Alternativ medicin på dagsordenen

Valgkampen handler meget om vækst og gevinsten ved at arbejde. Men har du overvejet, hvad partierne siger til alternativ behandling? Vi giver en hurtig gennemgang.

Det er omskifteligt, hvilke af de store emner, der præger en valgkamp. Men det er sjældent, at sundhed får den fokus, det fortjener. Der kan være lidt snak om dispositionerne i sundhedsvæsenet og brugerbetaling ved lægerne, men det hører til sjældenhederne, at de store debatter om den måde, vi har indrettet sundhedssystemet på, finder vej til medierne.

Det har dog ændret sig en lille smule denne gang.

Alternativet vil genåbne ViFAB

Det nystiftede parti Alternativet forsøger at få alternativ behandling på dagsordenen op til valget. Partiet ønsker større fokus på alternativ medicin og komplementær behandling i det offentlige sundhedsvæsen.

I det nystiftede partis valgprogram hedder det bl.a:

“Viden fra det østligt-orienterede sundhedssystem bidrager eksempelvis med indsigter, som det ikke længere giver mening at sidde overhørig. Kiropraktik og akupunktur har i dag omsider opnået den etablerede plads i sundhedssystemet, som de fortjener, og Alternativet ønsker – i langt højere grad end det i dag er tilfældet – at udforske mulighederne for andre komplementære behandlingsformer samt at styrke forskningen på området.”

Det har fået socialdemokraterne til at anføre, at Alternativet er i færd med at sparke en dør ind, der er åben.

– Det er ikke sådan, at vi holder noget ude. Vi har et offentligt sundhedsvæsen, hvor evidensen må og skal spille en stor rolle. Alternativet har et forkert billede, hvis de tror, at døren er lukket, siger socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Alternativet ønsker konkret at åbne et universitetsbaseret videns- og forskningscenter for komplementær behandling. Hvis det står til Alternativet, skal et sådant forskningscenter oprettes i samarbejde med de medicinske fakulteter på universiteterne og sundhedssektoren. Patientinddragelse skal være en betingelse for forskningen, og kobling til klinisk praksis skal være et krav for alle forskningsprojekter.

Alternativet har ladet sig inspirere af det nu nedlagte Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) under Sundhedsstyrelsen, der eksisterede fra august 2000 til november 2012. Men hvor ViFAB primært var et formidlingscenter, skal et nyt center i langt højere grad bedrive forskning i universitetsregi.

Hver fjerde dansker bruger ofte alternativ medicin

Dermed lægger partiet sig i halen på tidligere ph.d.-studerende Lasse Skovgaard, der i 2013 forskede i danskernes brug af alternativ behandling ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Lasse Skovgaard, der i dag arbejder i Scleroseforeningen, fandt dengang ud af, at omkring halvdelen af alle sclerosepatienter brugte alternativ behandling, men de fleste undlod at fortælle deres læge om det – ofte fordi de var bange for at få en negativ reaktion.

– Det er ikke nødvendigvis, fordi de har mistro til det konventionelle sundhedssystem eller i håb om at blive helbredt, at de tyr til den alternative verden. De gør det snarere for at styrke krop og sind. Mange bruger alternative metoder for at fremme deres overordnede sundhed og styrke hele organismen, siger Lasse Skovgaard til videnskab.dk.

Men det er ikke kun sclerosepatienter, der bruger alternative behandlingsformer. Det menes, at omkring 1,2 millioner danskere jævnligt bruger andre tilbud end dem, det etablerede sundhedssystem kan diske op med. Omkring 2,5 millioner danskere snuser nu og da til de alternative tilbud.

Det er omkring hver fjerde dansker, der bruger alternativ medicin jævnligt, og derfor kan det virke mærkeligt, at de sundhedspolitiske visioner sjældent inddrager alternative behandlingsformer.

– Centeret ville kunne skaffe viden om, hvornår alternativ behandling virker, og hvornår den ikke gør – og ikke mindst hvornår behandlingen måske kan have en negativ virkning. Den information er noget, som størstedelen af patienterne, der bruger alternativ behandling, efterspørger, men det er noget, vi slet ikke ved nok om i dag, siger Lasse Skovgaard.

