At vores humør og stresstilstand påvirker maven, kender de fleste – fra det ubehagelige sug til en dårlig mave, der midt i travlheden tvinger os på toilettet. Men det kan også virke modsat! Med den rette tarmflora kan du give dig selv mere ro og overskud.
Hvorfor påvirker det vores sindstilstand positivt, når vi spiser sundt? Er det bare fraværet af den dårlige samvittighed? Eller manglen af mavekneb, der højner velværet og dermed humøret? Nej, det er ikke kun disse forhold (selvom det selvfølgelig kan være medvirkende).
I de senere år er forskerne blevet endnu klogere på, hvordan probiotika – de sunde mælkesyrebakterier – kan bruges til at skabe en sundere tarmflora og dermed påvirke de signaler, der sendes fra maven og op til hjernen. De er nemlig i overraskende grad med til at påvirke vores humør, vores præstationsevne og vores velvære.
Forskning lavet på bakterierne Lactobacillus helveticus Rosell-52 og Bifidobacterium longum Rosell-175, der bl.a. fås i Lactiplus-produkterne fra Lallemand, viser, at tilskud med mælkesyrebakterierne kan gøre en markant forskel for oplevelsen af nervøsitet, angst, depression og andre humørsvingninger i forbindelse med stress.
66 personer med symptomer på stress som angst og depression deltog f.eks. i et placebokontrolleret studie, hvor mælkesyrebakterierne gav tydelige forbedringer i forhold til placebogruppen, både i forhold til fysiske stress-gener, men også depression og vredesudbrud/fjendtlighed. Symptomerne blev op til 57 pct. forbedret i en periode på 30 dage.
En af forklaringerne på, at probiotika som mælkesyrebakterier kan have denne effekt, er, at vi under stress udskiller flere stresshormoner, der kan føre til vækst af dårlige bakterier i tarmen. De får for meget plads, hvilket ødelægger tarmfloraen og miljøet i tarmene. Det giver mælkesyrebakterierne et modspil til.
To danske forskere modtog for et par år siden netop støtte til at forske videre i nogle af de bakterier, som populært bliver kaldt psykobiotika, fordi de kommunikerer med hjernens signalstoffer – hormoner som serotonin, dopamin, adrenalin m.fl. – stoffer, som længe har været kendt for at påvirke vores humør.
At hormonerne således ligefrem kommunikerer med tarmbakterierne – på godt og ondt – kan være forklaringen på, hvad man længe har haft mistanke om: At vores maves tilstand har indflydelse på vores psyke.
Vi kan altså komme til at mangle vigtige humørstoffer, når vi fostrer dårlige bakterier i vores tarmflora. Hvilket netop er, hvad der sker, når vi bliver stressede, og vi udskiller stresshormoner, der får al ikke-livsvigtigt arbejde i kroppen til at gå på pause.
I århundreder har vi også vidst, at depression og øget inflammation i kroppen hang sammen. Igen et eksempel på, at vores psyke og fysik hænger sammen og har indflydelse på hinanden – en dårlig tarmflora er for mange første skridt mod mere inflammation i kroppen, så et godt sted at starte mod denne, ville være at få ryddet op i tarmen. Inflammation kan føre til mange større livsstilssygdomme, så både for psykens og fysikkens sundhed er det en fordel at bekæmpe inflammationen.
Tidligere fik vi mennesker rigtig mange af vores mælkesyrebakterier gennem fermenteret kost og gennem noget så simpelt som lidt skidt og snavs.
Den høje hygiejne i dag beskytter os mod skadelige bakterier, men det koster faktisk også lidt på kontoen med de gode mælkesyrebakterier, som vi løbende skal have tilført udefra.
Syrnede mælkeprodukter har også været populære som supplement til tarmfloraen, men en liter yoghurt indeholder forbavsende få bakteriearter, så det er nødvendigt at supplere med mælkesyrebakterier fra andre kilder.
Vælg gerne produkter med mælkesyrebakterier af flere forskellige stammer og med mange levende bakterier.
Det kræver, at producenten løbende tester sine egne produkter.
Lallemand, der laver Lactiplus-serien, producerer også til andre og tester derfor effekt og ydelse løbende. Lactiplus Forte er f.eks. et af de stærkeste produkter i serien med masser af dokumentation på effekten.
Vælg også gerne produkter, hvor producenten har testet, at bakterierne overlever turen ned til tarmene, hvor arbejdet skal gøres. Det nytter ikke noget at spise gode mælkesyrebakterier, hvis de alle dør i mavesyren.