Nyheder

At passe på tænder og hjerte kan være to sider af samme sag

Foto: AdobeStock
14. april 2019

Tandsundhed og hjertesundhed hænger mere sammen, end man umiddelbart skulle tro. Det betyder, at syge tænder giver øget risiko for hjertesygdomme, men det betyder også, at man kan øge sundheden begge steder med samme middel: Coenzymet Q10.

Kroppen producerer naturligt coenzymet Q10, og det er rigtig godt, for det er nemlig det enzym, som giver energi til cellerne. Uden det ville vi simpelthen dø. Men produktion falder i takt med, at alderen stiger. Og med det fald kommer øget risiko for sygdomme.

Blandt andet paradentose og hjertesygdomme. Ved første øjekast kan det måske være svært at se, at der skulle være en sammenhæng mellem de to ting, men det er der. Faktisk på flere måder. Den første er det direkte behov for Q10-enzymet i både mund og hjerte, hvis de skal forblive raske.

Hjertet er en af de vigtigste muskler, vi har. Derfor er det vitalt, at det får tilført nok Q10 – altså energi – hvis det skal fungere optimalt. Faktisk har undersøgelser af hjertesvigtpatienter påvist, at et dagligt tilskud af BioQinone Q10 halverede antallet af dødsfald og indlæggelser blandt testpersonerne.

Men hvordan hænger det så sammen med den sunde mund?

Q10 dæmper betændelse i tandkødet

Jo, det gør det, fordi Q10-enzymet er en kraftig antioxidant. Det betyder, at Q10 er med til at vedligeholde kroppens forsvar mod uhensigtsmæssig iltning af fedtstoffer som triglycerid og kolesterol. Men det betyder også, at enzymet har positive effekter på paradentose, fordi sygdommen er resultat af en langvarig betændelsestilstand i tandkødet.

Et studie med 45 deltagere, som led af paradentose i en let til mild grad viste, at tilskud med Q10 både mindskede plakdannelsen, fik tandkødet til at trække sig mindre tilbage og at tandkødslommernes dybde – de lommer, hvor betændelsen er – blev reduceret. Sammenfattet mindskede tilskuddet altså sygdommen hos deltagerne.

Man kan som nævnt få enzymet gennem tilskud, men når det kommer til at passe på tænderne, kan man også vælge en anden metode: Tandpasta. Der findes nemlig særligt Q10-holdige tandpastaer målrettet mennesker med paradentose. Et bud på det er Zymbion.

Coenzymet Q10 er altså vigtigt for både mund og hjerte. Og ved at have fokus på at få Q10 i sin hverdag – om det så er for at være god ved tænderne eller hjertet – kan man ikke undgå, at det også vil smitte positivt af på den del, der ikke er i fokus.

Men faktisk hænger hjerte og mund mere sammen end bare et fælles behov for Q10.

Direkte forbindelse fra mund til hjerte

Danske forskere på Tandlægehøjskolen, Bispebjerg Hospital og Aarhus Universitet er nemlig kommet frem til, at mennesker med paradentose har en øget risiko for åreforkalkning i hjertet. Faktisk er risikoen op til seks gange højere.

Der er altså en direkte forbindelse fra munden til hjertet – og ikke bare i overført betydning. Derfor er det en rigtig god idé for både tænder og hjerte at forebygge – eller behandle – paradentose. Det kan ikke gøres med almindelig mundhygiejne, men sygdommen kan behandles – og jo før jo bedre.

Netop i forhold til tidsaspektet er en gruppe særligt udsatte: Rygere. Det er nemlig sværere at opdage betændelsen hos denne gruppe, fordi deres blodårer i tandkødet har trukket sig sammen som reaktion på rygningen.  Det betyder, at der er en øget risiko for at sygdommen kan gå ubemærket hen i længere tid.

En anden grund til, at rygere er udsatte, er, at rygning stjæler kroppens indhold af Q10.

For alles vedkommende er det en god ide at tænke på Q10, når det kommer til både sunde tænder, et sundt hjerte og en sund krop med masser energi – selv når man kommer op i alderen.

Forrige artikelInfused water med kamille

Næste artikelOp på skønheds-mærkerne!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.