Nyheder

B12 mindsker risiko for demens

8. februar 2011

Nogle ældre menneskers dårlige og ensidige madvaner kan rumme årsagen til demens.

Svenske og finlandske forskere er kommet frem til, at kosten betyder meget for udviklingen af alzheimer og demens. Det er især vitaminet B12, der menes at nedsætte risikoen for udviklingen af de frygtede sygdomme. 

Undersøgelsen er den første af sin art og omfang, da den har løbet over mere end syv år og har indbefattet 271 testpersoner i alderen 65 til 79 år.

Ældre spiser usundt

Problemet er ofte, at kostvanerne ændrer sig i negativ retning med alderen. Hvis man er blevet enlig eller døjer med bevægeapparatet, orker mange ikke at lave mad selv som hidtil. Så bliver kosten ofte mere ensidig og vitaminfattig.

Kosttilskud med B12 rækker ikke

Men ifølge forskerne kan man ikke løse problemet alene med en daglig pille: – Alt for mange gamle har et lavt niveau af B12. Samtidig skal man huske, at de få studier, som har undersøgt muligheden for at give B12 som kosttilskud for at mindske risikoen for glemsomhed har haft blandede resultater, siger Babak Hooshmand, læge og docent ved institutionen for neurobiologi, plejevidenskab og samfund.

B12 i kød og fisk

Ifølge Miia Kivipelto, geriatriker på Karolinska Instituttet i Stockholm og medforfatter til studiet, bør vi i stedet kigge mere kritisk på, hvad ældre mennesker får at spise: – Jeg mener generelt, vi skal stille spørgsmål til næringsindholdet i de ældres mad, nu hvor flere og flere lever af vakuumpakket færdigmad, siger hun.

B12-vitaminer findes bl.a. i fed fisk, mælk, æg, kød og skaldyr.  Vegetarer og veganere bør tage et B12-tilskud, da forekomsten af B12 i grøntsager er ubetydelig. Forekomsten i æg og mælkeprodukter er også begrænset. 

Netkilde: ki.se

(Oprettet 8. februar 2011)

Forrige artikelMænds dårlige vaner belaster miljøet

Næste artikelØget kontrol af kosttilskud

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.