Liv

B.S. Christiansen: Det er vigtigt at holde liv i kærlighedens dyrebare flamme

18. september 2017

Ærlighed, opmærksomhed og respekt for forskelligheden er vigtige elementer, når Danmarks kendte coach, mentaltræner og jægersoldat, B.S. Christiansen skal give sine bedste bud på, hvordan du bevarer gnisten i dit parforhold.

Måske hører du til de mange, der har set B.S. Christiansens seneste serie på TV2 – ”BS & Ægteskabsprøven”, hvor par i krise skulle finde ud af, om de ville fortsætte sammen eller gå hver til sit. Hvis du har – så har du også hørt B.S. sige mange gange, at det handler om, at vi skal spille hinanden gode i parforholdet. Og du har også hørt ham spørge, om du egentlig gad være gift med dig selv.

Hvis du er en opmærksom partner og ikke konstant fokuserer på at lave den anden om, men snarere arbejder med, hvordan du selv kan udvikle dig positivt – ja, så er der god grund til at formode, at du og din partner har en fælles fremtid, hvor I kan blive ved med at holde liv i kærligheden. For lige som et bål skal passes og plejes, så flammen ikke dør ud, så skal et parforhold det også, forklarer B.S. og fortæller, hvad han personligt gør for at holde kærligheden ved lige i sit eget ægteskab.

 

Interesserer os for hinanden

– Vi plejer gløden i vores ægteskab ved at være ærlige og være der for hinanden. Vi melder ud med det samme, hvis der er noget, vi er uenige om, ikke forstår eller ikke har fået kommunikeret på en ordentlig måde. Vi lader ikke dagene gå, fortæller B.S. og fortsætter:

– På den måde holder vi os hele tiden på samme spor. Hvis man i en længere periode ikke får talt sammen og ikke er helt ærlige, så ender det med, at man er kommet meget langt væk fra hinanden, fordi man er kørt i to forskellige retninger. Vi interesserer os meget for hinanden. Og snakker meget sammen om, hvad vi føler, mærker og synes. Både om livet i almindelighed, vore egne spor i livet og hinanden.

– Og så sørger vi for at give plads til hinanden, og at vi begge beskæftiger os med noget, som, vi synes, er spændende og interessant, forklarer B.S., der bemærker, at han og hustruen Karin er meget forskellige. Og derfor tit kan være uenige.

 

Forskellighed styrker

– Vi giver også hinanden modstand. Nogle gange kan vi være rygende uenige, men vores kærlighed er lige stor af den grund. Min hustru kan synes, at jeg er den største idiot i verden i forhold til en eller anden specifik situation eller emne, men hun elsker mig alligevel og omvendt, fortæller B.S.

Han mener, at netop forskellighed kan være en stor styrke i et parforhold.

– Det, at vi er så forskellige og kan være uenige – det er jo også det, der giver polaritet. Det er med til at skabe tiltrækning. Og så er det fantastisk dejligt at blive udfordret på sine synspunkter. Det er også med til at holde liv i bålet. Det, at man pludselig bliver overrasket over den andens holdning: ”Nåh, mener du det? Sådan har jeg ikke lige set det”. Det er fedt og bidrager jo til, at man rykker sig – at samlivet rykker sig, så man ikke gror fast i vanetænkning og rutiner. Og, at man så også lige husker at være søde ved hinanden og forkæle hinanden. Ligesom man gjorde, da man var nyforelsket, siger B.S.

Han gør meget ud af at fortælle, at det er vigtigt, at man ikke forsøger at lave sin partner om, hvis man vil have et parforhold med holdbar glød. Ifølge B.S. går mange parforhold i stykker, fordi man vil lave hinanden om – og fordi man ikke er ærlig over for sin partner.

