Nyheder

Amning gør barnet klogere

9. juni 2015

Der er både intelligens og gode fremtidsudsigter i modermælk. Et brasiliansk studie viser, at en fedtsyre i modermælk påvirker barnets intelligens.

Brasilianske forskere har fulgt 3500 nyfødte de følgende 30 år. De fandt ud af, at børn, der fik brystmælk i månederne efter fødslen gennemsnitligt klarer sig bedre end de børn, der ikke blev ammet. Børnene, der fik stillet sulten ved moderens bryst, fik højere intelligens og bedre job som voksne.

Resultatet er netop blevet offentliggjort i det anerkendte forskningstidsskrift The Lancet.

Amning har også positiv effekt på indkomst

Forskerne har kigget på data fra børn født i Pelotas i 1982, hvor de sammenlignede information om amning med gennemsnittet for intelligenstester, indkomst og uddannelsesniveau hos alle deltagerne, da de fyldte 30 år.

Studiet tog højde for sociale og biologiske faktorer, herunder socioøkonomiske faktorer, forældrenes uddannelse, rygning under graviditeten, moderens alder, barnets fødselsvægt og fødselsmetoden.

– Vi fandt frem til, at amning ikke kun øger intelligensen, men den har samtidig en positiv effekt på uddannelse, skolepræstation og indkomst, siger Bernardo Lessa Horta, der er studiets hovedforfatter, til CNN.

Amning beskytter mod infektionssygdomme

Ifølge Bernardo kan modermælkens positive effekter knyttes sammen med en særlig mættet fedtsyre, der er vigtig for hjernens udvikling.

Sygeplejerske og sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen er heller ikke i tvivl om, at amning er godt.

– Modermælk beskytter barnet mod en række infektionssygdomme som for eksempel diarré, mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner. Hvis den ammende mor selv bliver forkølet, vil hun naturligt danne antistoffer, som udskilles i modermælken og som derved beskytter barnet. Modermælken indeholder også forskellige typer fedt, blandt andet omega 3 og omega 6, som har betydning for barnets hjerne- og nervesystem, synssans, indlæringsevne og hukommelse, siger Helen Lyng Hansen til dagbladet Berlingske.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt til de er seks måneder gamle og ammes delvis til de er fyldt ét år – eller længere, hvis mor og barn trives med det.

Kilde: b.dk

Forrige artikelAlternativ medicin på dagsordenen

Næste artikelDanskerne får for meget koffein

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.