Nyheder

Bær bærer sundhed

24. juni 2014

Det er nu, bærrene skal nydes. Jordbær, solbær, hindbær, brombær, stikkelsbær, hyben, blåbær og tranebær bærer på fantastiske egenskaber.

Jo nærmere vi kommer på sommeren, jo flere bær finder vi i handlen og haven. Vi bruger dem bl.a. til smoothies og andre sommerfristelser – og det kan vi roligt fortsætte med. Bærerne bærer nemlig på mange sundhedsfremmende elementer.

Masser af antioxidanter

Bær indeholder mange forskellige antioxidanter, der blandt andet beskytter vores celler mod nedbrydning og ældning. Antioxidanter kan neutralisere frie radikaler og forebygger dermed, at antallet af frie radikaler i kroppen øges.

Frie radikaler dannes som følge af rygning, luftforurening, udsættelse for tungmetaller, psykisk stress, fysisk anstrengelse, sollys og reaktioner i immunforsvaret. Påvirkningen af disse faktorer medfører dannelse af frie radikaler i kroppen også kaldet oxidativt stress. Det kan skade cellemembraner, organer og enzymer samt give ændringer i vores arvemateriale og dermed øget risiko for udvikling af kræft.

Rige på C-vitamin

Alle de ovennævnte bær er rige kilder til dit daglige behov for C-vitamin. Udover at vitaminet fungerer som antioxidant i kroppen, der neutraliserer frie radikaler, har vitaminet, der også kaldes askorbinsyre, mange nævneværdige effekter i kroppen:

Det indgår bl.a. i bindevævsproteinet kollagens opbygning i vores hud, knogler, blodkar og tænder.

Askorbinsyre spiller stor rolle i omdannelsen af tryptofan til serotonin, der er en neurotransmitter, der bl.a. har positiv effekt på vores humør.

Det hæmmer frisætning af histidin i kroppen og øger samtidig nedbrydningen af histamin – med andre ord kan det dæmpe gener i forbindelse med allergi.

Askorbinsyre fremmer optagelsen af jern i kroppen.

Det beskytter kroppen mod dannelse af kræftfremkaldende nitrosaminer.

Det indgår i dannelsen af steroidet hydrokortison, der indgår i betegnelsen binyrebarkhormon, som de fleste kender ved behandling/lindring af hudlidelser som f.eks. psoriasis. Hydrokortison har også antiinflammatorisk virkning.

Alt i alt temmelig mange fordele, der alle har indflydelse på funktionen af vores immunsystem.

Graviditetsvitamin

Især jordbær og hindbær er rige kilder til graviditetsvitaminet folat. Folat spaltes til folsyre i kroppen, der har betydning for arvematerialet i kroppens celler, og forebygger neuralrørsdefekter hos barnet. Det anbefales, at gravide og kvinder, der planlægger graviditet, tager et tilskud på 400 mikrogram af vitaminet. I jordbær er der ca. 117 mikrogram folat pr. 100 gram og i hindbær ca. 44 mikrogram.

Så husk endelig de tiltalende bær, når du kommer forbi grøntafdelingen i dit supermarked.

Kilde: Jørgensen, I.M. og Holmquist, N. “Ernæringsfysiologi – en grundbog”

Forrige artikelUdendørsliv mindsker nærsynethed

Næste artikel12 trin ind i dig selv