Nyheder

Arsenik i babymad

23. januar 2013

Den svenske fødevarestyrelse, Livsmedelsverket, advarer mod arsenik, bly og cadmium i babymad. Mængderne er under grænseværdierne, men tungmetallerne kan stadig påvirke småbørns helbred, mener svenskerne.

Det kan lyde skræmmende med arsenik i babymad, men der medfølger en ret logisk forklaring. Meget babymad er baseret på ris, og ris optager arsenik ad naturlig vej. Risplanten suger arsenikken op fra jordlaget sammen med silica, der er det stof, som får planten til at stå rank i den sumpede rismark. Faktisk optager de brune ris mere arsenik end de hvide.

Arsenik i rissirup og babymad

Problemet bliver ekstra udtalt, når man laver sirup af risen og dermed koncentrerer beholdningen af tungmetaller. Brun rissirup bliver brugt som sødemiddel i en række fødevarer – herunder babymad. Den bliver ofte valgt fremfor majssiruppen, fordi majssirruppen er blevet udskældt for sit høje indhold af fruktose, der menes at bidrage til udviklingen af fedme og type 2-diabetes.

Økologi yder ikke beskyttelse mod arsenik

Økologi hjælper desværre ikke. Økologisk brun rissirup er ligeså fyldt med arsenik som uøkologisk. En amerikansk undersøgelse af en række fødevarer afslørede f.eks. en økologisk cerealbar, der indeholdt 12 gange så meget arsenik som det tilladte i drikkevand.

Svenskerne har undersøgt 92 typer babymad, såsom modermælkserstatning, grød og vælling. Også rismælk og andre vegetabilske mælkeerstatninger er blevet undersøgt.

Arsenik i alle risprodukter

Alle risprodukter indeholdt arsenik – også rismælk/risdrik. Produktet bruges ofte til mælkeallergikere og indgår derfor i kosten i en længere periode og i større mængder end f.eks. risvælling og -grød. Tungmetaller ophober sig i kroppen, så betydningen for sundheden er i høj grad afhængig af både mængder og tid. Med baggrund i undersøgelsen – og flere andre, der gav samme resultat – fraråder Livsmedelverket forældre at give børn under seks år rismælk som en fast erstatning for mælk. Det er værd at bemærke, at svenskerne ikke har forbudt eller advaret mod risdrik generelt – blot advaret om, at meget store mængder i lang tid til små børn ikke er sundt.

Når det gælder grød og vælling er der ikke grund til bekymring. Ifølge Livsmedelverket er det dog en god idé at variere kosten, så barnet ikke kun får risbaserede produkter.

Undersøgelsen er som nævnt svensk, men der er ingen grund til at tro, at det forholder sig meget anderledes i Danmark.

Kilde (læs mere her): slv.se, Apoteker.dk

Forrige artikelGør kulhydraterne sunde

Næste artikelFarsmix-vafler

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.