Selvom aztekerne og mayaerne dyrkede amarant 5.000 år før vor tidsregning, er den proteinrige urt først ved at slå rødder i den vestlige verden nu.
Og der god grund til at lære at bruge den i maden. Den er nemlig rig på proteiner og aminosyrer.
– Er faktisk en urt, men frøene fra amarantblomsterne kan bruges i stedet for korn.
– Der findes cirka 60 forskellige amarantarter.
– En enkelt blomst kan frembringe en halv million frø.
– Er den dag i dag en vigtig afgrøde i Sydamerika, hvor man har dyrket den i cirka 7.000 år.
– Dyrkes primært i Mellemamerika og Afrika.
– Kan klare sig i meget forskellige klimaforhold, fra subtropisk til tørt.
– Frøene kan males og bruges som mel.
– Indeholder flere proteiner end hvede og byg, faktisk 12-17 %.
– Har en optimal sammensætning af aminosyrer.
– Indeholder aminosyren lysin, som kun findes i meget små mængder i korn. Lysin er med til at opbygge vores celler.
– Indeholder ikke gluten – kan spises af mennesker med cøliaki.
– Indeholder mere fedt end almindelige korntyper. Til gengæld er 77 % af fedtet umættet. De umættede fedtsyrer sænker bl.a. blodets indhold af kolesterol.
– Bladene indeholder 25 % protein, ser lækre ud og kan bruges i salater.
– Der er faktisk skrevet digte om amarant – måske fordi blomsterne er smukke.
Har du allerede smagt quinoa, så kan du sikkert godt lide amarant, for de minder lidt om hinanden. Amarant er mild i smagen og har et ´strejf af nød over sig´ siger de på hjemmesiden madogvenner.dk.
Aarhus Universitet har deltaget i EU-projektet AMARANTH:FUTUREFOOD-projektet sammen med bl.a. Spanien og Argentina. Derfor har man med godt resultat dyrket amarant på Fejø og i Ringkøbing. Projektet har også delt smagsprøver ud til de aarhusianske borgere, der tog godt imod kiks, hummus, pandekager, smoothies og meget andet med amarantfrø.
– Kog de hele frø og spis dem i stedet for ris, i salat eller pitabrød.
– Kog grød og spis den, som den er.
– Brug amarantmel i dit brød – det giver en nøddeagtig smag.
– Da amarant ikke indeholder gluten, har brødet svært ved at hæve. Man kan blande amarantmelet med andre melsorter i forholdet: 3 dele mel med god bageevne og 1 del amarantmel.
– Køb færdiglavede amarant-produkter – man kan bl.a. få poppet amarant, energibarer og mysli
– Brug amarantblade i salater.
Kilder: madogvenner.dk, dr.dk, Wikipedia, Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet: Bliver amarant fremtidens afgrøde?