Nyheder

Begræns kemi i hverdagen – for dit barns skyld 

29. februar 2016

Det er faktisk ikke rigtig til at komme udenom. Der er kemi i det meste omkring os – kosmetik, legetøj, maling, mobiltelefoner og meget mere. Det er svært at undgå kemien i en moderne hverdag, men der findes nogle forholdsregler, du selv kan tage, hvis du vil begrænse kemien hos dig selv og dit barn.

Da det især er børn og gravide, som er følsomme over for de problematiske stoffer, er det vigtigt at passe på, hvad I omgiver jer med. Når du er gravid, kan de forkerte kemikalier fra kosmetik, parfumer og cremer påvirke udviklingen af dit barns organer og nervesystem.

Vi giver råd til dig, der gerne vil have børn og eller allerede har småbørn.

 

7 råd til den gravide – eller kommende gravide

Miljøstyrelsen kommer med syv råd til dig, der er gravid eller ønsker at blive det.

1. Undgå tobak og alkohol

Det er måske den mest åbenlyse, men derfor skal den ikke overses. Hold dig langt væk fra cigaretterne – og undgå passiv rygning. Alkohol må ikke drikkes, når man er gravid, og hvis du prøver at blive det, er det også en god idé at holde sig fra det. Alkohol øger risikoen for abort og skader barnet gennem hele graviditeten.

2. Støv af, luft ud, og vask nyt tøj før brug

Kemikalier binder sig til støvet. Derfor er det en god idé at gøre rent mindst en gang i ugen og lufte ud to gange dagligt. Det kan passende gøres til en morgen- og aftenrutine. Tøj og sengetøj udsender mange støvpartikler, så har du været ude og købe nyt, er det en god idé at vaske det før brug, så du får vasket de værste kemikalier ud.

3. Undgå parfume og køb efter miljømærker

Vil du være på den sikre side, bør du købe produkter med miljømærkerne Svanen og blomsten. Hvis du står og skal købe nyt legetøj til dit kommende barn, er det faktisk også en god idé at lugte til det. Hvis det lugter kemisk, skal du naturligvis holde dig fra det. Det samme gælder produkter med parfume.

4. Hold afstand til åbenlyse kemikalier

Spraydåser, maling og hårfarve – det er nogle af de ting du bør holde dig langt fra som gravid. De er alle mistænkt for at skade dit ufødte barn.

5. Variér din kost

Det er jo egentlig altid en god idé, men ekstra vigtig når du er gravid. På den måde undgår du for meget af et problematisk stof. Det er en god idé at spise forskellig fisk – men undgå dem, som indeholder for mange tungmetaller (tun, haj og gedde).

6. Undgå medicin

De stoffer du indtager, kan påvirke dit kommende barn. Selv hovedpinepiller og naturmedicin kan have en skadelig effekt. Derfor skal du kun tage det mest nødvendige medicin, som lægen anbefaler.

 

Nu er barnet her – hva så?

Når du har født, er det mange af de samme forholdsregler, du skal genbruge. Luft ud, lad dit barn spise varieret, køb Svanemærket, undgå parfume og vask tøj før brug.

Derudover skal du:

1. Sørge for god udluftning, når børnene maler og limer

2. Købe CE-mærket legetøj og legetøj af træ eller hård plast

3. Undgå plastemballager til opbevaring af fødevarer. Vælg i stedet produkter lavet af glas.

Forbrugerrådet Tænk har tjekket en række produkter for, om de indeholder skadelig kemi. Få et overblik over, hvor der er mindst kemi i f.eks. sutter, skoletasker, køreposer/lifte, babyolier, skoletakser med mere.  http://kemi.taenk.dk/boern-og-gravide

 

Kilde: Miljøstyrelsen og netdoktor

Forrige artikelMAD – ren hygge!

Næste artikelPeter Gøtzsche: Vrede og forargelse er hans drivkraft