Nyheder

Åreforkalkning dannes hurtigt og sent

11. april 2011

Det tyder på, at åreforkalkning sker hurtigere og senere i livet end hidtil antaget. Forskere på Karolinska Institutet i Stockholm er kommet frem til det opsigtsvækkende resultat.

Forskerne har undersøgt åreforkalkninger fra patienter, som skulle opereres for for lav blodtilførsel til hjernen. Det er en sygdom, der kan medføre hypoksi eller slagtilfælde.

Kulstof 14-metoden ved åreforkalkning

Man undersøgte belægningerne i årene ved hjælp af kulstof 14-metoden. Prøvesprængningerne af atombomber i ’50-erne og ’60-erne gav et højere indhold af det radioaktive stof, kulstof 14, i atmosfæren over hele kloden. Siden er indholdet faldet drastisk. Derfor kan man bl.a. bruge kulstof 14-målinger til at datere både kræftsvulster og åreforkalkninger.

Aldersbestemte fedtceller

De senere år har Karolinska Institutet lavet en række kulstof 14-dateringsstudier, hvor forskerne har søgt at vise, hvor meget biologisk alder har af betydning for folkesygdomme, der involverer nerveceller, fedtceller og hjertets muskelceller. Men hvor man ved tidligere studier har dateret materialets DNA i forsøget på at kortlægge skabelsen af nye celler, har man denne gang i stedet lavet en kulstof 14-datering af hele materialet, der ved åreforkalkning mest består af fedt i forskellige former.   

Åreforkalkning dannes sent

Målingerne gav et overraskende resultat. Man har hidtil antaget, at åreforkalkninger langsomt og gradvist bygges op i løbet af livet, men her kom man til en ny konklusion. Belægningerne var væsentlig yngre end patienterne, faktisk kunne belægningerne dateres til en beskeden alder af tre til fem år.

Der skal laves flere undersøgelser, men de foreløbige resultater tyder på, at åreforkalkningen og dens indflydelse på liv og helbred kan forhindres sent i livet. Måske så sent som ved 60-årsalderen, og i visse tilfælde endnu senere.

Insulinindhold i blodet og åreforkalkning

Men hvad kan skabe en åreforkalkning på så kort tid? Forskernes forsigtige svar er for højt insulinindhold i blodet hos ældre mennesker, men det kræver nogle flere studier at afprøve den teori.

Kilde: ki.se

Forrige artikelRaw food: Levende kost til levende kroppe

Næste artikelSædkvalitet stabil

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.