Nyheder

Antibiotika kan øge risiko for hjertekarsygdomme hos kvinder

Foto: AdobeStock
7. maj 2019

I et nyt studie har man undersøgt, om antibiotikaforbrug øger risikoen for at få hjertekarsygdomme senere i livet. Resultatet viser en øget forekomst af hjertekarsygdomme blandt kvinder, som er blevet behandlet med medicinen i længere tid, efter de er fyldt 60 år.

Visse typer af antibiotika er tidligere blevet linket til forstyrrelser af hjerterytmen, stimulering af celleforandringer og øget risiko for åreforkalkning. Et nyt studie ser på, om antibiotika kan øge risikoen for at give hjertekarsygdomme senere i livet. Studiet er blevet udgivet på European Heart Journal og tager udgangspunkt i 36.429 kvinder.

Kvinderne er en del af the Nurses’ Health Study, som er et langt kohorte-studie grundlagt i 1976. Dengang deltog 121.701 kvinder, som var mellem 30 og 55 år på daværende tidspunkt, og som alle var registrerede sygeplejersker i USA.

Undersøgelsen her starter i 2004, hvor man vurderede antibiotikaforbrug ved et spørgeskema. Kvinder, som inden starten på undersøgelsen havde en forhistorie med kræft, hjertekrampe, slagtilfælde og blodprop i hjertet blev udelukket. Det gjorde kvinder, som forskerne ikke havde tilstrækkeligt med yderligere information om – demografi, vægt, højde, rygevaner, fysisk aktivitetsniveau – også.

Slutteligt stod de med mere end 30.000 kvinder, som blev inddelt efter hvor lang tid, de havde været behandlet med antibiotika, hvornår i livet – 20-39, 40-59 eller over 60 år ved behandling – og hvor længe, de havde fået medicinen.

32 procent øget risiko

Baggrunden for undersøgelsen var at blive klogere på, om der var en sammenhæng mellem antibiotikabehandling og risiko for hjertekarsygdomme senere i livet. Altså ikke bare umiddelbare reaktioner på behandlingen. Derfor fulgte forskerne også kvinderne enten til de døde, fik en hjertekarsygdom eller til opfølgningsperioden sluttede i 2012, hvor forskerne så havde fulgt dem i otte år.

Resultaterne viste en statistisk signifikant sammenhæng mellem antibiotika og forekomster af hjertekarsygdomme blandt nogle grupper. Mest udtalt var det for kvinder, som havde været på antibiotika, efter de var fyldt 60 år, og som havde været under behandling i to måneder eller mere.

Der blev i undersøgelsen ikke taget højde for, hvilken type antibiotika, kvinderne havde fået, men der blev kalkuleret med en lang række faktorer, som kunne påvirke fundene. Blandt andet hvorfor kvinderne var under behandling, rygning, alkoholindtag, BMI, diabetes og andre typer medicin som steroider, aspirin, kolesterolsænkende og flere andre medikamenter.

Når alt det blev taget i betragtning, viste resultaterne stadig, at kvinder, som havde fået antibiotika i mere end to måneder i den sene voksenalder – over 60 år – havde 32 procent større risiko for hjertekarsygdomme målt op imod kvinder, som aldrig har været på antibiotika.

For kvinder, der var mellem 40 og 50 år gamle og havde taget medicinen i mere end to måneder, var risikoen øget med 28 procent.

Årsagen kan have flere forklaringer

De nye resultater er i tråd med tidligere fund af hjertekarsygdomme og blodpropper i hjertet efter antibiotikabehandling, men skiller sig ud ved også at se på de mere langsigtede effekter. Flere tidligere studier har kun haft en opfølgningsperiode på 30 dage efter behandling.

Det er ikke til at sige med sikkerhed, hvad der ligger bag fundene. Et bud er, at antibiotika kan påvirke hjerterytmen. Et andet er, at det kan påvirke celledeling og celler i immunsystemet, som kan lede til åreforkalkning, men et nyligt dyrestudie indikerer også, at antibiotika kan øge inflammation, som kan være en del af forklaringen. Slutteligt kan det skyldes påvirkningen af tarmfloraen, som vi ved har stor indflydelse på vores sundhed.

Forrige artikelDen perfekte solcreme til børn

Næste artikelHvorfor opstår spiseforstyrrelser?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.