Nyheder

Antibiotika øger risiko for Crohns sygdom og colitis

Hvis du er over 40 og får antibiotika, forøger du risikoen for at få en kronisk tarmsygdom betragteligt. Det viser et nyt studie. 

Foto: Shutterstock
11. januar 2023

Hvis du er over 40 og får antibiotika, forøger du risikoen for at få en kronisk tarmsygdom betragteligt. Det viser et nyt studie. 

Amerikanske forskere har gravet i danske sundhedsdata. Forskerholdet fra NYU Grossman School of Medicine i New York fandt en kobling mellem antibiotika og udviklingen af kroniske tarmsygdomme. Hvis patienten er over 40, når vedkommende får en antibiotikakur, er der næsten 50 procent større risiko for at udvikle kroniske tarmsygdomme. 

Studiet er udgivet i tidsskriftet BMJ Journals. 

Antibiotika gør tarmen fattig på bakterier

Forklaringen er ifølge studiet, at i vores tarmsystem bliver fattige på udvalgte baketerier, efterhånden som vi bliver ældre. Når vi så får antibiotika speedes den proces op. Det kan skabe mikrobiologiske forandringer i vores tarmsystem, som kan udløse kroniske betændelsestilstande.  

Det drejer sig om Crohns sygdom, som er en kronisk betændelsestilstand i tarmen, og colitis, som er blødende tyktarmsbetændelse.  

Seks millioner danskere i ti år

Forskerne havde adgang til både CPR-registret og de danske sundhedsregistre. Her kunne de studere mere end seks millioner danskeres sygdomshistorie gennem 10 år. Det enorme datagrundlag er med til at give konklussionerne troværdighed. 

Samtidigt har forskerne forsøgt at udelukke andre faktorer, som kan forstyrre resultatet. Én af dem er omvendt kausalitet, hvor forskerne skal sikre, at det er medicinen, der er skyld i sygdommen, og ikke sygdommen, der er skyld i medicinforbruget. 

Den risiko har forskerne forsøgt at udelukke ved blandt andet at udelukke information om personer, der havde en diagnosticeret tarmsygdom, inden de modtog antibiotika.  

Cirka 18.000 danskere lever med Crohns sygdom, og 600 nye får diagnosen om året. Hvor mange af de nye årlige tilfælde, der kan hægtes op på antibiotika, er uvidst.  

Kilde: Videnskab.dk 

Forrige artikelEndorfiner uden sved på panden

Næste artikelGrydestegt fennikelkrone

Thomas la Cour

Journalist