Mad

Balance med syre-base

14. april 2013

Brugen af kostens biologiske effekter til naturlig genopretning og vedligeholdelse gør, at mange biologiske behandlere og kursteder bruger at henvise til syre-base-teorien. Vi har set nærmere på, hvad syre og base i kosten gør for vores krop.

Det var en svensk, tysk ernæringsforsker, Dr. Ragner Berg, der i 1940’erne interesserede sig for mineralernes betydning og omsætning i stofskiftet og kroppen, som fandt ud af, at al kost ved forbrænding efterlader kuldioxid og vand og et overskud (aske og vand) af uorganisk syre. Denne syre kan ophobe sig i kroppens celler og svække den.

Kroppen kan relativt nemt forbrænde organiske syrer, f.eks. frugtsyre og mælkesyre og udskille kuldioxid og vand gennem lungerne. Motion øger disse effekter meget bedre. Men uorganisk syre, der laves ved syredannende kost, kræver basiske mineraler som kalcium, magnesium, kalium og natrium, for at kroppen kan neutralisere dem.

Smagen og viden om syre-base

Nu er det ikke sådan, at smagen afgør, om en ting virker syredannede eller basedannede, men hvad der sker, når maden kommer fordøjet frem til organer og nyrer.

Citroner er f.eks. meget sure, men har en basisk virkning i kroppen.

Ragner Berg havde den erfaring, at man, for at få nok base til udrensning, skulle spise 7 gange så meget base som syre i en periode, og der er ingen tvivl om, at en rigtig sammensat kost er sund og udrensende. Derfor skal man altid huske at spise alsidigt.

Syre-kost

Syredannende kost er først og fremmest fedt og proteinholdigt kød, fisk, æg, ost, olie, smør, sukker, kaffe, te, kakao, alkohol, tobak, brød, kornprodukter, ris, tørrede ærter, bønner, linser, hasselnødder, valnødder, jordnødder.

Forhold, der øger kroppens syreindhold, er stress, sorg og inaktivitet. Forhold, der nedsætter syrepåvirkningen er ro, glæde tilfredshed, motion, anerkendelse og faste.

Ophobning af syre kan give tendens til ophobning i led og væv, gigt, problemer med fordøjelsen, hovedpine, problemer med immunsystemet. Skal man have kroppen til at regenerere og hjælpe sig selv, er det godt at få styr på syre-base-balancen.

Selv har jeg fået utrolig mange positive erfaringer ved at spise mange grønsager i en kurperiode op til tre uger. Jeg har også snakket med mange bodybouildere, der døjede med ondt i musklerne i ryggen, som kunne mærke udrensning og bedring bare ved at drikke kartoffelvand. Folk med allergi eller vedvarende problemer med maven kan med fordel følge teorierne om syre-base-balancen og derved øge deres energi.

Base-kost

Basedannende kost er grove grønsager, grønne grønsagstoppe, kartofler, hvidløg, urtete, dadler, figner, bananer, æbler og sur frugt, æbleeddike (fra hele æbler), surmælksprodukter.

Jeg har også mødt dem, der bare ville spise base-kost og derved fik ubalancer. Det er balancen, der gør en sund. For mange er det nok at få varierende grove grønsager og spise alsidigt. Undgå hvidt mel, sukker, kaffe, alkohol og røg og få de godt og vel seks stk. grønsager (og lidt frugt) pr. dag sammen med 1,5-2 liter vand.

 

TIPS

Syre-basebalancen kan kontrolleres ved brug af ph-strips eller combi 9-test, der også tester flere organfunktioner og ph-værdier.

Syrer har en ph-værdi under 7.
7 er neutral.
Og over 7 er det base.

Det er først og fremmest nyrerne, der udskiller syre. Andre organer – f.eks. lunger kan udskille syre i udåndingsluften, hud gennem sved og tarmen gennem afføringen.

 

 

Udrensende kost

Ønsker man en stærk udrensende kost, kan man bruge en tallerkeninddeling, der siger:

Morgen: 55 pct. kartoffel og/eller boghvede, 35 pct. rå grønsager, gulerod, rødbede, grønt, 10 pct. mandler (skyllet og iblødsat).

Middag: 35 pct. kogte kartofler, 55 pct. rå og kogte grønsager, 10 pct. humus – oliven sammen med 1-2 spiseskefuld sammensat olie f.eks Perfect Life.

Aften: 35 pct. kartofler eller hirsegrød, 55 pct. kogte grønsager 10 pct. kogte bønner, kikærter eller vegetarpostej, 1 spiseskefuld blandingsolie.

NB. Brug en grønsagsrist til at koge grønsager med, så mister de færre mineraler.

 

Basiske og udrensende urter

Brændnælde – er tidligt fremme om foråret og de første blade kan bruges som det grønne eller i suppe. De er også gode i boller eller brød. Brændenælde er rig på basisk mineraler og vitaminer, og indeholder stoffer, der er vandrivende.

Fås også som te, 1- 3 kopper dagligt, kapsler, 1-3 dagligt, og som pulver til madfremstilling.

Løvetand – tidligt på året er det bladene, der er optimale. Det er en bitter urt, der hjælper leveren og er udrensende. I syre-base-tabeller er det en meget basisk urt. De friske spæde blade kan bruges i salat.

Fås som te og i kapsler, 1-3 dagligt.

Base-te – laves af 28 basiske grønsager og urter i en form, som giver en god optagelighed. ¼ l kogende vand overhældes 1 spsk. urter. Trækker i 15 min. Nyd en kop 1- 3 gange pr. dag.

Venustorn – er et spændende afrikansk naturlægemiddel, der har indholdsstoffer, der spalter syre- og affaldsstof-ophobninger. Selv har jeg set, hørt og mærket plantens udrensende effekt. Den er også bitter, og stoffet stimulerer lever og fordøjelsen. Bruges ved ømme led og muskler.

Fås som te og kapsler. Bruges som udrensning i op til 3 uger. Se brugsanvisningen.

 

Basiske tilskud

Mineral tilskud:

Der findes fornuftige tilskud, man kan tage ved for meget syreophopning. Det kan være Basica, Dolomit eller koralkalk Okinawa mineraler.

Æbleeddike:

Æbleeddike af hele æbler er rigtig godt. Det indeholder også skallens næringsstoffer med mange mineraler, antibakterielle stoffer og stoffer, der renser ud og neutraliserer. Egnet til dressing, lage mm. og som tilskud, hvor man tager en lille snaps i et glas vand 1 til 3 gange dagligt. Kan også fås i form af kapsler.

Mere viden

Hæfte: ‘Syre-base balancen’ af Frede Damgaard til 49 kr. – bestilles ved frede.damgaard@gmail.com

Her er fødevarerne opstillet efter deres syre-base værdi, samt praktiske råd til, hvordan du kommer i gang.

‘Mad eller Medicin’ af Ellen Møller (Høst & Søn) og “Spis dig fra ledsmerter, gigt og…” af Ellen Møller (Klitrose), samt “Kreativ hverdagsmad og helbredende Kostvaner” af Eva Lydeking-Olsen (Klitrose).

Læs også mere på hjemmesiden – søg på syre-basebalancen.

Forrige artikelPeter Gade: Masser af sport – men uden pres

Næste artikel25 GMO-afgrøder afventer EU-godkendelse

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.