Nyheder

Avocado: Smid ikke stenen ud!

Foto: Shutterstock
1. juni 2022

Avocado er en sund, fed og populær frugt. Ja, i lighed med tomaten er avocadoen faktisk en frugt. Men ved du, hvad stenen kan bruges til? 

Det er måske ikke med den reneste klimabevidsthed, at du køber avocado. Selvom oksekød er en langt større klimasynder end avocado, er det efterhånden børnelærdom, at ude er godt men hjemme bedst, når vi vælger grøntsager. Det er bedst at købe grøntsager fra Danmark i stedet for at få dem fragtet den halve verden rundt fra Sydafrika, Peru eller Guatamala.  

Avocado er jo godt for os. Omkring tyve forskellige vitaminer, mineraler og fibre gør avocado til en af de sundeste frugter. Og så smager den jo fantastisk. Helt uundværlig i det mexicanske køkken og aldeles eftertragtet i salater. Hvis du da ikke tager den på 80’er-manér, halveret med rejer og dressing. 

Avocadosten er yderst anvendelig 

Der er en del affald fra en avocado, og det kan gøre klimasamvittigheden endnu dårligere at smide både skal og den tunge sten i skraldespanden. Heldigvis kan stenen med fordel bruges.  

Stenen indeholder 70 pct af avocadoens samlede indhold af antioxidanter, og den er et kraftcenter af vitamin C, vitamin K og kalium. Stenen kan hjælpe dig med at sænke blodtrykket, sænke dårligt kolesterol og regulere fordøjelsen. Det skyldes alt sammen dens anti-inflammatoriske egenskaber. 

Du kan bruge stenen både til ansigtsmaske, hårcreme og som indhold og topping på smoothies, supper og salater. Du kan også bruge stenen til at lave en sund te. 

Sådan laver du te af avocadosten 

Kog stenene i vand i nogle minutter, indtil de er bløde. Skær den kogte sten i to halvdele og i små stykker. Kog et krus vand i en kasserolle, tilsæt avocadostenene og lad det simre i et par minutter. 

Si teen og tilsæt et par dråber honning for at forstærke og søde smagen. Avocadoteen er klar til at blive serveret.  

Sådan bruger du avocadosten i madlavning 

Du skal først skrælle den mørke hinde af stenen. Derefter bager du den hakkede sten i en times tid ved lav varme, 100-120 grader. Hvis du bager stenen uden at hakke indholdet, tager det to timer. Når den er færdigbagt, tager du den brune skal af og knuser frøet.  

Den knuste og hakkede sten kan bruges som indhold og topping på smoothies, salater og supper. Husk at stenen er bitter, så det er godt at søde med honning eller stevia.  

Ansigtsmaske med avocadosten 

For at lave en ansigtsmaske med avocadosten, skal du blande den knuste sten med lerpulver. Derefter tilsættes vand, indtil du får en cremet masse. Til sidst skal du påføre det på din hud. Pas på, at du ikke rører området omkring dine øjne. 

Lad det virke i 15 minutter. Skyl og påfør derefter fugt med en fugtighedscreme. 

Avocadosten mod bumser 

Brug avocadosten til at bekæmpe bumser og andre hudproblemer. Du laver udtørringsmidlet ved at blande den knuste sten med varmt vand. Bland det sammen til du får en fed pasta. Du kan tilføje tea tree olie, som har svampedræbende egenskaber. 

Påfør blandingen på din bums og lad den virke i fem minutter. Pastaen udtørrer bumsen. Vask af og rens.  

Gør dit hår glattere med avocado 

For at lave en glat hårcreme, skal du blande en liter vand med revet avocadosten. Derefter koges det i 30 minutter over medium varme. Til sidst sier du væsken og bruger den til at skylle dit hår efter du har vasket det med shampoo. Effekten er blødere hår, der kruser mindre. 

Kilder: Nedmeds.com og Bedrelivsstil.dk 

Forrige artikelHar du styr på blodtrykket?

Næste artikelDårlig mad koster 255 millioner leveår hvert år

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.