Nyheder

Antidepressiv medicin kan nedsætte mænds fertilitet

13. november 2008

Visse ssri-præparater, som buges i behandlingen af depression, kan nedsætte mænds fertilitet, da de skader dna-materialet i spermatosorerne.

Ssri-præparatet Paxil (paroxetin) kan skade mænds sæd efter blot nogle ugers indtag af medicinen. Det viser et studie af 35 mænd, der i fem uger tog antidepressiverne. Det skriver Reuters.
Studiet er udført af en amerikansk forsker ved Harvard Medical School, Cigdem Tanrikut, som fremlagde sin nye viden ved American Society for Reproductive Medicine's årlige møde i San Francisco.
Undersøgelsen gik ud på, at de 35 mænd tog Paxil dagsdoser indeholdende 10 mg. i den første uge, 20 mg. i den anden uge, 30 i de to følgende uger, og igen 20 mg. i den sidste uge.
Forsøget viste, at mændenes sædkvalitet dalede mærkbart allerede efter fire uger. Sæden bestod ved forsøgets begyndelse af gennemsnitligt 13,8 pct. beskadigede sædceller, mens det tal ved fjerde uge var steget til 30,3 pct. Og antallet af mænd, der ved forsøgets start havde 30 pct. dna-beskadigede sædceller, steg fra 10 pct. til 50 pct. af mændene.
Udover den beskadigede dna var sæden normal i forhold til volumen, koncentration og bevægelse. Dog berettede en tredjedel af mændene om besvær med at få rejsning og udløsning.
Skaderne opstår ifølge en af studiets bagmænd, læge Peter N. Schlegel fra Weill Medical College of Cornell University i New York, tilsyneladende, fordi cellernes transport gennem kroppen forsinkes, hvorfor cellerne udsættes for for megen varme eller simpelthen bliver for gamle, inden de ejakuleres. Selve produktionen af sæden er dermed ikke påvirket.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelMigræne giver lavere risiko for brystkræft

Næste artikelMælkeallergi kan behandles med mælk