Nyheder

B12-mangel er et overset problem

Foto: Shutterstock
4. maj 2022

B12-mangel hos spædbørn er et stort problem i udviklingslande. Men også herhjemme kan børn af veganere og vegetarer komme i underskud med B12.

Spædbørn med for lave niveauer af B12 får en dårlig motorisk udvikling og udvikler blodmangel. Det viser et studie fra Burkina Faso, som Københavns Universitet og Læger uden Grænser står bag. B12-mangel er et ganske stort problem, og den nødhjælpsmad, vi sender derned, afhjælper ikke problemet. Selvom vi kan opbygge langtidsholdbare depoter af B12 i kroppen, bidrager nødhjælpsmaden ikke tilstrækkeligt.

B12-mangel er også et problem herhjemme, hvor spædbørn af veganere og vegetarer er i risikogruppen. Hvis ikke moderen tager et supplerende kosttilskud med B12, forstås. Faren er, at B12-mangel først opstår flere år efter kosten er lagt om. Du kan altså sagtens droppe alt animalsk og leve godt i årevis. Hvis moderen i årene op til graviditeten har droppet al animalsk kost, kan problemerne vente med at vise sig til efter barnet er kommet til verden.

Sørg for at få 2-4 mikrogram per dag

Vitamin B12 – kobalamin – kan ikke produceres i kroppen. Derfor skal det løbende tilføres gennem kosten.

Vitaminet indgår i kemiske reaktioner i kroppen, og disse reaktioner er vigtige for både nervernes funktion og tilblivelsen af nye blodceller. Animalske fødevarer som æg, kød, indvolde og mælkeprodukter udgør den eneste kostkilde til vitamin B12. Normal vestlig kost indeholder 5-20 mikrogram kobalamin pr. dag, mens minimumsbehovet er 2-4 mikrogram pr. dag.

B12 vitamin lagres i depoter primært i leveren. De samlede lagre i kroppen af kobalaminer er typisk 250-800 gange større end det daglige behov. Så det tager lang tid, ofte flere år, før vitamin B12 mangel opstår, selvom man ophører med at indtage eller optage vitamin B12.

En ond cirkel

12-mangel går i en lige linje fra mor til barn. Hvis moderen har B12-mangel, vil barnet med stor sandsynlighed have B12-mangel ved fødslen. Herefter får barnet modermælk med for lidt B12, så niveauerne forbliver i bund. B12-mangel kan bl.a. gå ud over dannelsen og fornyelsen af tarmcellerne. Da tarmene er vigtige for optagelse af B12 og andre vitaminer og næringsstoffer, havner barnet let i en ond cirkel af underernæring, når der er for lidt B12.

Dertil kommer, at B12-mangelen måske først kommer til overfladen, når det er ved at være for sent. Risikoen er, at barnet udvikler varige, neurologiske skader.

Heldigvis er løsningen ret enkel: Hvis en veganer eller vegetar ønsker at blive mor, bør B12-niveauerne kontrolleres løbende gennem graviditeten og den efterfølgende amning. B12 er naturligvis vigtig gennem hele livet – og dermed også under barnets videre udvikling. Men sårbarheden er mest udtalt under fosterets udvikling og den tid, hvor spædbarnet lever af moderens mælk.

Kilder: Ku.dk, sundhed.dk, ugeskriftet.dk

Forrige artikelPræstationsevne? Det er noget, du spiser

Næste artikelMorgenæg fra haven?

Thomas la Cour

Journalist