Liv

Anette Heick: Fravær giver umulige børn

4. april 2012

Sidste år havde Annette Heick ikke en eneste weekend fri, og det kunne pludselig mærkes på hendes børn. Så i år har hun sagt nej tak til spændende jobtilbud og bestilt tre ferier med familien. Men hun har også lige sendt en cd på gaden, så helt arbejdsløs bliver hun nok ikke.

 – 2011 var superlativernes år. Det var det mest morsomme, opslidende, udmarvende, vanvittige, fantastiske, udfordrende år, jeg nogensinde har haft. Mine arbejdsuger lå på godt og vel 70 timer, og jeg havde ikke en eneste weekend fri. Jeg havde to en halv ugers ferie sammenlagt, hvis jeg skraber alt sammen. Og det kunne mærkes, da året var omme. Jeg var så træt, at jeg ikke kunne huske, hvad jeg selv hed, fortæller Annette Heick, som vi møder på Bistro Boheme på Østerbro i København.

Annette Heicks to børn, Eliot på otte og Storm på tre år, havde ikke ligefrem glemt, hvad deres mor hed, men de viste tydeligt deres utilfredshed med hendes store fravær.

– De reagerede med at blive ukoncentrerede og lidt “umulige”, og det gør avs. Som regel, når børn er “umulige”, kan man holde et spejl op foran sig selv og erkende, at man har været fraværende. Det gør ondt. Det er altid mig, der har hentet og bragt dem i institution og skole, og mig, der har puttet dem om aftenen. Jeg har altid været der, og pludselig var jeg den, der aldrig var der.

Annette bor med sin familie i Tygelsjö uden for Malmö, hun har været til sangterapeut i København for at holde sin stemme ved lige, og efter interviewet skal hun møde sin mand, så de kan følges hjem. Hun er gift med Jesper Vollmer, som er kok for kongehuset. De lærte hinanden at kende til en fest hos fælles venner for 14 år siden. Dengang var han pædagogmedhjælper i en børnehave, men han gik senere i kokkelære på gourmetrestauranten Le Sommelier i København. I dag arbejder han på Amalienborg og Fredensborg Slot, hvor han pendler til fra bopælen i Tygelsjö, og på Marselisborg i Århus, når kongefamilien opholder sig der. Så det var noget af et logistisk puslespil, de to skulle have til at gå op sidste år.

– Det er Jesper, der har “haft den” det sidste års tid. Normalt er det mig, der har bakket op om hans skæve og lange arbejdstider, pludselig var det omvendt. Men vi var gode til det, det synes jeg godt, vi kan klappe os selv på skulderen over.

Vil helst selv

Annettes forældre, Hilda og Keld Heick, er blevet naboer til deres datter, svigersøn og børnebørn i Sverige, men de har også travlt, og Annettes svigerforældre bor langt væk. Så der har ikke været så meget praktisk hjælp at hente, og desuden vil Annette og Jesper også helst klare tingene selv.

– Jeg rynker ikke på næsen af folk, der har au pair og rengøringshjælp. Vi havde også rengøringshjælp en kort overgang, men jeg nyder egentlig at have fingrene i mine egne ting. Ellers bliver mit hjem et sted, hvor jeg bare er. Jeg trives faktisk med at gøre rent og vaske tøj, siger hun.

Annette Heick begyndte i 2011 med at spille en af hovedrollerne i musicalen “Wicked” på Det Ny Teater i København, en genre hun ikke havde prøvet kræfter med før. Fra januar til juni spillede hun 121 forestillinger, om lørdagen var hun på scenen to gange, og hver forestilling varede tre en halv time. I sommer optog hun i tre uger programmet “Ved du, hvem du er?”, der blev vist på DR1 i februar i år. Så var der lige en Samsø Dogmerevy og en række Disney Slotskoncerter, inden hun startede prøver til juleforestillingen “Elsk mig i nat”, som spillede i Tivoli og Musikhuset Aarhus i november og december. Nå ja, og så var der lige cd-indspilninger i Stockholm og brevkasse samt klumme-skrivning til B.T. ind i mellem.

– Der kom et tog buldrende ind i min tilværelse. Jeg vidste, det ville være en fantastisk rejse, hvis jeg valgte at stige på, men at jeg ikke selv kunne vælge, hvornår toget skulle stoppe.

Mens Annette spillede i “Wicked”, tabte hun ti kilo og havde ikke kræfter til noget, når hun var hjemme. Desuden havde hun dårlig samvittighed over for børnene, og hun havde svært ved at sove.

