Tema

Antiinflammatorisk levevis mod symptomer og smerter

Foto: Shutterstock
6. april 2022

Både kroniske lidelser og daglige smerter kan have deres årsag i inflammation i kroppen. Bliv klogere på, hvad inflammation i kroppen handler om, og hvordan du kan dulme tilstanden.

Symptomer, ubehag og nogle gange også smerter er ofte faste følgesvende med mange af de sygdomme, der er fremherskende i dag. Høj grad af inflammation er en gennemgående fællesnævner for udviklingen af mange af de mest velkendte lidelser. Inflammation er betegnelsen for en betændelsestilstand i kroppens væv.

Heldigvis er der en hel del, du selv kan gøre ved graden af inflammation i kroppen. Vores daglige valg af mad og livsstil har stor betydning. Det er muligt, via målrettede mad- og livsstilsændringer, at nedbringe graden af inflammation, og dermed også reducere niveauet af symptomer og smerter. Du kan læse mere om hvordan herunder.

Hvad er inflammation?

Inflammation er en betændelseslignende tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Hvis du har været uheldig at skære dig på en kniv, så har du givetvis også mærket, at immunforsvarets celler strømmer til og skaber hævelse, varme og ømhed, for til sidst at eliminere de uønskede bakterier, så såret kan hele op. Sådanne reaktioner skabes konstant og overalt i dit kropslige væv. Inflammation er kroppens naturlige reaktion på skader eller langvarig irritation.

Inflammation er også en mekanisme, der kan få de implicerede celler til at destruere sig selv. Det kan være smart, fordi det kan hindre sygdom samt skabe plads og mulighed for opbygning af nyt og friskt væv. Teoretisk set, for det kan også gå lige modsat, hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig.

Meget tyder derfor på, at det kan betale sig at holde sine indre inflammationsniveauer i ave, for høj grad af inflammation er involveret i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme, herunder også diabetes, hjertekarsygdomme, inflammatoriske tarmsygdomme, Alzheimer, demens, Parkinsons sygdom og gigt.

Høj grad af inflammation kædes i dag sammen med vores generelle levevis, med stress, men også med vores stadig stigende indtag af fastfood og forarbejdet hvede eller kostfibre fra glutenholdig mad. En glutenfri livsstil ser ud til at sænke graden af inflammation i kroppens væv. 

Antiinflammatorisk levevis forebygger sygdom

En undersøgelse fra Sverige har påvist, at hvis du lever antiinflammatorisk, så har du lavere risiko for at udvikle blandt andet alvorlige hjertekarsygdomme og kræft. Studiet blev publiceret i tidsskriftet Journal of Internal Medicine. Det interessante er, at en antiinflammatorisk levevis, der minder meget om den måde, de lever og spiser på i Middelhavslandene, også var forbundet med lavere generel risiko for at dø tidligt. Med andre ord, det kan redde dit liv at spise optimalt.

Resultaterne af forskningen i relation til antiinflammatorisk levevis er overbevisende. Det er erfaringerne også, og begge dele viser, at mennesker, der spiser en antiinflammatorisk kost og lever antiinflammatorisk hurtigt får det meget bedre og lever længere. Du kan på denne måde selv i vid udstrækning have indflydelse på dit liv. Via dine valg af mad, livsstil og stressniveauer kan du aktivt forebygge en række sygdomme.

I ovennævnte undersøgelse deltog 68.273 svenske mænd og kvinder i alderen 45 til 83 år, og de blev fulgt i 16 år. De deltagere, der spiste og levede efter de antiinflammatoriske kostprincipper, havde 18 % lavere risiko for dødelighed af alle årsager, 20 % lavere risiko for død af hjertekarsygdomme og 13 % lavere risiko for kræftdødelighed sammenlignet med dem, der fulgte kostprincipperne i mindre grad.

Hvad er antiinflammatorisk mad?

Antiinflammatorisk levevis ligner den såkaldte Middelhavsdiæt, der er udråbt til verdens sundeste. Det er derfor hverken vanskeligt eller forbundet med store afsavn at leve antiinflammatorisk. Tværtimod er det sund mad, der smager godt. Masser af lækre grøntsager, nødder, frø, kerner og den allerbedste ekstra jomfruolivenolie, der i kombination med fisk, vildt, fjerkræ, bønner og linser ikke blot dæmper inflammationsgraden, men også styrker den vigtige tarmbiota og sundheden generelt.

Den mad, du vælger at spise hver dag, er helt afgørende for din indre biokemi og for din sundhed. Kvaliteten og sammensætningen af den mad, drikke og bevægelse, du vælger, har direkte indflydelse på din krops sundhed. Du kan derfor navigere med god mad og sund levevis og nærmest opnå samme effekt som fra megen medicin. Bare helt uden bivirkninger.

