Sind

Alternativ behandling i psykiatrien – det handler om helheden

I 13 år var Manja Jurkowsky den eneste alternative behandler i psykiatrien. Nu deler hun sin viden og erfaring i et efteruddannelsesforløb.

Foto: Privat
10. november 2022

I 13 år var Manja Jurkowsky formentlig den eneste alternative behandler i psykiatrien. Hendes holistiske tilgang og metoder var et værdifuldt supplement til behandlingen, og derfor vil hun nu give sin viden og erfaringer videre i form af et efteruddannelsesforløb.

Vi kan alle være sårbare. Men for nogle mennesker bliver sårbarheden så stor, at det overskygger deres mulighed for at leve et normalt liv. De mennesker skal have hjælp, og psykiatrien kan ikke klare det alene. Det er grunden til, at Manja Jurkowsky har viet en stor del af sit professionelle liv til at arbejde med mennesker, der på grund af f.eks. afhængighed, misbrug eller af personlige årsager måtte i kontakt med psykiatrien.

 – Min grundholdning er, at alle mennesker skal behandles ens og dermed forskelligt. Derfor undervises der i et forløb, som kommer hele vejen rundt om et menneske, der er i sit livs værste ”stormvejr.”

– Erfarings-eksperten er den sårbare. Med en holistisk tilgang på naturlig vis lærer kursisten at have fokus på den sårbares perspektiv og ressourcer. Derfor bygger efteruddannelsen på bl.a. ressource- og styrkebaseret coaching, akupunktur og cromo terapi, forklarer Manja.

I sin over 30-årige praksis som biopat, psykoterapeut og akupunktør, samt 13 år som alternativ behandler indenfor psykiatrien på Nørrebro og Amager, har Manja haft frihed til at tænke ud af boksen m.h.t. recovery, discovery og empowerment.

– Vi har alle brug for et bærende fundament. Psykisk sårbare har brug for et nyt, som giver grobund for fremadskridende processer. Jeg har fået en masse erfaring med, hvad der virker rigtig godt. Det har givet mig viden om, at alle kan komme sig med den rette livsstilsmedicin. Min erfaring med nænsom og blid nedtrapning fra psykofarmaka er også erfaringsmæssigt rig, fortæller Manja.

– Alt for ofte giver psykiatrien et ensidigt behandlingstilbud, som blot fastholder patienten i sin egen sårbarhed. Derved skabes svingdørs-patienter. Det giver yderst ringe livsbetingelser for den sårbare. Jeg mener, at alle mennesker har ret til at finde deres indre magt og inspiration til et liv i positiv vækst, fastslår Manja.

Manja Jurkowskys viden, erfaring og tilgang har hjulpet mange sårbare mennesker gennem årene. Hun har i længere tid arbejdet på at finde en metode til at give det videre. Det arbejde er nu endt i en 1-årig efteruddannelse, som bliver udbudt første gang til april 2023. Efteruddannelsen er målrettet mennesker, som arbejder eller gerne vil arbejde med recovery, discovery og empowerment, slår Manja Jurkowsky fast.

Som undervisere har hun – foruden sig selv – allieret sig med bl.a. en professor i psykiatri, en natur- og kropsterapeut samt en psykolog, der også er shaman. Blandt gæstelærerne er desuden en professionel danser og en kendt bokser.

Recovery-discovery-empowerment

Basis for Manja Jurkowskys praksis er recovery-discovery-empowerment. Det handler om at komme til kræfter, derefter (gen)opdage iboende ressourcer og til sidst at tage ansvar for eget liv. Efteruddannelsen har navnet Holistisk Recovery-terapeut og har plads til 9 kursister pr. år. Læs mere på www.manjas-sundhedsklinik.dk

Forrige artikelArmbånd mod graviditetskvalme

Næste artikelHjælp til opgivet kræftsygdom

Carsten Gottlieb

Redaktør