Nyheder

B-vitaminer kan beskytte mod luftforurening

6. april 2017

Noget så simpelt som b-vitaminer kan måske beskytte mod luftforurening

Det er ikke os alle forundt at bo i den rene, frie natur, langt væk fra bilos og luftforurening. Og pyt også med det, for måske kan en høj dosis af noget så banalt som B-vitaminer modvirke den effekt forurening har på helbredet.

Det skriver bbc.com via Videnskab.dk. Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiet er baseret på ti forsøgspersoner, som fik store doser B-vitamin og blev udsat for luft, der indeholdt høje niveauer af  en af de farligste partikelstoffer, der findes i udstødningen fra dieselbiler, brændeovne og som et biprodukt i kemiske reaktioner mellem andre forurenende luftarter.

Studiet viste, at en 4 ugers kur med høje doser B-vitamin begrænsede den uønskede effekt af forureningen mellem 28 og 76 procent. Der var desuden en tilsvarende mindre påvirkning af mitokondri-DNA’et, som er de dele af cellen, der producerer energi.

Ti forsøgspersoner er ikke meget, så man må ikke drage forhastede konklusioner. Forskerne ønsker at gentage studiet på en større forsøgsgruppe, og i et område, der er mere forurenet, såsom Beijing eller Mexico.

Forrige artikelLæger vil anbefale fiskeolie til gravide, trods Sundhedsstyrelsens tøven

Næste artikel– Mundskyl er noget pjat