Mad

Bakterier giver mere smag fra jorden

21. september 2015

Mange er enige om, at økologiske grøntsager generelt smager bedre og af mere end konventionelle. Det er der flere forklaringer på – nogle af dem skal findes i bakterierne i jorden.

Økologiske afgrøder er ikke udsat for gift, hvilket giver bedre grundvand, bedre miljø, men også en bedre kvalitet og mere smag. En af årsagerne er, at den økologiske plante vokser langsommere og får et større rodnet. Man bruger kompost, som er henfaldne plantedele, som – udover svampe og dyr – bliver bearbejdet af bakterier i et kæmpe antal, der holdes positivt i balance ved at producere mælkesyre på nedbrudte plantefiber og kulhydrater.

Når du laver kompost, og den nedbrydes rigtigt, kan du faktisk lugte mælkesyren, som en syrlig duft.

Hjælp jorden med mælkesyrebakterier

Bakterier er en vigtig nedbryder, og i Japan og Tyskland har man gode erfaringer med mælkesyrebakterier og nyttesvampe til jordgenopretning. Wilhelm Kanne er opfinder af en tysk helsedrik til indvortes brug, der hedder Brottrunk. Kanne-drikken, der også bærer hans navn, er kendt for at genoprette tarmbalancen, og siden 1999 har Brottrunk Gmbh også udviklet produkter til landbruget med gode resulter. Væsken bruges til at sætte den sunde balance i gang i kompost og i jord, hvor der vokser blomster, grøntsager, bærbuske og krydderier.

Mælkesyrebakterier i maden

Mælkesyrebakterier er godt for vores fordøjelse og tarm. De dårlige bakterier kan ikke lide dem og det miljø, de laver. Det er derfor, at mange kan mærke forskellen ved at bruge og forædle maden med mælkesyrebakterier. Selve processen sker automatisk, når grøntsager og korn får lov at gære under kontrollerede forhold. Men du kan også tilsætte bakterierne fra f.eks. kapsler eller Brottrunk.

 

Urter og mælkesyrer

Firmaet Biosa Danmark laver spændende produkter til både mennesker, dyr, jord og planter og miljø og affald. Et af produkterne til jorden er Biosa Garden, et flydende produkt baseret på naturlige mikroorganismer (GMO-frie) og en økologisk urteblanding. Biosa Garden øger populationen af mikroorganismer i jorden, og fremmer dermed omsætningen af organisk materiale og frigørelsen af næringsstoffer. Biosa Garden kan med fordel anvendes såvel til jord og planter som til kompost.

Forsøg har vist, at anvendelsen af Biosa Garden bidrager til en større mikrobiel mangfoldighed, samt øget vækst og udbytte af dyrkede planter. Mikroorganismerne er tilladt til fødevareproduktion, og kan derfor uden betænkeligheder vandes eller sprøjtes direkte i rette opløsning på jord eller planter.

Biosa Garden skal anvendes i en koncentration på 0.1-0.2 pct. (10-20 ml Biosa Garden per 10 liter vand) hver dag eller 10 pct. blanding Biosa Garden en gang om ugen.

Biosa Danmark producerer også produkter til professionelt landbrug. Erfaringer herfra viser, at rødderne i gennemsnit bliver 14 pct. større og 28 pct. tungere sammenlignet med ubehandlede planter. Det større rodsystem gør, at planterne har lettere ved at optage vigtige næringsstoffer, hvilket styrker planternes sundhed og høstudbyttet.

Biosa Danmark sælger produkter over hele verden og til alt fra drivhusgartnerier i Holland og til banan- og kaffeproduktion i Costa Rica. Mikroorganismerne er overalt, men ved at tilsætte ekstra, kan de hjælpe med skabe naturlig balance, hvor der er behov.

 

Tips:

Japanerne fremstiller en del fermenterede madprodukter, som giver god smag med indbyggede sunde effekter – f.eks. miso og tamari.

De er gode smagsgivere og en god kilde til tilførsel af sunde mælkesyrebakterier.

 

Hurtigere kompost?

Ved at tilsætte Brottrunk til din kompost sker omsætningen meget hurtigt.

Bland 1 dl i 10 liter vand, og rør godt rundt. 1 ml Brottrunk indeholder 5 millioner koloniserede mælkesyrebakterier.

 

Fakta om Brottrunk

Økologisk drik af fuldkornsbrød, hvor man har ladet naturen danne vegetabilske mælkesyrebakterier på kornfibre og kulhydrater.

De vegetabilske mælkesyrer er gode til at stimulere mælkesyreproduktionen i tarmen, og i drikken er der 12 forskellige bakteriestammer, der er syreresistente.

I Brottrunk er der under tiden kæder af mælkesyrer, der er synlige på bunden af flasken. Derfor bør man ryste flasken før brug.

Man indtager det gerne fortyndet i vand eller anden væske.

Vælger man mange grove fibre fra korn og planter, vælger man det som mælkesyrebakterier lever af i tarmen, og det bringer rigtig mange ting i orden og giver ro og velvære i fordøjelsen.

Mælkesyrebakterier fremmer optagelsen af næringsstoffer, og i drikken er der B1, B2, B6, B12, niacin og en del mineraler.

 

Surdejsrugbrød

Rugbrød lavet på surdej er en dansk specialitet, og der er ikke noget, der måler sig med det, som du selv laver helt fra bunden.

Surdej: Det er dejlig ting at have en god surdej, så kan du få en af en anden, er det bare godt. Ellers kan du lave en selv.

Rugmel røres op i vand, og for at der ikke skal komme en fremmed bakterie i toppen, kan man drysse lidt havsalt. En teskefuld Brottrunk sætter ekstra gang i tingene, og så behøver man ikke salt.

Min opskrift til 2 brød:

12 dl håndvarmt vand

4 dl økologisk hel eller knust rug

1,7 kg rugmel

2 tsk. havsalt

(Prøv at tilsætte en af følgende: 1 spsk. fennikel, anis eller kommen)

Surdejen opløses i vand. De knækkede eller hele rug tilsættes og røres sammen til en lind grød. Dejen syrner i 10 timer på et lunt sted, og så tilsættes salt og evt. krydderi samt resten af melet. Dejen hviler et par timer. Husk at tage en klump surdej fra i et glas til næste gang. Alt efter bageform pensles den med olivenolie.

Dejen puttes i med ca. 1 cm til kanten. Prikkes med en gaffel. Sættes i en kold ovn ved 200 grader i en time med låg eller alufilm over, og derefter en time uden låg. Jeg ser efter, at de ikke bliver sorte og hårde i skorpen. Sluk ovnen og tag brødene ud, når ovnen er kold. De kan skæres straks, men er bedst næste dag.

Forrige artikelSpinatpandekager

Næste artikelBakterier er noget, vi dyrker!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.