Sind

Bank dine traumer og dit ubehag væk

TFT, tankefeltterapi, er en simpel teknik til at fjerne fysiske og psykiske symptomer ved at banke let på kroppen, mens man tænker på traumet.

Foto: Shutterstock
18. november 2022

TFT, tankefeltterapi, er en simpel teknik til at fjerne fysiske og psykiske symptomer ved at banke let på udvalgte punkter på kroppen, imens man tænker på det, der giver ubehag.

Teorien bag TFT er, at når vi oplever noget ubehageligt, lagrer det sig i hjernens alarmsystem, amygdala, hvor det igen og igen kan blive aktiveret, når vi oplever noget, der genkalder følelsen.

Det er derfor, vi kan opleve eksempelvis højdeskræk eller angst for edderkopper.

Vi har på et tidspunkt i livet haft en oplevelse, som har plantet frygten i os, der så bliver aktiveret om og om igen, fordi oplevelsen ligger lagret i amygdala.

Forløser det oprindelige traume

Ved at banke let på kroppens meridianbaner (energicentre), imens man er i kontakt med de ubehagelige følelser i kroppen, bliver der sendt en besked til hjernen om, at den godt kan slå alarmen fra. Den lette banken kaldes også tapping og er tre bank i sekundet.

På den måde kan man forløse traumet i nervesystemet.

Både det oprindelige chok, som måske var en kæmpe edderkop, der kravlede hen over soveposen, da du var barn, og skabte fobien, og det nuværende ubehag ved tanken om edderkopper.

Fobien for edderkoppen er væk, fordi det oprindelige traume er opløst.

Hvor der før var stort ubehag ved edderkopper, er det nu muligt at tænke tilbage på dengang i soveposen uden at få det dårligt, og muligt at se på en edderkop uden at få en voldsom reaktion.

traumer

Udviklet af amerikansk psykolog

TFT er udviklet af den amerikanske kliniske psykolog Roger Callahan tilbage i 1979.

Hans teori var, at ubehag opstår som følge af frekvensforstyrrelse i kroppens tankefelt. Forstået sådan, at en tanke skaber et felt, der holder en følelse fast. Ligesom et magnetfelt fastholder en magnet. Deraf navnet Tankefeltterapi.

Hvad der derimod er videnskabeligt bevist er, at et traume lagrer sig i amygdala.

Siden er teknikken videreudviklet, og de fleste professionelle danske behandlere bruger i dag en kombination af den oprindelige TFT-teknik og det, der kaldes EFT, emotionel frihedsteknik.

Men grundlæggende er behandlingen at banke på kroppen, imens der fokuseres på ubehaget.

Når personen føler sig rolig, fredfyldt og let, er traumet forløst og behandlingen slut.

Høj succesrate

Teknikken kan bruges til alt, der har en følelsesmæssig oprindelse og skaber ubehag. Derfor er TFT effektivt til at arbejde med det følelsesmæssige aspekt af et problem.

Typiske ting, folk kommer til en TFT-behandler med, er fysiske smerter, stress og fobier som frygten for højder, vand, flyvning, tandlæger, edderkopper, broer og tunneller. Angstudfordringer som at skulle præstere til en eksamen, tale foran en forsamling eller være blandt mange mennesker.

Undersøgelser har vist, at 91 procent oplever lindring af deres ubehag. 76 procent bliver helt fri for det, der føles ubehageligt for dem.

Nogle oplever, at ubehaget forsvinder efter kun én behandling, mens andre har brug for flere alt efter problematik. De fleste behandlere instruerer i, hvordan man selv kan banke videre derhjemme, da det er en let teknik at lære og et simpelt redskab til at hjælpe sig selv ved ubehag.

TFT er godkendt i USA som evidensbaseret metode.

Artiklen er skrevet med hjælp fra Lars Mygind, tankefeltterapi.dk.

Forrige artikelBlodtryk i balance – sådan!

Næste artikelKredsløbets betydning for sund hud

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.