Alternativt kalktilskud til barnebarn?

Alba, mit lille barnebarn på 9 måneder, er en rigtig sund og frisk lille pige. Hun er aldrig syg, altid glad og græder sjældent. Er lige begyndt at kravle.

Hun ligger ret lavt på vægtkurven, hvorfor Lise nu kun ammer hende ved sengetid og en gang om natten, så hun kan få anden mad om dagen. Hun spiser fornuftigt. Er vild med pasta og kødsovs med masser af grøntsager og godt krydret, men ellers ikke særlig interesseret i grøntsager. Hun får grød med frugt om morgenen, rugbrødsskiver m. forskelligt pålæg til frokost, spiser med forældrene om aftenen og får frugt indimellem. Hun får ikke mælkeprodukter, da hun ofte kaster op, hvis hun har fået lidt af slagsen. Stort set alt hvad hun spiser er økologisk.

Albas sundhedsplejerske siger, at det er fine mængder hun spiser. Men nu forslår hun, at Alba skal have kalktilskud, da hun ikke får 7 dl. mælkeprodukter dagligt (eller ammemælk). Hun anbefaler et apoteker-produkt som brusetablet.

Hvad vil du anbefale i stedet? Og mener du også, at hun behøver et tilskud, så længe hun bliver ammet?

Lisbeth Hagerup skriver, at børn mellem 1/2 og 1 år skal have 540 mg kalk dagligt. Passer det??

Jeg forslår, at Lise skal prøve at give knuste sesamfrø, hybenpulver og brændenældepulver i stedet. Tror du, det vil være godt nok? For mig er det meget mere levende kalk end et kosttilskud.

Tusinde tak.

Mange hilsner

Helle 

Det lyder til, at du har et rigtigt dejligt barnebarn.

Vækstkurven er jo et gennemsnit. Så det er ikke så vigtigt, hvor man ligger henne på kurven. Det vigtigste er, at barnet følger sin egen kurve sådan nogenlunde.

Og så er det vigtigt, at barnet trives og udvikler sig. Vægten er jo kun en lille del af det samlede billede, når man ser på, om et barn har det godt. Så husk endelig at tage helheds-brillerne på.

Og med hensyn til kalken:

Ja, det er rigtigt, at børn fra 6-12 mdr. har et kalkbehov på 540 mg dagligt.

Hun får selvfølgelig en lille smule i kosten, som det er nu. Og hun får også lidt fra sin mor – hvis ellers mor har kalk nok.

Men jeg ville også vælge at give et tilskud.

Hvis man er rigtig god til at bruge sesamfrø, hybenpulver og brændenælde hver dag kan man selvfølgelig dække en del ind. Men der skal alligevel ret store mængder til.

Indholdet af kalk i 100 g. af hver ses her:

Sesamfrø,  131 mg kalk

Hybenpulver, 660 mg. kalk

Brændenælde 490 mg. kalk

Så hvis hun har mod på at gøre det på den måde, er det jo helt sikkert en mulighed. Men ellers er det altså også en mulighed at give et tilskud. Til de små anbefaler jeg som regel Dolomit pulver. Fordi det indeholder både kalk og magnesium, hvilket er meget vigtigt! (Husk at være opmærksom på det, hvis hun vælger et produkt fra apoteket).

Og så er det nemt at bruge fordi det er i pulver form og kan puttes lige i grøden f.eks. Husk at det også er vigtigt, at hun får nok D-vitamin for at få kalken optaget ordentligt.

Kærlig hilsen

Anette

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*