Aloe vera: Planten, der passer på dig

Af: Clara Edgar

Foto: Adobe Stock

Det et veldokumenteret, at aloe vera-tilskud har en lang række gavnlige virkninger. Herunder positive effekter på mave-tarmsystemet og både direkte og indirekte på immunsystemet, der netop nu kan trænge til et ekstra boost.

Det er et gammelt husmorråd at smøre sår og forbrændinger med aloe vera. Hvis man har været så uheldig at brænde håndledet på ovnristen eller fået skoldhedt vand ned over fingrene, er der få ting, der kan give samme lindrende og helende effekt som den tykke, klistrede saft, der gemmer sig i plantens stive blade.

Men faktisk kan planten meget mere end at hele småskader.

Selvom aloe vera er blevet brugt i årtusinder i naturmedicin, finder forskere stadig nye gavnlige virkninger ved planten.

Forsøg har konkluderet, at kræftpatienter både kommer nemmere gennem sygdommen og lever længere, hvis de sammen med kemoterapi også bliver behandlet med aloe vera. Indtager man aloe vera livet igennem, virker det kolesterolnedsættende. Nogle af stofferne i planten kan hindre betændelsestilstande.

Og plantens egenskaber stopper ikke der. Den har nemlig også gavnlige virkninger på mave-tarm- og immunsystemet.

Aloe vera stimulerer kroppens eget immunforsvar

For at styrke immunforsvaret med aloe vera, skal man have det som en form for kosttilskud. Det kan enten være i drikke- eller kapselform.

Man kan for eksempel bruge tilskuddene i kapselform fra Avivir, som er økologiske. De er også uden konserveringsmidler, som betyder, at man ikke får uønskede stoffer i kroppen.

Forskningsresultater på aloe veras betydning for immunsystemet viser, at flere af plantens komponenter såsom acemannan, der er et polysakkarid, har en immunmodulerende aktivitet.

Det betyder, at polysakkaridet er med til at stimulere kroppens eget immunsystem. Altså er immunsystemet bedre rustet til at bekæmpe udefrakommende bakterier og sygdomme.

Acemannan øger også immunresponsen, så systemet hurtigere går i krig med farlige celler.

Ud over de direkte virkninger på immunsystemet, er aloe vera også godt for mave-tarmsystemet, som også har betydning for kroppens evne til at bekæmpe sygdomme, fordi størstedelen af immunsystemets celler befinder sig netop i tarmene.

Få mest muligt ud af vitaminerne

Studier har vist, at indtag af aloe vera er med til at normalisere fordøjelsessystemet og forholdet mellem bakterier og svampe i tarmen, ligesom plantens stoffer er med til at bevare sunde slimhinder i mave-tarmsystemet.

Det har også vist sig at aloe vera er en af de få kendte forbindelser, der kan stabilisere de såkaldte mastceller i mave-tarmkanalen. Cellerne beskytter mod blandt andet parasitter og bakterier, og man mener, at stabile mastceller kan beskytte systemet mod indtrængen udefra.

Så kunne man foranlediges til at tro, at der ikke er mere godt at sige om den afrikanske plante, men det er der. For ved at indtage aloe vera får man også en højere optagelse af en lang række vitaminer. Vitamin C, E og B12 bliver i højere grad optaget. Bedre optagelse af C-vitamin er igen med til at styrke immunforsvaret og holde løbende næser på afstand.

 

1 kommentar

  • Bente siger:

    Jeg skraber gele ud af et stykke aloevera-blad og putter det i go’morgen Smoothien. Har det ikke samme virkning på fordøjelsen?

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *