Nyheder

Antipsykotisk medicin og fedme hænger sammen

2. februar 2016

“Jeg var psykotisk, men normalvægtig. Så mødte jeg Zyprexa, og i løbet af fem måneder tog jeg 25 kg på”

Sådan fortæller Kirstine Birkelund til Videnskab.dk. For nogle kan antipsykotisk medicin nemlig betyde, at de tager voldsomt på i vægt. Det har et nyt studie netop fundet forklaringen på. Medicinen påvirker hjernen, så den ikke føler sig tilfreds, selvom man har spist nok.

 

Fra 65 til 90 kg

Kristine Birkelund har aldrig vejet mere end 65 kg, før hun begyndte på antipsykotisk medicin. Efter det begyndte hun at spise 3-4 poser slik om dagen, og når hun spiste mad, følte hun sig aldrig mæt.

– Jeg åd og åd og åd. Efter et par måneder begyndte jeg at tænke, at jeg brugte ret mange penge på slik, men jeg havde jo lyst til det, og det var ikke noget, jeg normalt skulle tænke over, for jeg plejede jo ikke at tage på, fortæller hun.

Først da Kristine Birkelund fik en badevægt i fødselsdagsgave, gik det op for hende, hvor meget hun havde taget på. 90 kg sagde vægten.

 

Påvirker oplevelsen, når vi spiser

Fedme er en forholdsvis normal bivirkning ved antipsykotisk medicin. Et nyt studie viser, at medicinen både har effekt på psykosen, men også påvirker et andet sted i hjernen. Det påvirker vores oplevelse af belønning, når vi spiser.

Studiet er lavet af forskere fra  Københavns Universitet og Region hovedstaden Psykiatri og er publiceret i JAMA Psychiatry, som er et anerkendt videnskabelig tidsskrift.

– Jeg synes, det er et flot arbejde. Det viser, at der er en sammenhæng mellem belønningen fra vores dopaminsystem og lysten til at spise, siger hjerneforsker og professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Albert Gjedde til Videnskab.dk. Han var ikke selv med til at lave forsøget.

 

Forsøg med pengespil

Studiet, som ligger bag, er baseret på et spil med penge, hvor forsøgspersonerne kan vinde op til 1.000 kroner som belønning.

Forsøgspersonenerne er 39 patienter med skizofreni, som ikke før har modtaget antipsykotisk medicin. Før, under og efter forsøget bliver deres hjerne scannet. Efter seks uger var det tydeligt, at der var meget forskellige reaktioner. Nogle havde taget 8 kg på, mens andre havde tabt sig 4 kg.

Hos de forsøgspersoner, hvor medicinen havde haft størst effekt på belønningssystemet, var også dem, som havde taget mest på i vægt.

 

Tilbage til normalvægt

I løbet at otte år tog Kirstine Birkelund i alt 49 kg på. I dag er det hele væk igen, og hun er tilbage på sin normale vægt.

Den medicin, som hun tager i dag, er den samme, som blev brugt i forsøget. Men Kristine Birkelund har nu mere fokus på, hvad hun putter i munden og hvor meget.

– Jeg har sagt til min psykiater, at jeg ikke vil tage medicin, som man tager meget på af. Jeg har fået en svag mæthedsfornemmelse tilbage. Og så sørger jeg for at øse en bestemt mængde mad op på min tallerken og kun spise den, selv om jeg ikke føler mig rigtig mæt, siger Kristine Birkelund.

Stopper man med at tage antipsykotisk medicin vil mæthedsfornemmelsen komme tilbage, men at tabe de overskydende kilo kan være en kamp.

 

Kilde: Videnskab.dk

 

 

Forrige artikelGlutenfri fastelavnsboller

Næste artikelTips til vinter-elektrisk-hår

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.