Nyheder

Bedøvelse af småbørn kan hæmme indlæring

5. november 2009

Forskere har fundet en sammenhæng mellem bedøvelse af småbørn og problemer med indlæring senere hen – hvis børnene har været bedøvet mere end en gang.

Bliver børn før tre års alderen bedøvet mere end en gang, øges deres risiko for at få en nedsat evne til at lære noget. Amerikanske forskere fra Mayo Medical School har undersøgt journaler på alle børn fra fem byer i et amt i Minnesota, USA, imellem årene 1976 og 1982. De sammenholdt oplysninger om udsættelse for bedøvelse før tre års alderen og diagnosen indlæringsforstyrrelse før 19 års alderen hos 5.357 børn, som havde boet i byerne i hvert fald, indtil de var fyldt fem år.

Mere bedøvelse – større risiko

Det viste sig, at hvis børnene, inden de var fyldt tre år, kun havde været bedøvet en enkelt gang, gik det ikke ud over deres evne til at lære noget. Var de blevet bedøvet to gange, øgedes risikoen med 59 pct., og tre eller flere gange øgede risikoen med 160 pct. Tidligere studier har også vist, at bedøvelse tidligt i livet øger risikoen for udviklingsmæssige og adfærdsmæssige problemer.

Forskerne advarer om, at deres studie ikke betyder, at forældrene skal undgå at udsætte deres børn for livreddende operationer. Det er jævnt unødvendige operationer eller indgreb, der skal undgås. (Anesthesiology).

Styrk indlæring med olie

En del børn får problemer med deres intellektuelle udvikling på grund af mangel på omega-3 fedtsyrer eller mangel på jern, så det er vigtigt at sikre, at børnene får det, de mangler. Der er også mange måder at stimulere børnenes evne til at lære på. En del børn får også læseforstyrrelser på grund af protein intolerans, hvor børnene gennem en utæt tarmslimhinde optager ikke helt fordøjet protein, der i kroppen kan virke som morfinlignende stoffer. Medvirkende til udviklingen af en utæt tarm er en kost med meget sukker, en for raffineret kost og pasteurisering af mælk, der ødelægger de enzymer, der nedbryder mælkeproteinerne. Mangel på D3-vitamin kan også være medvirkende, da det spiller en stor rolle for hjernens funktion.

(oprettet den 4. november 2009)

Forrige artikelFå kontrol med vejrtrækningen

Næste artikelGør mellemmåltidet socialt

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.