Nyheder

Antioxidanter kan lindre smerte

14. januar 2009

Patienter med kronisk betændelse i bugspytkirtlen fik lindret smerter med tilskud af antioxidanter.

Meget svære smerter plager ofte patienter med kronisk betændelse i bugspytkirtlen, men et nyt studie viser, at antioxidanter kan lindre smerten for disse patienter. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Gastroenterology.
Flere undersøgelser har de senere år stillet spørgsmålstegn ved de positive effekter af antioxidanter. I den aktuelle undersøgelse blev 127 patienter fordelt til at få enten antioxidanter eller placebo. Målet med undersøgelsen var primært smertelindring. Smerte er hovedsymptomet ved kronisk betændelse i bugspytkirtlen, pancreatitis, og i dag findes ingen effektiv smertelindring for disse patienter.
Efter seks måneder var antallet af dage med smerte per måned faldet signifikant mere i den patientgruppe, der havde fået antioxidanter. I denne gruppe var antallet af dage med smerter i gennemsnit mindsket med 7,4 dage. I placebogruppen var reduktionen i gennemsnit 3,4 dage.
I den gruppe, der fik antioxidanter, blev 32 pct. af patienterne smertefrie. I placebogruppen gjaldt det for 13 pct. Også forbruget af smertestillende medicin faldt i behandlingsgruppen, og de positive effekter af antioxidanter kunne ses efter tre måneder.
Forskerne bag undersøgelsen håber, at flere lignende undersøgelser kan gennemføres for at bekræfte eventuelle positive effekter af antioxidanter til smertebehandling af pancreatitis.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelMundskyl udråbt til truslen på badeværelset

Næste artikelMange gode børneshampoer