Derfor skal du vælge de antiinflammatoriske råvarer, du trives allerbedst med. Kombiner dem, så de har blodsukker- og insulinbalancerende effekt ved at spise kulhydrater, primært fra grøntsager, proteiner og sunde fedtstoffer til hvert eneste af dagens tre måltider. Det styrker din sundhed og tarmbiota. Vær kvalitetsbevidst i dine valg og prioriter økologi. Det betaler sig.

De gode eksempler

Mange danskeres erfaringer kan understøtte ovennævnte forskning. Adskillige med ondt i skuldre eller knæ har følt sig hjulpet i løbet af få uger, og enkelte har endda undgået operation. Mange af os kender til ømhed eller gigtlignende smerter forskellige steder i kroppen. Flere oplever også, at høj grad af inflammation kan være medvirkende til udvikling af mere alvorlige lidelser.

Derfor er antiinflammatorisk levevis faktisk sundt for de fleste af os. Det er let, lækkert og enkelt at prøve af.

Syv gode råd

  • Spis masser af økologiske grøntsager hver eneste dag. 5-600 gram af årstidens allerbedste afgrøder, tilberedt fra bunden til salater, postejer, bagte eller dampede. Lad grøntsagerne være det bærende i dine tre hovedmåltider. Morgenmaden kan være Tarmbakteriernes festmåltid, frokost en mættende salat med æg, hummus og valnødder og aftensmaden bagte rødbeder med søde kartofler, pesto, granatæblekerner og grønne frikadeller.
  • Sørg for proteiner fra hummus, linser, bønner, økologiske fisk, vildt eller fjerkræ til hvert af dagens tre måltider.
  • Spis en håndfuld nødder og kerner hver dag. Det kan for eksempel være kværnede hørfrø over morgenens grønne festmåltid, et æble med et par nødder eller mandler som mellemmåltid, hakkede valnødder, mandler eller hasselnødder over salaten eller en god pesto til aftensmaden. Suppler med 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie af allerhøjeste kvalitet hver dag, enten i dressingen eller pestoen.
  • Udelad alle former for fastfood, junk food, frituremad og færdigretter, da de hører til de mest inflammationsfremmende typer mad, du kan spise. Kombinationen af dårligt fedt, raffinerede planteolier, sukker og hvidt hvedebrød er en ren bombe under din sundhed. En nylig undersøgelse har vist, at en færdig købepizza faktisk er noget af det værste, du kan byde din krop. Den er fyldt med hvede, mættet fedt, primært fra palmeolie, samt industrisalt i mængder, der kan få selv det mest stabile blodtryk til at fare i vejret. Burgere og frituremad kommer ind på andenpladsen. Hold dig helt fra disse former for mad. Lav i stedet engang imellem en pizza derhjemme af de allerbedste økologiske råvarer, rigtig ost og lækre grøntsager.
  • Reducer dit indtag af kød, kødpålæg og mælkeprodukter. Undgå helt raffinerede planteolier i klare flasker samt margariner. Disse fødevarer blandes også ofte i færdigretter og fastfood, og de kan virke stærkt inflammationsfremmende i kroppen.
  • Hold blodsukkerbalancen. Ustabile blodsukker- og insulinniveauer medfører ofte øget inflammation. Reducer derfor dit indtag af sukker, slik, kager, sodavand og søde læskedrikke samt alkohol.
  • Glutenholdige fødevarer som hvidt, forarbejdet hvedebrød og rugbrød med hvede og maltsirup, pasta, kager, færdigbrød og sandwichbrød kan ligeledes fremme inflammation og skabe ubalance i den vigtige tarmbiota. Spis i stedet fiberboller, antiinflammatoriske boller og brød, bagt af de allerbedste glutenfri råvarer.

Du kan finde opskrifter på Madforlivet.com


NY e-bog – Antiinflammatorisk MADPLAN

Vil du gerne vide mere om antiinflammatorisk levevis, så kan du nu downloade denne helt nye bog, der giver dig velunderbygget viden samt en fiks og færdig to-ugers antiinflammatorisk madplan, fyldt med opskrifter på lækker og enkel antiinflammatorisk mad. Alle opskrifter er udviklet med henblik på antiinflammatorisk effekt. Forær dig selv to sunde uger, der vil kunne hjælpe dig og din krop. Bogen er på 99 sider.

Normalpris kr. 99,00. Lige nu kan du købe den for KUN 20,- på Madforlivet.com.

Forrige artikelKan du selv bestemme, hvor ondt det gør?

Næste artikelGå dig i form

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.