Krop

Basisk kost kan give flere og bedre graviditeter

7. august 2017

Hvorfor kan det være svært at blive gravid? Skal man passe på med at glæde sig for tidligt? Hvordan kan jeg forberede mig på fødslen? Og hvad får mælken til at løbe til? Der rumsterer mange spørgsmål, når man overvejer at videreføre slægten – derfor har en vigtig bog nu set verdens lys.

Problemer med fertiliteten, gener under graviditeten og en hård fødsel kan i nogle tilfælde have et fælles udspring: Vi lever alt for syredannende, og alt for meget syre i vores slimhinder og bindevæv gør det langt sværere at undfange, bære og føde et barn.

Det er næppe nogen nyhed, at kostvejleder og forfatter Lene Hansson er fortaler for en kost med fokus på syrebase-balancen, men i bogen ‘Sund, glad og gravid’ når hun sammen med fødselscoach og doula Christina Hedegaard langt videre omkring. Det er en spændende og tankevækkende bog, især for gravide og alle, der ønsker at være det. Meget kort fortalt handler den om at skabe de bedste betingelser for et spirende liv – allerede inden det begynder – og på alle planer.

Bogen er let at læse og med en kæmpe mængde lettilgængelige råd og opskrifter. Ikke mindst Storkekuren, der er en opdateret udgave af Kanonkuren, for alle, som døjer med fertilitetsproblemer. Og her kommer syrebase-balancen også ind i billedet:

– Hvis vi får mere syre igennem vores kost og drikke, end vi kan udskille, så ophober det sig og bliver deponeret i kroppen. Der sker en ændring i kroppens i pH-værdi – som også påvirker livmoderen, skeden – ja, alle slimhinder, som bliver mere sure. I det døgn, hvor en kvinde er modtagelig for at blive gravid, ved vi, at hendes slimhinder i livmoderen bliver basiske. Derved er hun i stand til at tage imod sæden, som også er basisk fra naturens side, forklarer Lene Hansson.

 

Syren slår sædceller ihjel

De andre dage i en kvindes cyklus, er pH-værdien i livmoderen typisk til den syrlige side, da slimhinderne skal beskytte hende mod udefrakommende bakterier og andet, der kan true sundheden. Men hvis syreophobningerne i kroppen er for store, vil livmoderen ikke en gang kunne blive basisk nok til at tage imod sæden, i det døgns tid, hvor hun er modtagelig. Sæden vil blive ætset op.

– Hvis manden også lever af for syredannende kost – og det gør rigtig mange, så er hans sædceller ikke levedygtige nok. Hver femte mand producerer ikke levedygtige sædceller nok – de bliver deforme, drejer rundt om sig selv eller er uden hale osv. – og så kan han ikke gøre en kvinde gravid, siger Lene Hansson, der også advarer mod computere i skødet og mobiltelefoner i bukselommen, når det kommer til sædkvalitet.

For at modvirke de store mængder syredannende kost: typisk tilberedt mad, kød, mejeriprodukter, kaffe, sukker m.m., skal vi have basedannende kost: rå grønsager i store mængder, frugt, urtete, kerner, frø m.m. og gerne mælkesyrebakterier, der bakker op om tarmens arbejde. Vand er også overordentligt vigtigt at få nok af.

 

Vi laver børn uden sex

Sund kost og en livsstil uden stress og psykiske belastninger burde være første skridt i enhver fertilitetsbehandling, da det ikke kun gavner fertiliteten, men også barnets sundhed. Desværre er det langtfra tilfældet, at det er her, der sættes først ind, når et par har problemer med at blive gravide.

– Tidligere havde vi sex for at få børn, i dag kan vi få børn uden at have sex! Det animerer ikke alle til at leve sundere, når vi kan få hjælp. I stedet kan vi se mødre, som sidder på fertilitetsklinikken og planlægger, hvornår det passer hende at blive gravid – mellem ferier, rejser og fødselsdage. Imens skænkes det måske ikke mange tanker, hvor skadeligt det er at få den hormonbehandling, som hun er nødt til at gennemgå, siger Lene Hansson.

Hun ligger ikke skjul på, at denne fremmedgørelse overfor naturens måde og den unaturlige metode, et barn bliver til under i fertilitetsbehandlingen, efter hendes mening påvirker barnets sundhed negativt. Forskning viser indtil videre, at børn lavet i reagensglas desværre har en større risiko for at få adfærdsmæssige problemer og senere selv problemer med at reproducere sig.

