B12-vitamin for højt?

Jeg fik for flere år siden konstateret B12 mangel og fik injektioner hver 3. måned i måske halvandet år. Jeg har derefter de sidste 5-6 år haft et forhøjet B12, og nuværende niveau er på 1476 pmol/l.

Jeg har spurgt forskellige læger, hvorfor det stadig er så højt. De siger, det er bedre, at det er for højt end for lavt. Hvad siger du, og hvorfor falder niveauet ikke?

Anne Marie

 


 

B12-vitamin er meget vigtigere, end man hidtil har troet, og menneskets eneste naturlige kilde er animalske fødevarer. Dertil kommer, at mavesyren er meget vigtig for optagelsen af B12. Har du, dengang du fik konstateret mangel, fået mavesyrehæmmende medicin, kan det have været grunden til, at du havde for lidt. Du kan også have spist vegetarisk, hvilket øger risikoen for B12-mangel.

Vi har depot af B12-vitamin i leveren, og det tager 5-6 år, inden det er tømt, når man ikke får B12 i kosten. Lægerne har ret i, at det er bedre at have et højt indhold af B12-vitamin i blodet, og der er ikke nogen højeste grænse for det. Du skal blot være sikker på, at det ikke bliver for lavt igen. Det skal ligge højt i det såkaldte ”normalområde”, der generelt er sat for lavt. Mangel går blandt andet ud over bloddannelsen, immunforsvaret, nervesystemet, stofskiftet og knogledannelsen. For at sikre, at cellerne i kroppen får nok B12-vitamin, er det vigtigt at supplere med en måling af enten homocystein eller methylmalonsyre.

Mange venlige hilsner

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*