Det er omskifteligt, hvilke af de store emner, der præger en valgkamp. Men det er sjældent, at sundhed får den fokus, det fortjener. Der kan være lidt snak om dispositionerne i sundhedsvæsenet og brugerbetaling ved lægerne, men det hører til sjældenhederne, at de store debatter om den måde, vi har indrettet sundhedssystemet på, finder vej til medierne.
Det har dog ændret sig en lille smule denne gang.
Det nystiftede parti Alternativet forsøger at få alternativ behandling på dagsordenen op til valget. Partiet ønsker større fokus på alternativ medicin og komplementær behandling i det offentlige sundhedsvæsen.
I det nystiftede partis valgprogram hedder det bl.a:
“Viden fra det østligt-orienterede sundhedssystem bidrager eksempelvis med indsigter, som det ikke længere giver mening at sidde overhørig. Kiropraktik og akupunktur har i dag omsider opnået den etablerede plads i sundhedssystemet, som de fortjener, og Alternativet ønsker – i langt højere grad end det i dag er tilfældet – at udforske mulighederne for andre komplementære behandlingsformer samt at styrke forskningen på området.”
Det har fået socialdemokraterne til at anføre, at Alternativet er i færd med at sparke en dør ind, der er åben.
– Det er ikke sådan, at vi holder noget ude. Vi har et offentligt sundhedsvæsen, hvor evidensen må og skal spille en stor rolle. Alternativet har et forkert billede, hvis de tror, at døren er lukket, siger socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.
Alternativet ønsker konkret at åbne et universitetsbaseret videns- og forskningscenter for komplementær behandling. Hvis det står til Alternativet, skal et sådant forskningscenter oprettes i samarbejde med de medicinske fakulteter på universiteterne og sundhedssektoren. Patientinddragelse skal være en betingelse for forskningen, og kobling til klinisk praksis skal være et krav for alle forskningsprojekter.
Alternativet har ladet sig inspirere af det nu nedlagte Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) under Sundhedsstyrelsen, der eksisterede fra august 2000 til november 2012. Men hvor ViFAB primært var et formidlingscenter, skal et nyt center i langt højere grad bedrive forskning i universitetsregi.
Dermed lægger partiet sig i halen på tidligere ph.d.-studerende Lasse Skovgaard, der i 2013 forskede i danskernes brug af alternativ behandling ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Lasse Skovgaard, der i dag arbejder i Scleroseforeningen, fandt dengang ud af, at omkring halvdelen af alle sclerosepatienter brugte alternativ behandling, men de fleste undlod at fortælle deres læge om det – ofte fordi de var bange for at få en negativ reaktion.
– Det er ikke nødvendigvis, fordi de har mistro til det konventionelle sundhedssystem eller i håb om at blive helbredt, at de tyr til den alternative verden. De gør det snarere for at styrke krop og sind. Mange bruger alternative metoder for at fremme deres overordnede sundhed og styrke hele organismen, siger Lasse Skovgaard til videnskab.dk.
Men det er ikke kun sclerosepatienter, der bruger alternative behandlingsformer. Det menes, at omkring 1,2 millioner danskere jævnligt bruger andre tilbud end dem, det etablerede sundhedssystem kan diske op med. Omkring 2,5 millioner danskere snuser nu og da til de alternative tilbud.
Det er omkring hver fjerde dansker, der bruger alternativ medicin jævnligt, og derfor kan det virke mærkeligt, at de sundhedspolitiske visioner sjældent inddrager alternative behandlingsformer.
– Centeret ville kunne skaffe viden om, hvornår alternativ behandling virker, og hvornår den ikke gør – og ikke mindst hvornår behandlingen måske kan have en negativ virkning. Den information er noget, som størstedelen af patienterne, der bruger alternativ behandling, efterspørger, men det er noget, vi slet ikke ved nok om i dag, siger Lasse Skovgaard.
Både Venstre og Dansk Folkeparti vil i udgangspunktet være positive over for en genetablering af ViFAB, da partiets sundhedspolitiske ordførere, Sophie Løhde og Liselott Blixt har kritiseret lukningen i 2012. Venstres Sophie Løhde vil dog ikke love, at en Venstre-ledet regering vil genåbne et forskningscenter, og hendes støtte til tanken er da også iblandet en vis skepsis:
– Vi er åbne over for at tænke alternativ behandling ind i sundhedsvæsenet, men det er afgørende, at det hviler på videnskabelig dokumentation og ikke på politiske mavefornemmelser, siger hun til politiko.dk.
Kilder: politiko.dk, videnskab.dk