Antibiotika og mavebøvl

Jeg er en kvinde på 72 år, der efter en penicillinkur mod blærebetændelse har fået diarré med vandtyndt afføring 2-3 gange dagligt i nu ca. 5 uger. Det begyndte ca. 2 uger efter penicillinkuren. Afføringen er undersøgt for bakterier, men intet er påvist. Der er ikke blod i afføringen og der er ikke feber. Men jeg er bange for at miste næringsstoffer mm. Jeg drikker ca. 2 liter væske dagligt – tager mælkesyrekapsler Solaray Multiphilus 24. Må jeg tage mere end de 2 anbefalede kapsler? Jeg har bestilt elmebark pulver, vil du anbefale det, og hvor meget må jeg tage? Har også tænkt at tage Vita Biosa, må jeg tage det, når jeg tager mælkesyrekapsler fra Solaray? Hvad vil du ellers anbefale? Jeg er så træt og afkræftet af den mave. Hvad kan jeg ellers gøre for at få min mave i orden igen? Hilsen den fortvivlede.

Hilsen den fortvivlede

 


 

Det er bestemt ikke rart, når maven er i uorden, og det tærer på kræfterne, når det strækker sig over en længere periode.

Det er rigtig godt, du tager gode og stærke mælkesyrebakterier, og du kan ved behov øge dosis, så du i alt får 3-4 kapsler i en periode. Fortsæt gerne med mælkesyrebakterierne 2-3 måneder, også selv om maven bedres, for det tager et stykke tid at få balance i systemet efter antibiotika. Vita Biosa er også godt til maven, og du kan sagtens tage det sammen med de andre mælkesyrebakterier, men så vil jeg anbefale dig 2 stk. Multidophilus 24 i kombination med Vita Biosa.

Rød elmebark er ideel til at beskytte slimhinden i tarmen, og du følger bare doseringen på produktet. Når det er i pulverform, er det typisk en måleske 3 x dgl. efter måltiderne. Hvis du tager medicin, så skal du ikke tage det sammen med rød elmebark, da det kan forsinke optagelsen af medicinen.

Du har ret i, at diarré øger risikoen for, at vi mister næringsstoffer. Derfor kan det være godt at drikke lidt god økologisk frugt- og/eller grøntsagssaft f.eks. fra Voelkel, som har mange forskellige slags. Desuden er en mavevenlig kost som supper og grød godt. Har du overskud til at koge suppen selv, er en hjemmelavet fond meget nærende for tarmen pga. indholdet af kollagen. Supperne kan varieres i det uendelige med lækre grøntsager og evt. fjerkræ eller fisk. Grøden kan tilsættes lidt rosiner, honning eller frugt og god olie for ekstra næring. Suppe og grød vil derfor give dig hhv. salt og sukker, som vi kan komme i underskud af ved diarré. Tilberedte grøntsager er lettere for maven at fordøje end rå. Vær derfor opmærksom på at dine grøntsager er let kogte, dampede, bagte eller svitsede. Undgå for meget løg, hvidløg, kål og stærke krydderier, da det kan irritere tarmen, når den er belastet.

For at mindske diarréen kan det være virksomt at drikke blåbærsaft eller spise blåbærgrød og tygge rå havregryn.

Rigtig god bedring.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

 

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*