Det kan føles ulideligt, når solen har slukket lyset og lagt an til, at du skal sove, men din krop ikke er enig og vender og drejer sig som ulidelige tics, der ingen ende vil tage.
Når solen titter frem, klar til en ny dag, er kroppen ikke blevet genopladt. Du er tvunget til at køre på flade batterier hele dagen, og selvom søvn er tiltrængt, kan tanken om endnu en anstrengt nat kan være skræmmende.
Søvn er et ligeså vigtigt brændstof for vores kroppe, som mad er. Hvis det kniber med søvnen, kan det føre til øget risiko for overvægt og en lang række sygdomme. Men det kan godt lade sig gøre at få en bedre søvn, og her spiller din mentalitet omkring det at sove ind.
Der er mange, der tror, at de sover dårligt. Tanker som: ”jeg lukkede ikke et øje i nat”, ”hvis jeg ikke får otte timers søvn, klarer jeg ikke dagen i morgen,” eller ”jeg bliver syg, hvis jeg ikke får søvn nok” skaber anspændthed, og tankerne kan i sig selv være skyld i en dårlig nattesøvn. Det fortæller søvn- og sundhedspsykolog, dr. med. og cand. psych. Bobby Zachariae til Helse.
– Det normale er at vågne kortvarigt flere gange i nattens løb. Nogle kan bagefter huske, at de vågnede. Andre kan ikke, siger han og understreger:
– Jo ældre vi bliver, des lettere sover vi, og risikoen for at ligge vågen i kortere eller længere perioder øges. Det er også naturligt. Ikke en lidelse, der skal medicineres.
Han forsikrer, at selvom det anbefales at sove minimum syv timer, er det ikke farligt at nøjes med fem timer. Det vigtigste er at få en rolig og god søvn.
For at få et afslappet forhold til søvnen, kan det være en god idé at lære at bruge nogle afspændingsteknikker. Afspændingen får både kroppen og tankerne til at falde til ro.
Der findes mange metoder, men sørg først for at lægge dig godt til rette i sengen på ryggen. Lad armene hvile ned langs siden af kroppen, så hånden hviler på lillefingersiden. Luk øjnene blidt i og luk verden ude. Mærk kontakten med underlaget under fødder, underben, knæ, lår, bækken, ryg, mave, skuldre, arme, hænder, nakke og hoved. Giv dig god tid til at mærke, hvordan hver kropsdel hviler mod underlaget.
Du kan forestille dig, at et pendul svinger roligt og langsomt over dig. På hver dybe indånding svinger pendulet fra oppe over hovedet, ned over kroppen og ud forbi tæerne, og på udåndingen svinger pendulet langsomt tilbage over hovedet. Følg pendulets glidende og regelmæssige bevægelser, til søvnen overmander dig.
Det er også muligt at købe CD’er, der hjælper dig til at falde i søvn. På www.soevnproblemer.dk kan du læse om CD’en ”Sov Godt”, der er udgivet af Carsten Sommerskov.
Hvis afspændingsteknikkerne ikke virker, kan det være en god idé at overveje, hvad der ellers kan påvirke din søvn. Du kan eventuelt udfylde en søvndagbog i en uges tid for at blive opmærksom på, hvilke faktorer der spiller ind for dine søvnmønstre.
Kilder: Helse.dk, Netdoktor.dk