Nyheder

B3-vitamin mod grøn stær

Grøn stær – eller glaukom – kan resultere i blindhed. Svenske forskere vil med store mængder B3-vitamin revolutionere behandlingen af sygdommen.  

Foto: Shutterstock
6. juli 2022

Grøn stær – eller glaukom – kan resultere i blindhed. Svenske forskere vil med store mængder B3-vitamin revolutionere behandlingen af sygdommen.  

Forfatter Knud Romer fik konstateret grøn stær for tre år siden, og nu er han næsten blind. På DR.dk findes en udsendelse, hvor forfatteren fortæller om, hvordan han håndterer den skræmmende virkelighed.

Sygdommen er frygtet, fordi den kan komme snigende og i sidste ende med hel eller delvis blindhed.   

Omkring 75.000 danskere menes at have grøn stær, og kun omkring halvdelen er blevet diagnosticeret. I alt anslås det, at godt to procent af befolkningen over 40 år lider af grøn stær og risikoen for at udvikle sygdommen stiger med alderen. Grøn stær er at betragte som en folkesygdom. 

Sen diagnose er almindelig 

Grøn stær er en fællesbetegnelse for flere forskellige sygdomme, der, hvis de ikke behandles, kan føre til skader på synsnerven. Disse skader får synsfeltet til gradvist at skrumpe ind og i værste fald forsvinder synsfunktionen helt. 

Højt tryk i øjet kan være tegn på grøn stær, men langt fra alle, der får diagnosen, har forhøjet blodtryk.  

Da grøn stær normalt kommer snigende med få eller ingen symptomer, er det desværre udbredt, at sygdommen opdages sent. De fleste mennesker kan dog leve et normalt liv med grøn stær og bevare synsfunktionen hele livet. 

Behandlingen af grøn stær er at sænke trykket i øjet og derved bremse sygdomsforløbet og så vidt muligt forhindre forringelse af patientens livskvalitet. Det bliver gjort på tre forskellige måder: Øjendråber, laserbehandling eller kirurgi.  

B3 beskytter nerveceller i øjet 

Et internationalt forskerhold ledet af Pete Williams ved St. Eriks Øjenhospital og Karolinska Institutet i Stockholm har vakt stor opmærksomhed med en undersøgelse, der undersøger effekten af vitamin B3 (nikotinamid) på synssystemet i dyremodeller med højt øjentryk.  

Undersøgelsen pegede på, at vitamin B3 kan have en stærk beskyttende effekt på nerveceller ved glaukom. Der blev således noteret en markant reduceret risiko for alvorlig forringelse – og i flere tilfælde blev der også noteret en forbedring af synet efter tilskud af B3-vitamin. 

Et klinisk korttidsstudie med 57 patienter i Australien bekræftede i det væsentlige resultaterne fra celle- og dyremodellerne, og i 2022 begynder det første store langtidsstudie med 200 patienter i Sverige. 

Hvis resultaterne fra de tidligere studier også er valide i det randomiserede langtidsstudie, kan de første patienter behandles med en højdosis variant af vitamin B3, så snart studiet er afsluttet. Det vil i så fald være den første behandling for glaukom, som ikke handler om at sænke trykket i øjet, men derimod fokuserer på at beskytte synsnerven. 

Dette åbner mulighed for, at millioner af patienter med grøn stær verden over kan få enkel, billig og mere effektiv hjælp. 

B3 bremser nedbrydningen af nerveceller 

Nikotinamid, som er en af flere varianter af vitamin B3, har i tidligere undersøgelser vist sig at bremse nedbrydningsprocesserne i øjets nerveceller. Dette beskytter synsnerven mod beskadigelse. I en lille undersøgelse lod det tilmed til, at nogle patienter genvandt noget af deres tabte synsfunktion.   

Det er meget høje doser B3 i forhold til, hvad der anbefales i for eksempel multivitaminpræparater. Den undersøgte dosis er 3 gram nikotinamid, hvilket svarer til cirka 200 gange det anbefalede daglige indtag af kosttilskud. 

Der er dog stor erfaring med at behandle alt fra psykiatriske sygdomme til diabetes med den samme mængder B3-vitamin. 

Kilde: tidningenhälsa.se

Forrige artikel5 tips til at undgå syreskader

Næste artikelDrengen har forstoppelse hele tiden

Thomas la Cour

Journalist