Nyheder

Amning forebygger

8. april 2007

Spædbørn, der ammes har en lavere risiko for at få overført smitte fra moderen end de børn, der også får modermælkserstatning eller fast føde.

Amning mindsker hiv-risiko. Spædbørn, der ammes af hiv-positive mødre, og som ikke får nogen yderligere næring, har en lavere risiko for at få overført hiv-smitte fra moderen end de børn, der også får modermælkserstatning eller fast føde.

Det viser en sydafrikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Lancet. Undersøgelsen omfatter 2.722 hiv-inficerede og ikke-inficerede kvinder, som blev rekrutteret til undersøgelsen, mens de var gravide. Den viser, at spædbørn, der fik modermælkserstatning ved siden af brystmælken, smittedes dobbelt så ofte af deres mødre, sammenlignet med børn, der kun fik brystmælk.

De børn, der blev ammet og samtidig fik fast føde, havde en 11 gange højere risiko for at blive inficeret med hiv fra moderen end de børn, der kun fik brystmælk.

Resultaterne går imod den udbredte opfattelse, at risikoen for smitteoverførsel øges med graden af amning. Forskerne mener derfor, at resultaterne bør få UNICEF og WHO til at ændre deres retningslinjer om spædbørnsernæring.

Kilde: The Lancet 2007; 369: 1107-1116

Forrige artikelBillige grøntsager plukkes under slavelignende forhold

Næste artikelAlkohol og tobak værre end stoffer