Krop

Allergien sidder mellem ørerne

Flere og flere danskere lider af allergi. Lægerne har ikke en forklaring, og derfor er mange ramte overladt til at indskrænke deres liv og færden og symptombehandle.

Foto: Shutterstock
22. april 2022

Flere og flere danskere lider af allergi. Lægerne har ikke en forklaring, og derfor er mange ramte overladt til at indskrænke deres liv og færden og symptombehandle. Men der findes en anden mulighed, mener Torben Frank Andersen, stifter af AllergiKompagniet.

I 70’erne led 7-8 procent af befolkningen af allergi. I dag er det tal 24 procent, viser forskning fra Aarhus Universitet. Den tendens forventes at stige i de kommende år. Forklaringerne på stigningen stikker i mange retninger, men det handler i høj grad om forskellige miljøpåvirkninger. Luftforurening, parfume og sågar et renere miljø, så vi i mindre grad bliver eksponeret for skidt og bakterier, som styrker vores immunforsvar.

Men ifølge Torben Frank Andersen, Ph.D. i biologi og tidligere seniorforsker på Københavns Universitet, skal svaret findes et helt andet sted. Han startede AllergiKompagniet i 1999 og har siden da arbejdet med at finde sine egne svar på allergiens gåder. Sammen med kollegaen Ole Larsen udgav han sidste år bogen ”Allergiens gåde er løst!”, hvor de redegør for de årsager, som giver allergi. Og mindst lige så interessant: Hvordan man med deres nyudviklede metoder kan kurere folk for allergi.

Torben mener nemlig, at allergi grundlæggende opstår som en reaktion på et min-traume. Typisk et, vi har haft meget tidligt i livet. Det kan være, at man som barn har ligget og sovet i en barnevogn udenfor en dejlig forårsdag, vågner op alene, og derfor bliver bange og begynder at græde. Der går noget tid, før mor hører barnegråden og kommer løbende, og i mellemtiden har pollen sværmet rundt i luften omkring os. Det registrerer kroppen som en del af det samlede trusselsbillede, og så er grundstenen lagt for, at vi senere i livet udvikler pollenallergi.

“Vi ser allergi som en kemisk fobi, der opstår, fordi man på et tidspunkt i livet oplever at være udsat for en fare”

– Man behøver ikke reelt at være det, men det føles sådan – og i det øjeblik registrerer hjernen en masse sanseindtryk, som den så laver nogle fejltolkninger af, siger han.

Derfor kan man efter hans erfaring også kurere allergien ved at finde ind til traumet og omprogrammere hjernen, så den ikke længere overreagerer på helt ufarlige input.

Detektiv i dine minder

Den omprogrammering laver Torben og hans behandlere ved hjælp af ALFAkinesiologi. Helt lavpraktisk går det i første omgang ud på at bruge en muskeltest til at teste sig frem til de forskellige allergier, som klienten har. Det bliver gjort på en måde, hvor klienten ikke har direkte kontakt til det allergifremkaldende materiale, så metoden er fuldstændig ufarlig.

Når de specifikke allergier er fundet, bruger han nogle teknikker til at spørge sig frem til den alder hvor allergien opstod. Det er lidt som at lave en virusscanning i mindearkivet. Derefter benyttes nogle teknikker til at hjælpe hjernen med at slette det gamle program, bl.a. ved at holde på nogle akupunkturpunkter på panden, samtidig med at Torben laver en enkel visualiseringsøvelse.

– Vi har nogle forskellige teknikker, der får hjernen ind i de rigtige alfa-svingninger, så den kan lede gennem kartoteket af oplevelser i underbevidstheden og rydde op i unyttige programmer. Mens vi behandler, oplever mange klienter, at deres allergisymptomer forsvinder. Efterfølgende tester vi igen, og muskeltesten viser, at kroppen ikke længere reagerer med stress over for prøverne, siger Torben

Efter første behandling skal klienten hjem og mærke efter, og der skal kun genbehandles, hvis der fortsat kommer symptomer. I gennemsnit tager det 4-6 behandlinger at blive fri for alle sine allergier, fordi der typisk er flere lag, der skal arbejdes med.

– Der kan være flere traumer linket til en allergi, og så er der en ny hændelse, som kræver en omprogrammering, siger Torben.

Ønsker man hjælp til at løse sine allergier, er det bedst at få første behandling tidligt på året. Her er der nemlig mulighed for at dykke ned i alle allergiproblematikker på en gang – også pollenallergi, som der skal tages fat på, inden sæsonen går i gang. 

Allergien ligger på lur

Så for Torben, som gennem årene personligt har haft over 10.000 allergiplagede mennesker til behandling og hjulpet dem, er der ingen tvivl: Allergien skyldes grundlæggende, at hjernen spiller os et puds, og tilstanden kan afhjælpes på en medicinfri måde. Når han alligevel gerne vil tilskrive udefrakommende faktorer en rolle, hænger det sammen med, hvornår allergien opstår.

For det kan jo virke mærkeligt, at man som helt lille har en traumatisk oplevelse, der først giver udslag mange år efter. Men det skyldes ifølge Torben Frank Andersen, at der skal flere ting til, før en allergi så viser sig. Det kan enten være, at immunforsvaret kommer ud af kontrol – for eksempel som en reaktion på længere tids stress – eller at slimhinderne bliver svækket. Særligt det sidste oplever han som et stort problem.

– Selvom man har et traume, så får man ikke allergi, så længe immunforsvaret virker, som det skal, og slimhinderne er stærke. Men rigtig mange døjer med en svampeinfektion, som netop går ud over slimhinderne og giver den åbning, der skal til, for at allergien kan bryde frem, siger han.

Svampen hedder Candida og kan især vokse frem og blive aggressiv i kølvandet på en antibiotikabehandling. Den bliver fodret af de lækre søde sager, mange af os er glade for. Fordi svampen har en relation til allergi, er det også noget af det, Torben altid tjekker for.

– Tester vi, at klienten har en candidainfektion, der kan komme til udtryk som irritabel tyktarm, morgenstivhed i leddene, hyppig hovedpine dårlig ryg, allergi, eksem og astma, og som også ofte vil kunne ses på tungen, så anbefaler vi en kur mod den for at styrke slimhinderne som led i behandlingen, siger Torben.

Allergi er et problem i vækst, og indtil nu har det ikke været muligt for lægerne at komme med en entydig forklaring på hvorfor. Og hvorfor nogle mennesker udvikler specifikke allergier, mens andre går fri. For Torben Frank Andersen er svaret på problemet indlysende, og han har en sikker og effektiv måde til at løse det.

Forrige artikelMisbruger vi sygeplejerskernes gode vilje?

Næste artikelFysisk fight mod smerterne