Nyheder

Allergifremkaldende stoffer i de fleste hårfarver

14. september 2016

Hvis du vil give dit hår en ny kulør, er det næsten umuligt at undgå allergifremkaldende stoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt 83 hårfarveprodukter for skadelig kemi. Kun ren Henna gik fri.

De sidste 100 år har stoffet PPD været anvendt i hårfarvning. Det har længe været kendt, at stoffet sammen med stofferne PTD, Resorcinol, 4-amino-2-hydroxytoluene og P-aminophenol er allergifremkaldende. Alligevel bliver de fortsat brugt i de fleste hårfarveprodukter i dag.

En gennemgang af 83 forskellige hårfarveprodukter til hjemmebrug, foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi, viser, at 75 af produkterne indeholder skadelige stoffer. Seks af hårfarverne indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, mens resten indeholder meget allergifremkaldende stoffer.

– Det er vigtigt at læse deklarationen nøje og vide, hvad man skal se efter, siger Stine Müller, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

 

Producenterne vildleder forbrugerne

Ved gennemgangen af de forskellige hårfarver, stødte Forbrugerrådet Tænk Kemi nemlig på flere produkter, der har taget forbrugerne ved næsen. Hårfarverne ‘Tints of Nature’, ‘Sanotint’, ‘Herbatint’ og ‘Naturigin’ reklamerer med at være særligt skånsomme, grønne økologiske, milde, nænsomme, naturlige, samt sundere end andre hårfarver, selvom de indeholder skadelige stoffer.

– Vi anser det for at være vildledende markedsføring, og derfor har vi meldt de fire værste til Miljøstyrelsen, som nu vil vurdere sagen, siger Stine Müller.

 

Én gang allergi, altid allergi

Den nyeste undersøgelse af allergiske reaktioner af hårfarve blev foretaget af Videncenter for Frisører og Kosmetikere i 2010. Den viste, at 10 procent af unge kvinder, der farvede hår, havde oplevet allergiske reaktioner, hvoraf 2,9 % havde oplevet hævelser i ansigtet i forbindelse med hårfarvning.

– Nogle reagerer så kraftigt, at de må indlægges. De får måneansigt, bliver helt uigenkendelige, kan få svært ved at trække vejret og bliver generelt meget utilpasse. Andre får eksem og udslæt steder, hvor hårfarven slet ikke har været i kontakt med huden, fordi immunforsvaret reagerer så kraftigt. Det er nogle voldsomme virkninger, vi ser, fortæller professor og overlæge Jeanne Duus Johansen, som er leder af Videncenter for Allergi.

Hun forklarer, at den mindste form for allergisk reaktion er en advarsel om, at man skal holde sig helt fra hårfarvning fremover.

– Det bliver typisk mere og mere voldsomt for hver gang, man farver sit hår, og pludselig er det måske så slemt, at man må indlægges, siger Jeanne Duus og forklarer, at de allergifremkaldende stoffer forbliver længe i huden. Derfor kan symptomerne vare ved i flere uger.

 

Ren Henna – det eneste sikre

De otte produkter, der ikke indeholdt problematiske stoffer, består udelukkende af Henna, der er et naturligt plantestof. Stoffet kommer fra planten Lawsonia inermis og har været anvendt i årtusinder.

Ren Henna fås desværre kun i en rødlig nuance, og farven varier meget fra hår til hår. Der findes også sort henna til hårfarvning, men det er tilsat PPD og er derfor også allergifremkaldende.

Kilder: Politikken.dk

Forrige artikelSådan undgår du et kræsent barn

Næste artikelÆblemos