Nyheder

Antioxidanter kan fodre kræftceller

19. oktober 2015

Antioxidanter er ikke kun kræftforebyggende. Antioxidanter kan også øge tempoet på kræfttumorers udvikling, viser nyt studie.

Det er en årsagssammenhæng, der er gentaget igen og igen de senere år: Når cellerne iltes i den såkaldte oxidation, opstår de frie radikaler. De frie radikaler kan beskadige andre celler og udvikle kræftceller. Men de fire radikaler kan neutraliseres ved hjælp af antioxidanter.

Mest almindelige antioxidanter virkede mod hensigt

Men det er slet ikke så enkelt, påpeger flere forskere. Forskerne advarer ikke imod kost, der er rig på antioxidanter; advarslen er kun rettet mod kosttilskud med særlig høje doser af antioxidanter. Forsøg med mus viser nemlig, at antioxidanterne kan få kræftcellerne ved visse kræftformer til at vokse og dele sig hurtigere.

Martin Bergö, der er professor ved Sahlgrenska Cancer Center ved Göteborg Universitet, samlede i fjor sammen med flere kolleger tråden op fra tidligere forskning og testede, hvordan mus med tidlige stadier af lungekræft reagerede på de to antioxidanter N- acetylcystein (NAC) og E-vitamin.

NAC og E-vitamin er de mest brugte antioxidanter i kosttilskud. E-vitamin bruges også i mange hudplejeprodukter og solcremer.

Konklusionerne var ret alarmerende. Når tumorerne blev udsat for de to antioxidanter, voksede de og steg i antal i forhold til kontrolgruppen.

Det var første gang, forskerne kunne påvise en direkte forbindelse mellem antioxidanter og en negativ udvikling af kræftceller.

Antioxidanter fik patienter til at udvikle kræft hurtigere

Man har også tidligere forsøgt sig med studier af antioxidanternes indvirkning på mennesker med en kræftdiagnose. To af de største kliniske forsøg, som satte sig for at afprøve antioxidanternes rolle i kræftforebyggelse, blev afbrudt, da patienterne, der modtog antioxidanter, begyndte at udvikle kræft i et påfaldende hurtigere tempo end kontrolgrupperne.

– Selvom disse undersøgelser indikerede, at antioxidanter i form af kosttilskud var farlige, blev de stort set ignorerede, siger Martin Bergö.

Studierne bør mane til eftertanke, fordi mange mennesker kan gå rundt med skjulte kræfttumorer i kroppen, som de ikke ved noget om. Kræfttumorer, der i mange tilfælde forbliver uskadelige og isolerede og måske forsvinder af sig selv. Men her kan store mængder antioxidanter muligvis gå ind og fremprovokere en udvikling, som de var tænkt til at skulle forebygge.

Antioxidant er hverken ubetinget god eller dårlig

Professor og sektionsleder ved Institut for Klinisk og Forebyggende Ernæring ved Københavns Universitet, Lars Ove Dragsted, er ikke så overrasket over forskningsresultaterne på området.

Antioxidanter er nemlig et meget komplekst fysisk og kemisk begreb, og den sundhedsmæssige effekt får ifølge Dragsted også sundhedsfagligt personale til at bruge ordet uden at vide, hvad det reelt dækker over.

– Ligesom et menneske har en antioxidant også mange egenskaber på samme tid. Det gør, at man ikke kan sige, at en antioxidant er ubetinget god eller ubetinget dårlig. Det afhænger af situationen. Som man ved, kan selv de bedste mennesker udvise en uhensigtsmæssig adfærd, når de er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, siger Lars Ove Dragsted til Videnskab.dk.

Kilde: Videnskab.dk

Forrige artikelGå gakket og forøg forbrændingen

Næste artikelFedtsyrer – venner af hud og hormoner

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.