Vær dig selv

– Mit bedste råd til alle, der indleder et parforhold, er, at man skal gøre sig umage med at være ærlig fra starten. Være ærlig omkring sin fortid, og om hvad man har med i bagagen, hvad man længes efter, og hvad man drømmer om – og ikke mindst være ærlig omkring, hvad man gerne vil med sit liv og sit parforhold – også hvad man ikke vil, siger B.S. Han understreger hurtigt, at det jo egentlig blot handler om at være sig selv.

– Da jeg mødte min dejlige hustru for mange år siden – vi har været gift i 19 år – så sagde jeg til hende: ”Du skal love mig to ting: Du skal være sød ved mig, og så må du ikke forsøge at lave mig om”. Og det gav hun mig sit ord på – og det samme lovede jeg hende. Vi har siden givet hinanden masser af plads og muligheder for at vokse og udvikle os – hver for sig – og sammen, fortæller B.S.

– Nogle gange siger folk: “Åh, jeg kan ikke holde tanken ud om, at jeg skal være sammen med den samme resten af livet. Det bliver jo så forudsigeligt og kedeligt.”

– Men sådan oplever jeg det slet ikke. Heller ikke i mit eget ægteskab. Man forandrer sig jo livet igennem. Det handler netop om, at man bestræber sig på at udvikle sig, modnes som menneske og tage alle de mange perspektiver på livet til sig, der kommer, jo ældre man bliver, smiler B.S.

 

At vokse sammen

– Jeg og min hustru er nogle helt andre mennesker i dag, end vi var, da vi mødtes for 20 år siden. Vi har begge været heldige og privilegerede, fordi vi har kunnet beskæftige os med spændende projekter – indimellem arbejder vi også sammen – og vi interesserer os begge for udvikling af mennesker – og vi er vokset sammen ind i det felt, og det synes jeg er fantastisk. At vokse sammen – og ikke væk fra hinanden, pointerer B.S.

Det handler også om at blive ved med at se på hinanden med nye øjne. At blive ved med at være nysgerrige på hinanden, på samme måde, som når man er forelsket. Hvem er hun, hvad tænker hun, hvad kan hun godt lide? – Gad vide, hvad hun føler i forhold til det og det?

– Hvis man viser hinanden den interesse og opmærksomhed, så kan man i langt de fleste tilfælde blive ved med at spejle nye sider i hinanden – og vi mennesker har jo så mange skønne facetter.

 

Parforholdet som GPS

– Hvis man ser hinanden som smukke planter, der skal vandes, plejes og have opmærksomhed, så har man et godt udgangspunkt for sit samliv. Det er vigtigt at holde liv i kærlighedens dyrebare flamme, at blive ved med at nære bålet, siger B.S. der også husker os på, at det er vigtigt at være kærester en gang imellem i en travl hverdag.

At man rejser, oplever, leger og motiverer hinanden.

– Som jeg sagde til parrene i ”BS & Ægteskabsprøven,” da vi var i New Zealand, og jeg udleverede en GPS til dem: ”Et parforhold er som en GPS, hvis ikke man interesserer sig for den eller ikke sætter sig ind i, hvad den kan, får man hverken glæde af den eller finder ud af, hvad den kan bruges til. Hvor er dens muligheder og begrænsninger, hvor lang tid kører den på en opladning, og hvornår skal den igen bruge strøm?”

 


Kort om B.S:

Bjarne Slot Christiansen er født i Herning i 1952.

28 års operativ tjeneste i Jægerkorpset.

Er som én af ganske få danskere uddannet Ranger på den amerikanske lederuddannelse, Ranger School, Fort Benning, Georgia.

Rådgiver og mental træner for erhvervsledere, virksomheder og elitesportsudøvere.

Står bag en række TV2 succeser – bl.a. ‘BS & Recepten på lykke’, ‘BS & Outsiderne’, ‘BS & Basserne’ samt ‘BS & Manddomsprøven’.

Driver firmaet BS & Co.

Er gift med Karin Slot Christiansen og er far til fire børn.

Forrige artikelOmega-3 forbedrer diversitet i din tarm

Næste artikelKaloriefattig kost giver længere liv