Amerikansk forlag køber verdensrettigheder på en bog, som kraniosakral-terapeut fra Svendborg har skrevet. 10 klienter, en læge og en terapeut viser, at man kan bygge bro mellem det etablerede og det alternative sundhedsvæsen.
Vi har lært, at 2 + 2 er 4.
Men spørger man kraniosakral terapeut Nina Solgård Grønning, kan 2 + 2 blive til fem. Når hun sætter 10 klienter, en praktiserende læge og sig selv i spil, beviser hun nemlig, at de to systemer kan hjælpe hinanden.
– Jeg ønsker at bidrage til, at vores sundheds- og behandler system opnår en langt større og bredere forståelse af, hvor meget vi kan bidrage med hver især i et fællesskab, også selvom vi står med hver vores opfattelse af virkeligheden.
– Hjælpen til klienten, som jo er hovedpersonen, øges og symptomer, som det etablerede står magtesløse overfor, bliver mindre og kan forsvinde.
Sådan lyder det fra 52-årige Nina. Derfor satte hun sig i bevægelse for nu fem år siden.
Læs også: Kræftsygeplejerske vejleder patienter i alternativ medicin
På Facebook fik hun kontakt med 10 klienter, som alle af forskellige grunde havde opgivet det etablerede sundhedssystem. Eller dét havde opgivet dem. De stillede op som ”forsøgspersoner”.
Ligeledes takkede praktiserende læge i Svendborg, Frederik Vestergaard, ja til tilbuddet om at indgå i projektet.
Nina havde snakket med ham på en fælles forældretur, da deres børn gik i 10. klasse to år tidligere.
Han var nysgerrig og havde stillet mange interessante spørgsmål allerede dengang.
Han for-undersøgte alle 10 klienter, skrev ned, hvilke symptomer og sygdomme, de havde og havde haft. Derefter overlod ham dem i Ninas varetægt.
Efter fem behandlinger hos Nina, undersøgte han dem igen – med positive tilbagemeldinger.
Som Frederik Vestergaard skriver på bagsiden af Ninas bog ”Hvad angår virkeligheden”:
– Hvorfor ikke takke ja, når man som læge bliver inviteret til et nærmere blik ind i det alternative medicinske univers ? Måske ville jeg kunne få mine fordomme bekræftet, eller måske kunne jeg opleve at lære noget nyt.
Læs også: Læge bygger bro mellem alternativ og konventionel verden
Nina bruger kikkert-modellen, når hun omtaler én af faldgruberne i både det etablerede sundhedssystem og den alternative tilgang.
– Hvis du tager en kikkert og stiller skarpt, ser du kun en lille bitte del i fokus. Du ser ikke alle nuancerne, alt det uskarpe. Vores sundhedssystems tradition er evidens-baseret, men det er vigtigt, at vi også ser på det hele menneske.
– I mine 14 år som kraniosakral terapeut har jeg tit fået klienter, når det etablerede har givet op. Jeg ønsker ikke at tale dårligt om det etablerede eller være fejlfinder. Det fordrer på ingen måde et respektfuldt samarbejde. Vi har i pilotprojektet bevist, at det alternative og det etablerede sundhedssystem kan hjælpe mange flere patienter, hvis vi arbejder mere sammen.
– Lægen, klienterne og jeg gik alle nysgerrige ind i projektet, fordi vi har oplevet frustrationer over manglende samarbejde og forståelse af hinandens verdener.
– Med bogen vil jeg vise betydningen af det tværfaglige, anerkendende samarbejde mellem to ellers adskilte sundhedsfaglige fronter og altså danne bro mellem det etablerede og den alternative verden.
Læs også: Cannabis: Mirakelmiddel eller middelmådig medicin?
Ninas brobygger-bog udkom tilbage i oktober 2015.
Samme år var hun til årsmøde i Kraniosakral-foreningen. Her holdt Thomas Rosenkilde Rasmussen et oplæg om teknikker tæt på hjernen. Han fik et eksemplar af bogen, og efter at han havde læst den, inviterede han Nina til årsmøde i London foråret 2016.
Han havde arrangeret et møde med Upledger Publisher, et forlag under organisationen Upledger, der har kraniosakral-skoler i 59 lande.
-Thomas leder den danske skole og underviser desuden på skolerne rundt om i verden gennem Upledger Institute, siger Nina.
Den engelske version er i højere grad stilet mod det etablerede system med mange flere faglige tilføjelser og latinske betegnelser. Den engelsksprogede version, ”Respectful Collaboration” kom på gaden i foråret 2019.
-Jeg troede, det var et isoleret, dansk problem, at den etablerede og den alternative verden ikke arbejdede sammen.
– Det er faktisk skræmmende, at det – på nær enkelte tilfælde – gælder i hele verden, siger Nina Solgård Grønning og fortsætter:
– Vi kan ikke længere ignorere, at klienter i hele verden søger alternative metoder, og at den almene lægevidenskab måske ikke er nok i sig selv. Alle skal have lige mulighed for bedre behandlingsformer, uanset økonomisk status.
– Længe nok har der været skyttegravslignende tilstande mellem det etablerede og det alternative. Fremtidens helbredelser bør være et respektfuldt og anerkendende samarbejde, mener Nina.
Læs også: Ny forskning: Virus fra afføring hjælper mod fedme og diabetes 2
Et brætspil, som skal vække nysgerrighed og danne bro og åbenhed mellem forskellige tilgange til sygdom og helbred, er også på vej.
Som det bl.a. hedder i den spæde formålsbeskrivelse: Hensigten er at supplere eller øge den danske sundhed gennem brobygning. Ikke kun hjælpe syge patienter men også et presset system.
Nina arbejder også på at tilbyde et one2one-kursusforløb.
I stedet for at gå til behandling typisk en gang om ugen, kan klienter i løbet af en uge få et personligt, holistisk og intensivt retreat-kursus, som ikke ”bare” handler om krop og psyke men også beskæftiger sig med kost, tanker og livsstil.
På hendes hjemmeside, www.ninag.dk kan du følge med i, hvordan det går med bro-byggerierne. Der finder du og
Forrige artikelSådan styrker I hele familiens immunforsvar
Næste artikelDerfor får du appelsinhud – og det her kan du gøre ved det