– Jeg havde fri om mandagen, men jeg kunne ikke engang synge godnatsang for Eliot og Storm. Jeg ville bare have lov til at holde kæft og sove. Og det kunne jeg heller ikke! Jeg havde mega stress og var en periode et omvandrende medicinskab. Jeg spiste bøf og pasta om morgenen for overhovedet at holde til det, faktisk spiste jeg som den ondeste håndværker fem gange om dagen. Desuden tog jeg kosttilskud, ekstra kalk, proteinpulver, C-, D- og B-vitaminer osv. Jeg panikkede over ikke at kunne sove, når jeg endelig lagde mig ned, fordi jeg havde så meget brug for den søvn, så jeg tog også sovepiller. Til sidst kunne jeg slet ikke genkende mig selv. Men man kan ikke hoppe af toget, når det kører i fuld fart. Der sidder 1000 mennesker hver aften, som har købt billet til forestillingen, og de glæder sig. Så det var bare med at holde ud. Jeg er da også evigt taknemlig over at have fået den chance, den mulighed, for det var en fantastisk oplevelse, selv om det var hårdt.

At bygge broer

Annette Heicks forår er afsat til album-udgivelse og hvad, der følger med af spillejob mv. Hvis der følger noget med.

– Tænk hvis der ikke sker noget? Der er jo en risiko for, at jeg bare kommer til at stå og råbe ind i en dyne: “Hey, jeg har udgivet en cd!”

Annette fortæller, at hun økonomisk har været fornuftig, så det er ikke omsætning, det handler om. En cd er et visitkort, noget der er med til at holde hjulene i gang.

– Jeg brænder for det, jeg kan ikke lade være. Det er forløsende, når det udkommer, og jeg vil da gerne have, folk kan lide det. At de respekterer det og anerkender, at der er lagt et stort arbejde i det.

Da Annette Heick udgav sit debutalbum i 2005, stod hun selv for alt, fra indspilning af sangene til distribution og markedsføring.

– Sidste gang sad jeg og lavede de mest åndssvage ting, der tog fokus fra det, jeg gerne ville. Nu har jeg et pladeselskab inde over, der blandt andet tager sig af distribution og management. Jeg havde alt for mange funktioner sidst, denne gang har jeg haft en større kreativ funktion. Men jeg har stadig styret processen, og det at være både chef og frontfigur kræver mod… Og nogle dage svigter modet.

Annette Heick tager en tår af det glas hvidvin, hun har tilladt sig selv denne torsdag eftermiddag, inden hun fortsætter:

– Det betyder næsten for meget for mig, det her album. Processen med at lave det har været fyldt med gode stunder og kærlighed til projektet på mange fronter. Cd’en hedder jo “Grænseløs”, og den handler om at nedbryde grænser, bygge broer, fjerne fordomme, knytte venskaber. Jeg har en række kunstnere med, som folk nok ikke umiddelbart ville forvente, jeg havde en relation til i forvejen. Men det havde jeg, og jeg har fået bundet knude på de relationer via musikken, siger Annette om sit samarbejde med blandt andre Jørgen Klubien fra Danseorkestret og Julie Berthelsen.

– Den handler også om kultur på begge sider af Øresund, og det, synes jeg, er sjovt, dejligt, spændende.

Privat har Annette og hendes mand også bygget broer og knyttet venskaber med især de andre forældre i drengenes børnehave og skole. Og i Sverige er hun ikke hende den kendte, der er datter af de der kendte forældre. Der er hun bare Annette, som gerne går ud og handler i gummistøvler og pyjamas inde under frakken og uden makeup.

– Jeg ligner en pose lort, når jeg handler i den lokale ICA. Men når jeg tager ind til Malmø i vinterferien eller påskeferien, tænker jeg over, hvordan jeg ser ud og hvad, jeg har på. For det vrimler med danskere i Malmø, og så bliver jeg jo genkendt.

Men helt almindelig er tilflytterfamilien Volmer Heick alligevel ikke i det lille svenske samfund.

– De andre forældre synes nok, det er lidt bizart, at manden laver mad for dronningen, og konen spiller teater. Selv arbejder de på Tetrapak eller Electrolux. Og jeg vil meget hellere høre, hvad de laver på Tetrapak end at tale om mit arbejde. Men ud over det, falder vi fint ind i forældregruppen, siger Annette.

Sygeligt fokuseret

Undervejs mens Annette medvirkede i “Wicked”, mistede hun stemmen nogle dage. Og hun mener selv, det er kroppens måde at sige fra på.

