på dagen kan styrke indlæringen – især blandt børn, der ikke har fået morgenmad. Desuden viser det sig, at det især er de socialt dårligt stillede børn, der kommer til at spise mindre slik og mere frugt. Det er derfor meget vigtigt for de 26 organisationer, at en landsdækkende skolefrugtordning er skattefinansieret og ikke finansieret med forældrebetaling.

-En ordning skal være gratis for at få udjævnet den sociale ulighed, der er i sundheden i Danmark. Frugtkvarter-projektet har på mange måder været et godt projekt, men erfaringerne viser desværre også, at det især er de ressourcestærke skoler, der er i stand til at forsætte med en forældrebetalt ordning, når gratis-perioden slutter. Og helt grundlæggende skal velfærdsordninger altså også komme dem til gode, der har mest behov, siger Susanne Tøttenborg.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

(Oprettet 22. maj 2009)

Forrige artikelFarvel til salmonella i danskernes æg

Næste artikelHøjt kolesterol ufarligt for gamle

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.