 

Basisk livsstil kan give børn

Men allerede inden barnet er født, giver det problemer at få fertilitetsbehandlinger, hvis man ikke samtidig er villig til at ændre på livsstil og syrebasebalance.

– Ufrivillige barnløse prøver utallige gange, og mange oplever at tabe barnet, hvis det lykkes at blive gravide. Hvis kroppen er for syrlig til at blive gravid, så er den heller ikke sund nok til at bære et barn, siger Lene Hansson.

Syrebase-balance i kroppen kan for nogle lyde kompliceret, men det handler ikke om raw food eller andre gennemstrikse kostretninger, bare om en generelt sundere kost.

– Det har en kolonorm betydning for, at vi kan blive sunde gravide og også glade gravide. Mere base i kroppen vil også gøre fødslen lettere, da syre påvirker bindevævet til at blive for stramt, så vi ikke kan give os så let. En basedannende kost får samtidigt modermælken til at løbe lettere.

 

Basisk kost er vigtig for alle

I det hele taget er syrebase-balancen vigtig, og ikke kun hvis du ønsker at blive gravid og få et sundt barn.

– Alle sygdomme er en og samme sygdom – en ubalance af for meget syre, der hober sig op og gerne går derhen, hvor kroppen er svagest. For nogle giver det gigt, for andre diabetes. Når syren ikke kan komme ud oplever du gradvise symptomer, der bliver værre – i starten påvirker det måske din nattesøvn for senere at udmønte sig i f.eks. fibromyalgi.

Og til spørgsmålet om det er risikabelt at glæde sig og fortælle om barnet for tidligt i graviditeten, mener de to forfattere nej. Allerede på celleplan er det godt at føle kærlighed og glæde ved det spirende liv. Hvis fostret ikke overlever de første tre måneder, bliver du ked af det, uanset om du har fortalt om det – og kan have behov for støtte og forståelse fra dem omkring dig.

Har du fået lyst til at prøve mere basedannende kost, så har Lene Hansson fundet et par smagsprøver fra ‘Sund, glad og gravid’, som vi bringer her.

 

Opskrifter fra ‘Sund, glad og gravid’:

Mormors indiske suppe

Salat med baby quinoa

Rullede grønsagsfristelser

Mælkesyregærede grønsager


Sund, glad og gravid

– Din baby bli’r, hvad du spiser og tænker!

Lene Hansson og Christina Hedegaard har samlet en masse viden om at blive og være gravid på en sund og positiv måde.

Få taget livet af myterne, der bare står i vejen for din glæde, og få i stedet gode råd og masser af viden, der er til at omsætte til handling – opskrifter på mad, på øvelser, på Storkekuren, på psykisk balance, på massage osv.

Bogen er letlæst og har også sjove og tankevækkende indslag a la: Find din graviditetstype.

Savner du en mor eller en svigermor, der har brugbare råd eller input til en god graviditet i denne verden? Så find hende i denne bog.

 


Storkekuren

Fertilitet er en mangelvare, som flere søger hjælp til. Christina Hedegaard og Lene Hansson præsenterer i bogen ‘Storkekuren’, der udover styr på syrebasebalance, tarmsundhed, overvægt og rent vand, indeholder gode kosttilskud til at styrke fertiliteten.

Her peger de på:

Til kvinden

  • Kelpasan+ (alger)
  • Gelé royal (bidronningeføde)
  • Multivitamin- og mineralpille
  • Folinsyre (B9)
  • Vita Biosa (mælkesyrebakterier)
  • Human Raw Blend Balance (byg-, hvedegræs og alger)
  • Pure Biotics Kvinde (probiotika)

Til manden

  • Kelpasan+ (alger)
  • Multivitamin- og mineralpille
  • E-vitamin
  • Selen
  • Zink
  • Q10
  • Human Raw Blend Balance (byg-, hvedegræs og alger)
  • Vita Biosa (mælkesyrebakterier)
  • Pure Biotics Premium (probiotika)

Forrige artikelKøb dig fra de huslige pligter og bliv lykkeligere

Næste artikelSpis efter dit blodsukker for vedvarende vægttab