Nyheder

Babyer har færre smerter, når de ammes

17. maj 2007

Forskere har undersøgt nyfødtes smertefølelser for at se på amningens effekt på smertedæmpning.

Mindsker amning smerte?

Kan amning mindske smerteoplevelsen på nyfødte spædbørn? Dette spørgsmål er netop blevet belyst af en gruppe forskere i en ny undersøgelse.Der har i løbet af de seneste år været en del fokus på fordelene ved at amme i en længere periode. Syge spædbørn født til tiden samt for tidligt fødte spædbørn, kan ofte blive udsat for diagnostiske og behandlingsmæssige procedure som kan medføre smerte. Konsekvensen af disse smerter på lang sigt kendes ikke.

Tidligere undersøgelser har vist, at børn som flere måneder forinden var blevet omskåret, reagerede kraftigere på nye procedurer som ligeledes medføre smerte (for eksempel vaccination).

En gruppe forskere har nu undersøgt om amning kan virke smertedæmpende på nyfødte spædbørn som fik taget en ganske almindelig blodprøve fra hælen.

Forskerne inddelte 30 spædbørn, som alle blev ammet i to grupper. Den ene gruppe (amme-gruppe) blev ammet under den smertefulde blodprøve, mens den anden gruppe (kontrol-gruppe) ikke blev ammet. Forskerne registrerede blandt andet spædbørnenes reaktion i form af gråd, grimasser og puls.

Det viste sig, at gråd og grimasser blev reduceret med henholdsvis 91% og 84% i amme-gruppen sammenlignet med kontrol-gruppen. Desuden var pulsen væsentligt lavere i amme-gruppen. Forskerne konkluderer derfor, at amning virker smertestillende på nyfødte når de får taget en almindelig blodprøve.

Kilde: Doktoronline

Forrige artikelGen bag psykiske sygdomme fundet

Næste artikelFiskeolie og hjertedød