Nyheder

Bedre balance efter træning i vand

16. april 2007

Ældre kom til at gå hurtigere og fik bedre balance efter ugentlig træning i vand gennem 10 uger, viser undersøgelse fra Ballerup.

To studier fra Fysioterapifunktionen i Ballerup viser positiv effekt af bassintræning til ældre borgere. De ældre kom til at gå hurtigere og fik bedre balance efter en ugentlig træningssession i vandet i 10 uger. Studierne er beskrevet i en forskningsartikel, der er publiceret på ffy.dk i dag.

Resultaterne fra to studier gennemført af Fysioterapifunktionen i Ballerup kommune tyder på, at blot en halv times træning i bassin i 10 uger har positiv effekt på ganghastighed og balance hos en gruppe ældre borgere. 94 ældre borgere indgik i studierne og deres gennemsnitsalder var over 70 år.Undersøgelsen, der blev omtalt i Fysioterapeuten i 2004, er nu publiceret i en forskningsartikel, der kan læses på ffy.dk.Bassintræning er populærÆldre med smertefulde led og funktionstab er ofte glade for at træne i varmtvandsbassiner. Varmen og vandets opdrift gør det lettere for dem at bevæge sig. Den reducerede belastning på leddene i det varme vand, mindsker smerterne i forbindelse med bevægelse, og de ældre oplever, at de kan meget mere i vand end de kan på land.Den positive effekt gør, at fysioterapeuter ser bassintræning som en god træningsmulighed for en lang række patienter og ældre medborgere med funktionstab. Men spørgsmålet er, om den positive fysiske effekt, der kan opnås ved at træne i vand, kan overføres til bevægelser på land?Derfor er denne undersøgelse fra Ballerup Kommune af stor betydning, mener lektor, ph.d. og fysioterapeut Hans Lund fra Parker Instituttet på Frederiksberg hospital. Da han tilbage i 2004 læste om effekten af bassintræningstilbuddet i Ballerup i Fysioterapeuten, kontaktede han fysioterapeuterne og opfordrede dem til at publicere deres data i en videnskabelig artikel og tilbød at hjælpe dem i denne proces.”Her havde vi en gruppe fysioterapeuter, der havde data fra deres daglige praksis. Deres effektmåling kan få betydning for det videre arbejde med at dokumentere og udvikle bassintræning”, fortæller Hans Lund.En lang procesHans Lund lægger ikke skjul på, at det er en lang proces at skrive og publicere en artikel, men understreger samtidig, at det er uhyre vigtigt.”Resultaterne fra disse studier er vigtige og kan danne basis for gode klinisk kontrollerede undersøgelser”, siger Hans Lund.

Kilde: Fysioterapeut.dk

Forrige artikelUnge sætter mere pris på den gode mad

Næste artikelPrinsessekjoler gør piger overvægtige