– Jeg er ellers aldrig syg, men det var helt sikkert kroppens måde at sige: “Vil du synge? Nå, men det kan du altså bare ikke lige nu.” Generelt fylder det meget at holde mig rask. I de perioder, hvor jeg skal bruge stemmen, er jeg nærmest sygeligt fokuseret på det. Efter at jeg “landede” i januar, er jeg igen begyndt at lave alt det, jeg gerne vil. Jeg dyrker yoga fem gange om ugen, jeg skyller min næse med saltvand og tager min fiskeolie hver dag og løber et par gange om ugen.

Annette har løbetrænet i tre år, men det er ikke kærlighed til løbesporten, der driver hende.

– Jeg hader at løbe, men jeg anerkender, at det er godt, og jeg har det godt med det bagefter. Det var Jesper, der begyndte at løbe, han er sådan en rigtig sundhedsfætter, og han løber helt vildt langt, 16 kilometer, og helt vildt stærkt. Jeg holder mig til fire kilometer på den samme rute hver gang.

Også Annettes kostvaner er sunde, men afslappede.

– Vi er sovs-og-kartofler-og-kød-mennesker, men vi spiser ikke så fed mad, og så er det utroligt veltillavet, varieret og velsmagende. Vi spiser også meget suppe, eller “sukke”, som Storm kalder det. Og om morgenen har vi alle sammen vores favoritdrys til yoghurten, som vi gerne mikser, så der står otte fiberrige morgenmadsprodukter i skabet. Vi spiser ikke færdigretter, sunde fødevarer er et naturligt valg. I øvrigt er det Jesper, der køber ind. Det gør han samtidig med, han handler ind til arbejdet. Det passer mig fint, for jeg afskyr at handle.

Annette tømmer vinglasset. Tiden er inde til at sætte kursen mod Sverige. Så siger hun:

– Men jeg elsker røde pølser! Og det skal altså være den danske udgave… Ikke noget räksallad og bostongurka, tak. Det er fint at bygge broer, fjerne fordomme og integrere sig i en anden kultur, men det behøver jo ikke at være på alle områder!

 

Blå bog

Navn: Annette Vollmer Heick.

Født den 12. november 1971.

1987-1996 journalist på B.T. og Se og Hør.

1988 hitter med “Du skælder mig hele tiden ud” sammen med Tommy Seebach.

1991 deltager for første gang som solist ved Dansk Melodi Grand Prix.

1991-1993 uddanner sig til ejendomsmægler.

1994 vækker opsigt med stor bodypaint-kampagne for Hewlett Packard.

1995-2003 spiller sammen med Bertel Abildgaard i forskellige konstellationer og shows, har bl.a. ved flere lejligheder optrådt for Det Danske Forsvar i det fhv. Jugoslavien.

1994-1995 medvirker i 152 forestillinger i musicalen “Sound of Music” i rollen som Liesl på Amagerscenen med efterfølgende turné i hele landet.

1996-1999 fastansættes på Skandinavisk Film Kompagni som journalist.

2000 etablerer virksomheden A-net ApS. , der udbyder underholdning.

2000-2002 ansættes som researcher og tilrettelægger på Nordisk Film.

2001-2002 skribent på Ekstra Bladet.

2002 etablerer virksomheden play-days ApS, der udbyder underholdning til børn.

2001-2002 arbejder som freelance producer og tilrettelægger på DR.

2003 får tv-gennembrud med den japanske figur Ushi Heiku (TVDK).

2003 vært på “Roomservice” og “Mit sande jeg” (begge TV 2).

2004 Danmarksturné med Jesper Lundgaard og Kim Sjögren i et stort musikalsk juleshow.

2005 for anden gang vært på “Roomservice” samt medvært på Dansk Melodi Grand Prix. I august også vært for en række modeprogrammer på TV 2. Udsender i oktober sit debut-album, “Right Time” på eget selskab.

2006 vært på TV 2 i programmerne “9 ud af 10” og “Familiens Ære”. Deltager desuden i “Vild med Dans”.

2007 deltager i Dansk Melodi Grand Prix med selv-komponeret nummer, “Copenhagen Airport”.

2008 redaktionschef på “Gi’ mig 5”, (TV 2). Udgiver i maj bogen “Gør det noget, jeg støvsuger imens?” (Pretty Ink). Drager igen på omfattende turné med Jesper Lundgaard, Etta Cameron og James Simpson.

2009 turné med Prinsens Musikkorps og Kurt Ravn.

2010 vært på “Han, hun og haven” (TV 2). Er på syvende år en del af det faste panel i det mest lyttede P3-program, “Mads og Monopolet”.

Fra 2010 brevkasseredaktør/familierådgiver/klummeskribent på B.T.

 

(Kilde: www.annetteheick.dk)

 

Forrige artikelEuropamesterskaber i yoga på dansk grund

Næste artikelFrisk og forårsklar – så er det op!