Nyheder

Begrænset effekt af homøopati mod bivirkninger

20. april 2009

Behandling med homøopati mod bivirkninger efter kræftbehandling har ingen eller kun begrænset effekt, viser en gennemgang af al tilgængelig forskning i emnet. En enkelt undersøgelse af en creme med morgenfrueudtræk, viste dog, at cremen havde en forebyggende effekt mod eksem, som opstår efter stråleterapi. Gennemgangen viste ingen eksempler på bivirkninger ved homøopatien eller interaktion med den almindelige kræftbehandling.

Homøopati bygger på udtræk af stoffer fra for eksempel planter, dyr, mineraler eller kemikalier. Stofferne fortyndes – i mange tilfælde så meget, at der højst er få atomer tilbage af udtrækket i den blanding, der bruges i behandlingen. Princippet er, at vandet og de andre fortyndelsesvæsker på en måde kan huske særlige informationer fra de stoffer, de har været i kontakt med, og på den måde overføre visse af stoffernes effekter til cellerne i patienternes krop.

Engelske forskere fra blandt andet Royal London Homeopathic Hospital i London har med støtte fra Kræftens Bekæmpelse og ViFAB lavet en såkaldt Cochrane-gennemgang af de tilgængelige videnskabelige undersøgelser af homøopati mod bivirkninger efter kræftbehandling.
Det drejer sig om otte undersøgelser med i alt 664 patienter, og resultatet er, at en enkelt undersøgelse af en salve med et højt indhold af morgenfrueekstrakt kan have en god virkning mod eksem, som opstår efter strålebehandling. Ellers findes ingen effekt af behandlingen med homøopati.
Ingen bivirkninger ved homøopati Der findes heller ikke eksempler på hverken bivirkninger af homøopatien eller tilfælde af, at homøopatien interagerer med den almindelige kræftbehandling og for eksempel mindsker virkningen af strålebehandling eller kemobehandling.
– Omkring to til fire procent af kræftpatienterne bruger homøopati. Det er altså ikke en form for alternativ behandling, der appellerer specielt meget til kræftpatienter, men det er væsentligt at vide, at der i hvert fald ikke er set tilfælde af, at behandlingen har direkte negativ effekt på patienterne, siger bromatolog og ph.d., Christine Paludan-Müller fra Kræftens Bekæmpelses patientstøtteafdeling.
Kun få undersøgelser af effekten Forskerne bag gennemgangen skriver i deres konklusion, at der stadig er meget få videnskabelige undersøgelser af homøopatis virkning mod bivirkninger efter kræftoperation. De opfordrer til, at man i fremtidige undersøgelser desuden tager højde for, om der er en effekt af selve det at have en konsultation hos en homøopat.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Forrige artikelJyder genbruger mest

Næste artikelMere økologi, når du spiser ude