Nyheder

Bananer er ligeså vigtige som mælk

6. maj 2013

Det er en udbredt misforståelse, at børns knogler har brug for komælk. Et nyt studie viser, at nødder, laks, havregryn, mandler, yoghurt og bananer kan være ligeså vigtigt.

Mælk kan være en sund og god bestanddel af en varieret kost. Mælkens indhold af proteiner, kalcium, A-vitamin, B12, riboflavin, D-vitamin, selen, zink, jod og niacin gør drikken til et sundt supplement, selvom mængderne af vitaminer og mineraler ikke er særlig store. F.eks. skal en voksen mand drikke omkring 150 glas mælk om dagen for at få sit behov for A-vitaminer dækket gennem mælken alene. Til gengæld kan et barn få dækket en tredjedel af sit daglige behov for kalcium (kalk) ved at drikke et enkelt glas mælk.

Kalcium i grove grøntsager

Men der er børn, som ikke kan tåle komælk, og så må man dække kalciumbehovet igennem grove grønne grøntsager, sild eller kosttilskud. Det er dog mindst ligeså vigtigt med tilstrækkeligt med D-vitamin, da “solvitaminet” er vigtigt for kroppens evne til at optage kalcium.

Magnesium ligeså vigtig som kalk for børn

Et nyt studie viser imidlertid, at kalcium ikke nødvendigvis er det vigtigste for “knoglebyggeriet” hos børn. Ifølge forskere fra Baylor College of Medicine i Houston er magnesium en ligeså vigtig bestanddel.

– Kalcium er også vigtigt for børns knogler, men hvis vi ser bort fra de børn og voksne, der får ekstremt lidt kalcium, er magnesium ligeså vigtigt, siger Steve Abrams, der er professor i pædiatri og hovedforfatter på studiet.

Magnesium var vigtigere for knoglerne

63 sunde børn i alderen fire til otte år deltog i forsøget, hvor de skulle holde sig til en meget præcis diæt op til to hospitalsindlæggelser, så kostens indhold af magnesium og kalcium kunne måles ganske præcist. Ingen af børnene fik kosttilskud. Under hospitalsindlæggelserne målte forskerne, hvor meget magnesium og kalcium, børnene optog, og hvor meget der forsvandt i urinen. Samtidig målte man knoglernes tæthed og mineralindhold ved hjælp af en særlig røntgenteknik.

Konklusionen blev, at mængden af magnesium i kosten og kroppens evne til at optage mineralet spillede en væsentlig rolle for knoglernes tæthed og mineralindhold. Derimod var der ikke den samme klare forbindelse, når det gjaldt kalcium i kosten.

– Det er vigtigt, at børn får en sund og balanceret kost med både magnesium, kalcium og andre mineraler, konkluderer Steve Abrams.

Kilder: Arla.dk, DailyMail.co.uk

Forrige artikelBody Builder

Næste artikelSalvestrol: Naturens våben mod kræft?