Nyheder

Bananer gør danskerne mere økologiske

Foto: Shutterstock
20. april 2022

Supermarkedernes satsning på økologiske bananer har bidraget effektivt til at få danskernes øko-forbrug i vejret. 

Bananen er en populær frugt i Danmark. Den er god til den lille sult, ligesom den ligger fornuftigt på det glykæmiske indeks. Den kan få et lavt blodsukker op i en fart, uden at det går helt amok. Den leveres i egen indpakning, og den holder sig bedst udenfor køleskabet, så den er nem at have med på farten. Den er nærmest uundværlig i smoothies, og den smager som en fest, når den kombineres med chokolade.  

Hundreder af millioner bananer hvert år

Bananen er faktisk en af de mest solgte fødevarer overhovedet, hvis vi måler på antal. I 2021 blev der langet 90 millioner bananer over disken i Coops butikker, der tæller butikker som Fakta, Coop 365, Brugsen, Kvickly og Irma. Da alle de store supermarkedskæder i 2020 valgte at stoppe salget af konventionelt dyrkede bananer, var samfulde 90 millioner bananer i Coops butikker økologiske. Et forsigtigt bud på det samlede, årlige salg af bananer i Danmark må derfor være nicifret.   

Fra 2019 til 2020 steg det samlede salg af økologiske varer med knap to milliarder kroner, fra 14,1 milliarder kroner til 16 milliarder kroner. Og salget af øko-bananer blev mere end fordoblet: Fra 285 millioner kroner til 588 millioner viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Madensverden.dk. Stigningen skyldes dog ikke en pludselig øget interesse for økologiske bananer – blot at konventionelt dyrkede bananer forsvandt fra supermarkedernes grønthylder.  

Ikke så stor en klimasynder

Selvom økologiske æbler fra Fyn selvsagt belaster CO2-regnskabet mindre end bananer fra Sydamerika, er bananer ikke nogen stor klimabelastning. Det skyldes, at bananer dyrkes på åbent land og fragtes med skib. Desuden skal bananer ikke pakkes ind, når de fragtes. Tomater fra drivhuse i Danmark sviner mere i CO2-regnskabet end bananer, fordi drivhusene skal varmes op en stor del af året. Ifølge verdensskove.org koster en banan 80 g CO2 i klimaregnskabet. Til sammenligning belaster ét kilo drivhusdyrkede tomater ifølge SDU klimaet med op mod 700 gram CO2.  

Så du kan spise dine bananer med nogenlunde samvittighed. Især efter supermarkederne har valgt at satse helt på de økologiske afarter. 

Kilde: Ritzau/MadensVerden.dk 

Forrige artikelLidt sult forlænger måske livet

Næste artikelMisbruger vi sygeplejerskernes gode vilje?

Thomas la Cour

Journalist