DF og V positive

Både Venstre og Dansk Folkeparti vil i udgangspunktet være positive over for en genetablering af ViFAB, da partiets sundhedspolitiske ordførere, Sophie Løhde og Liselott Blixt har kritiseret lukningen i 2012. Venstres Sophie Løhde vil dog ikke love, at en Venstre-ledet regering vil genåbne et forskningscenter, og hendes støtte til tanken er da også iblandet en vis skepsis:

– Vi er åbne over for at tænke alternativ behandling ind i sundhedsvæsenet, men det er afgørende, at det hviler på videnskabelig dokumentation og ikke på politiske mavefornemmelser, siger hun til politiko.dk.

Kilder: politiko.dk, videnskab.dk

 

 

7 kommentarer

 • Una Frederiksen siger:

  Jeg bruger alternativ , da jeg har en knude i brystet. Jeg vil ikke ha’ hverken kemo eller stråler , da jeg hellere vil dø af sygdommen , end være så syg og afkræftet af kemo og / eller stråler at man ingenting kan, ligger bare og venter på døden, de ødelægger immunforsvaret bl.a. – Jeg har set min far OG senest min lillebror få disse behandlinger og var de ikke syge, så blev de det, da de kom på hospitalet og fik den “normale behandling ” – derfor gør jeg , som jeg gør Med venlig hilsen

 • pia elena andersen siger:

  Det værste der kan ske for det etablerede sundhedsvæsen er, at folk bliver helbredt for så tjener de ingen penge, derfor er de så indædt modstandere og nægter at acceptere den alternative medicin og behandling, desværre

 • Ida Nielsen siger:

  Jeg hæftede mig ved det – at det er ikke nødvendigvis, fordi der er mistro til det konventionelle sundhedssystem, at vi tyr til den alternative verden. Det er jeg helt enig i. Det er snarere for at styrke krop og sind, samt med hjælp fra de dygtige behandlere, kan få hjælp til selv at tage ansvar og holde fast i det, man ved er bedst for en. Det kan være svært at fravælg behandling. Det har jeg gjort efter brystoperation 2002 og igen 2014. Er ikke i tvivl om, at det er det rigtige for mig. Det kunne så være skønt, hvis nogle af alle de penge som kemoterapi m.m. koster, at patienten – hvis det ønskes, frit kunne vælge at bruge penge til at styrke kroppen til selv at blive rask, samt læren om at skabe et godt miljø i kroppen. Det er der ingen læger der har forstand på – de tænker kun på den syge krop – og ikke på, at der er et menneske bag, med en sjæl og et sind, som også er meget vigtigt at tage sig af.
  Lægerne må snart forstå et det ikke nytter noget kun at behandle problemet med medicin, men i stedet arbejde på at finde frem til årsagen til problemet.
  Ida Nielsen frivillig i kræftforeningen Tidslerne.

 • Dorthe Wonsild siger:

  Hvad med medicinsk cannabis??

 • tove jensen siger:

  jeg er stor tilhænger af naturmedicin
  hellere forebygge med naturen…for ved medicin er der bivirkninger ved alt..og husk der er nogen der tjener fedt på det

 • Hélène Jautée siger:

  Sikke en god idé, at pengene kunne følge patienten ,der kunne selv vælge sin behandlingsform ,kemo eller andet. Mange mennesker tager kemo, fordi de ikke har råd til andet … jeg kan ikke lade være med at synes at det er lidt uretfærdigt at jeg betaler skat , men bruger ingen medicin og til gengæld masse af penge til sund laktose-glutenfri mad , som koster meget ,samt vitaminer og natur medicin. Jeg er allergiker. Og folkepensionist . Ikke særlig rig ! og kunne godt tænke mig at få mere hjælp til alternative behandler . Nu klarer jeg mig alene ved at Google og læse bøger og mærke efter i min krop….

 • […] Freedom Techniques (EFT) er en anden behandling alternativ medicin, etableret af Gary Craig. Dens arbejde standard er foreningen mellem hjernen og kroppen. EFT […]

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *