Krop

Balancer din fordøjelse helt naturligt

Foto: Shutterstock
28. juni 2021

Din fordøjelse påvirker, hvordan du går og har det. Men det omvendte er i høj grad også tilfældet. Bliv i det følgende klogere på, hvordan dine daglige vaner og gøremål kan styrke tarmene og fordøjelsen i deres arbejde.

Maven er næsten hele maskinrummet i vores krop. Hvis den slår knuder, så trives vi virkelig ikke.

Maven har betydning for næringsoptagelsen, og for vores velbefindende.

Senere års forskning har desuden vist, at vores immunsystem er meget tæt forbundet til tarmene, og nogle kalder ligefrem tarmen/maven for vores anden hjerne på grund af det tætte samarbejde.

Fordøjelsen påvirkes af vores psykiske tilstand og vice versa. Den sladrer om vores stressniveau, og har vi hudproblemer, kommer det meget ofte fra en tarm, der ikke er helt i topform. Faktisk har fordøjelsesproblemer mange ”ansigter” og grene ind i vores daglige trivsel.

Skjult overfølsomhed

Selvfølgelig er det nærliggende at undersøge, om det er din kost, der gør, at du har fordøjelsesbesvær. Det lyder nemt, men er ofte sværere end at finde en nål i en høstak. For nogle typer overfølsomhed kommer med kontant afregning, hvilket jo så giver et tydeligt svar, mens andre først viser sig efter timer eller dage.

Og kun ægte allergi ses på lægens blodprøver.

Har du maden mistænkt for at ødelægge din maves ve og vel, så får nogle hjælp fra en dygtig kinesiolog eller biopat til at fødevareteste. Man skal så udelukke de problematiske fødeemner i en lang periode og se, om ubehaget går over.

Den hårde mave

Mange oplever forstoppelse. Både børn og voksne kan bøvle med, at afføringen er for hård, maven virker trægt og man føler sig ikke tømt ordentligt.

Det kan også være, at man ikke kommer på toilettet dagligt, men måske kun få gange om ugen. Tøjet strammer og man føler sig tyk, kvabset og forkvalmet.

Mange ting kan spille ind, og der er flere ting, du selv kan gøre til gode vaner.

Stress har mange symptomer

Stress er en faktor, vi ikke kommer uden om. Både stress i det hele taget, stress omkring måltider, stress ved toiletbesøg.

Stress spænder kroppen op, og det er det modsatte, vi har brug for, når vi skal slippe – i dette tilfælde afføringen.

Jeg møder indimellem voksne mennesker i min klinik, der mener, deres forstoppelse blev grundlagt tilbage i børnehaven, hvor de blev sat på toilettet med åben dør eller på rad og række med andre. Eller senere i skolen, hvor toiletterne var uhumske. Så hellere holde sig.

Ja, vi kan nemt komme til at give vores børn og unge dårlige vaner uden at ville det.

Stress og travlhed i hverdagen føler vi os ofte underlagt, men er det nu hele sandheden?

Måske stiller du for højre krav til dig selv? Hvad kan slækkes lidt på?

Måske kan det i den grad betale sig at stå op i god tid og få en helt rolig morgen, hvor der er tid til at spise i ro og sidde på toilettet i fred. I stedet for at snooze og skulle styrte forvirret rundt i sidste øjeblik.

Alle har ret til ½ times frokostpause væk fra arbejdet. I den stund kan du både nå at nyde din mad og gå en tur ud i det fri. Du kan nå det, hvis du vil.

Har du for mange bolde i luften, som du ikke kan ændre på her og nu, kan et middel som Chamomilla comp. fra Allergica være fremragende. Især hvis dine følelser går i maven og du nærmest mærker fastlåshed eller småkramper i maven.

Læs også: Stå stærkere mod stress med D-vitamin

Smag på maden

Uhensigtsmæssige spisevaner kan være, at man spiser uden opmærksomhed på maden. Måske diskuteres der om bordet, brokkes eller småskændes og det betyder, at der går stress i maven.

Du har måske den vane at spise foran tv eller at læse samtidig. På den måde smager man slet ikke på maden, hverken nyder eller værdsætter måltidet og da slet ikke selskabet, hverken sit eget eller andres.

Mange er så optaget af at snakke eller lytte, at de helt glemmer at sanse maden. Det betyder, at man skovler maden ind uden nærvær, hvilket kan resultere i overspisning. Fordi man glemmer at være opmærksom på, hvornår hjernen registrerer mæthedssignalerne. Man spiser bare af vane til tallerkenen er tom.

Overspisning kan også være en del af fordøjelsesproblematikken, hvis man får spist mere, end man har fordøjelsesenergi til. Så får vi nemmere ophobning i maven, mavekneb på grund af, at føden stagnerer og ikke hjælpes videre.

Har du for højt stressniveau i dit liv, så er første step at se, om ikke det kan reduceres. Sig fra, når du kan se noget stiger dig over hovedet. Prioriter og meld det gerne ud.

Hvis din chef kommer med flere opgaver, end du kan nå på den tid, du er ansat, så bed om hans hjælp til at prioritere. Du har selv en stor del af ansvaret for at trykke på stopknappen.

Måske mangler din krop både B-vitamin og et tilskud af magnesium citrat. Behovet for disse øges, når der er mange stresshormoner, men især magnesium citrat hjælper med at få kroppen ned i gear, slappe af, støtte nervesystemet og give en bedre søvn. Tag gerne disse ved sengetid.

Læs også: Fordøjelse skal være en fornøjelse

Fortynd ikke mavesyren med vand

Mange af os dækker bordet med glas, så vi kan drikke sammen med måltidet. Det er noget af en overset uvane, som ikke mange er klar over.

Drikker vi sammen med maden, vil fordøjelsessafterne fortyndes, og dermed fordøjer vi ringere.

Mavesyren har den styrke, den skal have, og bør ikke fortyndes. I stedet skulle vi drikke mellem måltiderne.

Mange tror, at det med at drikke til maden vil give bedre mæthed, fordi væsken fylder. Men langt bedre er det, hvis din mavesæk får lov at sende signaler om at være nået niveauet mæt eller ikke-sulten-længere. Men det kræver, at du er opmærksom og forsøger at spise i ro, uden at snakke for meget, uden tv, eller at læse… Mindful eating er noget, vi kan lære.

Kickstart med bitterstof

Har din fordøjelse brug for en hjælpende hånd, vil det være en nem og overskuelig vane at kickstarte dagen med at drikke et stort glas (meget gerne tempereret) vand med citronsaft på tom mave.

De bitre urter er leveren glad for, da dette støtter evnen til at komme af med affaldsstoffer. Lever, galde, bugspyt stimuleres.

Det samme kan gøres med mælkebøttesaft, allerhelst den fermenterede slags. Her er urten både grøn og bitter, og når den er fermenteret, tilføres gode tarmbakterier.

Ureteteer, der indeholder fx brændenælde, mælkebøtte eller padderokke, er ligeledes grønne og bitre. Der findes desuden en blanding, som kaldes ”mavekomfort te”, og sikkert også flere, der kan bruges – der er nok en for dig også.

Pas på med direkte afførende teer, da de kan gøre tarmen lidt doven og give lidt afhængighed.

Når vi taler urter, så er den indiske urteblanding Trifalla god til at hjælpe tarmfunktionen på gled. Der findes en til forstoppelse og en anden, hvis du har det modsatte; tynd mave.

Læs også: Urterne regulerer dine hormoner

Træk vejret meget mere, end du plejer

Åndedrættet er faktisk designet til at arbejde med peristaltikken også.

Men ved vores almindelige daglige gøremål kræves der ikke ret meget af vores vejrtrækning. Hvis du lige nu sidder stille og læser, bemærker du sikkert overhovedet ikke nogen vejrtrækning. Har du stillesiddende arbejde, vil det meste af dagens mange vejrtrækninger være på den måde, stille og overfladisk.

Men får du aktiveret åndedrætsmuskulaturen, er der mange kræfter at hente. Det er bl.a. derfor, motion er gavnligt for fordøjelsen.

Dit mellemgulv er en skål, der vender på hovedet, dvs. hvælvingen er opad. Kanten af skålen fæster sig rundt langs ribbenskanten. Dybe indåndinger danner et let undertryk i bughulen. Og med den mekanisme kan du begynde bevidst at massere dine tarme, og såmænd også dine andre organer. Det er en helt fantastisk øvelse, du nemt kan bruge.

Indre massage

Læg dig på ryggen, måske er det rart at bøje knæene og have fodsålerne i gulvet.

Tag nu en stor, dyb indånding, så maven buler helt op. Hold så vejret og begynd med at skubbe luften op i brystet, så ned i maven igen, op i brystet, ned i maven, op, ned, op, ned.

Sæt tempoet lidt op og bliv ved, indtil du ikke bryder dig om at holde vejret længere. Hold pause og gentag.

Efterhånden som du bliver fortrolig med øvelsen, vil det blive en mere glidende og bølgende bevægelse.

Øvelsen virker lidt som en svupper virker på et stoppet afløb. Undertrykket masserer indre organer og sender energi til dine tarme, så indholdet bearbejdes og skubbes videre.

Cirkelmassage

En anden fordøjelsesfremmende øvelse er at lave cirkelmassage.

Stadig liggende på ryggen. Læg nu hænderne på maveskindet, og lad dine håndflader cirkle rundt i urets retning. Start inde ved navlen og bevæg dig langsomt udefter.

Udvid efterhånden cirklen til at fylde hele maven. Start forfra igen, inde fra navlen, og bevæg dig udefter og med uret.

Du kan enten lade hænderne glide fjerlet hen over maven eller du kan trykke mere ned. Det skal føles godt.

Homøopatiske midler

Allergica har heparon, som er bygget på de føromtalte bitterstoffer. Disse dråber er godt til forstoppelse eller hård mave.

Cichoricum comp. er velegnet, hvis der er meget luft i tarmene og hvis du føler dig spændt i maven eller har smerter.

Forrige artikel”Ren” kommunikation: Hold dig til emnet!

Næste artikelTag kampen op med corona-senfølgerne

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.