Fra vi er helt små, føler vi os draget af vandet i større eller mindre grad. Men i mange år har traditionel svømning og leg været det eneste, vi har forbundet med vandaktiviteter. Nu er der kommet masser af nye grunde til at kaste sig i vandet.
Menneskekroppen består af ca. 70 pct. vand, og det er måske derfor, mange mennesker befinder sig enormt godt i vand. Når organismen nedsænkes i vand, bliver vi desuden nærmest vægtløse pga. vandets opdrift. Har du kun hovedet over vand, svarer din kropsvægt kun til ca.10 kg.
Den lave kropsvægt kan være en fordel i en række situationer rent træningsmæssigt. Det omfatter bl.a., hvis du har svage led, er gravid, er senior, skal genoptræne eller simpelthen restituere fra anden træning. Svømmehallen byder på et hav af muligheder, og hvor man før i tiden ”bare” svømmede, kan man nu spinne, jogge og dyrke aerobic i svømmehallen. Naturli har set nærmere på forskellige træningsaktiviter i svømmehallen.
Traditionel svømmetræning er glimrende konditionstræning, der involverer hele kroppen. Da du ikke skal bære din egen vægt, når du svømmer, er der tale om en skånsom motionsform for leddene. Vil du udvikle din svømning, er det dog en rigtig god idé regelmæssigt at modtage undervisning, da du ellers hurtigt stagnerer. Gør du det, vil du pga. de store tekniske krav, som svømning stiller, med den rette undervisning hurtigt kunne bringes videre til det næste niveau. En ting er dog sikker – svømning giver enormt velvære!
Vandaerobic er ganske enkelt aerobic udført i et bassin, hvor du typisk har vand til livet. Har du tidligere dyrket aerobic eller gymnastik, vil du derfor kunne genkende mange af sekvenserne. I langt de fleste svømmehaller kan man tilmelde sig hold med vandaerobic, med musik og instruktør. På grund af vandets støttende effekt mindskes belastningen på led, og formentligt reduceres risikoen for skader sammenlignet med almindelig aerobic noget.
En anden fordel ved vandaerobic er, at du ikke ”overopheder” under træning. Vandet fjerner effektivt den overskydende varme fra kroppen, så kropstemperaturen nemmere holdes nede på et komfortabelt niveau.
Det er også vigtigt at understrege, at du ikke behøver være en dygtig svømmer for at deltage i en vand-x aerobictime. Generelt forbrændes flere kalorier, når bevægelser i vandet udføres med samme hastighed som ”på land” pga. den forøgede modstand ved bevægelse i vandet. Men det kan være svært at bevæge sig hurtigt under vand, hvorfor vandaerobics ofte bliver mindre funktionel.
Løb i vand eller aquajogging har været i kraftig vækst herhjemme de seneste år. Det kommer som så mange andre motionsformer fra USA. Aquajogging kan både udføres på egen hånd eller på hold med instruktør fra bassinkanten, men træningen forudsætter, at du erhverver eller låner dig til lidt udstyr. Et bælte er et must, da det holder dig i den rigtige opretstående stilling, men derudover kan der suppleres med bl.a. handsker, sko og vest. Der er selvfølgelig allerede specialfremstillet en udstyrspakke, der kan erhverves via www.aquajogger.com
Du kan læse mere om aquajogging på: www.aquajogging.dk
Mange bruger aquajogging som et alternativ til den traditionelle løbetræning. Træningen foregår med hele kroppen under vand, og bare hovedet over vandlinjen. Med det rette udstyr er der mange variationsmuligheder, idet man udover løb f.eks. kan gå almindeligt eller lave langrendsløb. Faktisk kan stort set alle workoutøvelser integreres i træningen.
En anden hyppig anvendelse af aquajogging er, hvis du som løber er skadet eller ønsker at lave restitutionstræning. Her kan aquajogging være en rigtig god måde at holde formen ved lige på, da du ikke bærer din vægt, og derved i højere grad skåner leddene. Det kan samtidig være en god måde for overvægtige at få hul på løbetræningen, da det ikke belaster kroppen så hårdt som almindelig løb.
Når du dyrker aquajogging, skal du være opmærksom på, at pulsen hurtigere stiger i vandet. I en ny svensk undersøgelse sammenlignede man aquajogging med almindeligt løb hos en gruppe ældre kvinder. Undersøgelsen viste, at når kvinderne arbejdede ved en bestemt ikke-maksimal belastning, så var pulsen ca. 16 slag højere end ved samme belastning under løb. Forskerne mener dette skyldes trykforandringer i kroppen samt vandets temperatur. Når kvinderne til gengæld arbejdede så hårdt som muligt, var pulsen otte pct. lavere under aquajogging sammenholdt med almindeligt løb. Pulsen opfører sig altså noget anderledes ved aquajogging, hvilket du skal huske, hvis du bruger pulsen til at beregne din træningsintensitet.
Som med aquaaerobic er aquaspinning en nyere motionsform, som er på vej frem i Danmark. I Italien har det i en del år været en udbredt motionsform, som kan dyrkes af alle. Aquaspinning ligner almindelig spinning, men foregår på specielle cykler placeret på bunden af et ca. 1½ meter dybt bassin. Fordelene ved aquaspinning er langt hen ad vejen de samme, som ved aquaaerobic. Dvs. at aquaspinning er mere skånsom for leddene, men der er også bedre mulighed for at slippe af med varmen i vandet, hvilket er et velkendt problem i de ofte små og dårligt ventilerede spinningrum. Det sidste kan betyde, at der kan laves træning, hvor den samlede forbrænding er lidt højere, eller hvor intensiteten i træningen bliver højere under aquaspinning. Aquaspinning kræver noget badetøj, et par cykelbukser/ shorts eller lignende og så et par specielle badesko. Disse sko kan som regel lejes i svømmehaller, der udbyder denne træning.
Træning i vand er et fantastisk supplement til den almindelige træning og giver en helt særlig form for velvære. Lad denne artikel være en opfordring til at afprøve nogle af de nye aqua-motionsformer, der skyder frem. Vand er godt at motionere i.
www.lobnu.dk/andre-sportsgrene/traen-i-vand
www.aquaspinning.dk
www.aquajogging.dk